Evb2

Hvordan akut lymfatisk leukæmi diagnosen?

Efter en sygehistorie, vil lægerne tage en række prøver og lab tests til at diagnosticere akut lymfatisk leukæmi. Lær, hvad de kan forvente.

Hvis du viser symptomer på akut lymfatisk leukæmi (ALL), vil lægen ønsker at få en sygehistorie, spørge dig spørgsmål såsom hvor længe du har haft symptomer, og om du har nogen risikofaktorer.

Lægen vil sandsynligvis gøre en fysisk eksamen for at lede efter eventuelle hævede lymfeknuder, blødning eller blå mærker, eller tegn på infektion. Blodprøver vil sandsynligvis blive gjort. Hvis disse tyder leukæmi, din læge (kaldet en onkolog), som kan gøre et eller flere af de nedenfor beskrevne prøvninger.

Typer prøver anvendes til at diagnosticere akut lymfatisk leukæmi

Blodprøver. Blodprøver til tests ofte taget fra en vene i armen.

Knoglemarv prøver. I knoglemarv aspiration, er en tynd nål, der anvendes til at udarbejde en lille mængde væske knoglemarven. Under en knoglemarvsbiopsi en lille cylinder af knogle og marv (omkring en halv tomme lang) fjernes med en lidt større nål.

Begge prøver er normalt tages på samme tid fra bagsiden af ​​hoften (pelvic) knogle. Patienten ligger normalt på hans eller hendes side og huden over det område renses. Før prøven er taget, bliver huden og derefter overfladen af ​​bagsiden af ​​hoftebenet bedøvet med medicin. Så lægen gør et lille snit for at sætte i en nål. Nålen bevæges gennem knoglen med en drejende bevægelse. Undertiden trykket af nålen går ind i knoglen er smertefuldt, men det varer kun en kort tid. Under aspiration, ud sugende ofte smertefuldt for et øjeblik. Efter biopsi er gjort, vil presset blive lagt på webstedet for at hjælpe med at forhindre blødning.

Disse tests bruges til at fortælle om en person har leukæmi. De kan også ske under behandlingen for at se, hvor godt behandlingen virker.

Rygmarvsprøve (lumbalpunktur). Denne vigtige test ser for leukæmiceller i cerebrospinalvæsken (CSF), som er væsken omkring hjernen og rygmarven. Til denne test, er en lille nål sættes gennem huden, mellem knoglerne i rygsøjlen, og ind spinal hulrum i lænden. Så noget af væsken omkring hjernen og rygmarven (cerebrospinalvæske eller CSF) er taget ud. Væsken så på at se, om det har leukæmiceller i det. En lumbalpunktur kan også bruges til at sætte narkotika i CSF for at forsøge at forebygge eller behandle spredning af leukæmi til rygmarven og hjernen.

Lab test for akut lymfatisk leukæmi

En eller flere laboratorietests kan ske på prøverne for at afgøre, om en person har akut lymfatisk leukæmi (ALL), for at finde ud af, hvad undertype af alt er det, og / eller at hjælpe lære hvordan avancerede sygdommen er.

Blodlegemer og andre blodprøver. Ændringer i antallet af forskellige blodlegemer typer og hvordan cellerne ser under et mikroskop kan foreslå leukæmi. De fleste mennesker med ALL har for mange hvide blodlegemer, ikke nok røde blodlegemer, og ikke nok blodplader. Desuden vil mange af de hvide blodlegemer være blaster, en type af umodne celler ikke normalt findes i blodet. Disse celler virker ikke den måde, de burde.

Folk allerede vides at have leukæmi vil have tests udført for at måle mængden af ​​visse kemikalier i blodet. Disse test kan hjælpe med at fortælle, hvor godt deres nyrer og lever fungerer.

En læge med særlig uddannelse i blodsygdomme ser på alle de biopsiprøver (knoglemarv, lymfeknude væv, blod og spinalvæske) under et mikroskop. Lægen ser på størrelsen og formen af ​​cellerne såvel som andre funktioner til at klassificere celler i bestemte typer. Et vigtigt mål for denne proces er at se, om cellerne ser modne. De mest umodne celler kaldes blaster. Antallet af blaster i knoglemarven er vigtigt at fortælle om en person har leukæmi. Normalt blaster er aldrig mere end 5 procent af knoglemarvsceller. En person med ALL har mindst 20 procent til 30 procent af blaster i deres knoglemarv.

Lab tests. Andre særlige test, der ser på blod, knoglemarv, og endda DNA, hjælpe lægen afgøre, hvilken form for leukæmi en person har. Du kan høre nogle af følgende anvendte udtryk: cytochemistrry, cytogenetik, PCR, FISH og immuncytokemi. Disse er komplekse medicinske og kemiske forsøg. Din læge kan fortælle dig, hvilke af disse du måske har brug for.

Imaging test for akut lymfatisk leukæmi

Billeddannelse test gør billeder af den indvendige side af kroppen. Fordi leukæmi normalt ikke danne tumorer, billeddannende undersøgelser ikke altid hjælpsomme. For folk med ALL, er disse tests udføres oftere at lede efter infektioner eller andre problemer i stedet for leukæmi selv.

Røntgenstråler. Bryst røntgenbilleder kan træffes for at se, om der er en lungeinfektion. De kan også vise hævede lymfeknuder i brystet.

CT (computertomografi) scanninger. Dette er specielle typer af røntgenstråler, hvor en stråle bevæger sig rundt i kroppen, tager billeder fra forskellige vinkler. Billederne er kombineret med en computer til at vise et udsnit af kroppen. Denne test kan hjælpe med at fortælle, hvis nogen lymfeknuder eller organer i kroppen er hævede.

CT-scanninger tage længere end almindelige røntgenbilleder. Du er nødt til at ligge stille på et bord, mens de bliver gjort. Under testen bevæger tabellen i og ud af scanneren, en ringformet maskine, der fuldstændigt omgiver bordet. Du føler dig måske en begrænset smule, mens billederne bliver taget. Spiral CT er nu tilgængelig i mange medicinske centre. Denne type af CT-scanning bruger en hurtigere maskine.

Ofte efter det første sæt billeder er taget, kan du få en indsprøjtning af en kontrast farvestof, eller du kan blive bedt om at drikke noget kontrast materiale. Dette hjælper bedre skitsere blodkar og organer. Et andet sæt billeder tages derefter.

Indsprøjtningen kan forårsage dig til at føle sig blussende eller varmt, i ansigtet eller andre steder. Nogle mennesker får nældefeber (kløende bumps). Et par kan have mere alvorlige allergiske reaktioner som vejrtrækningsbesvær, svimmelhed eller besvimelse. Vær sikker på at fortælle lægen, før scanningen, hvis du nogensinde har haft en reaktion på noget kontrast materiale, der anvendes til røntgenstråler.

MRI (magnetic resonance imaging). MR-scanninger bruge stærke magneter og radiobølger til at gøre detaljerede billeder af kroppen. MR-scanninger er nyttige i at kigge på hjernen og rygmarven. MR-scanninger tage længere tid end CT-scanninger. Du kan placeres inde i et rør, som kan føle sig begrænse. Nyere, mere åbne MRI-maskiner til tider være en anden mulighed. MRI maskine gør højlydt summende og sangens lyde som du kan finde foruroligende. Nogle steder giver dig hovedtelefoner til at blokere dette.

Ultralyd. Ultralyd er brugen af lydbølger til at gøre billeder af organer. Det kan hjælpe til at vise, om de nyrer, lever eller milt er forstørret. Det kan også bruges til at se på lymfeknuder. Dette er en nem test for at have gjort. Du skal blot ligge på et bord og en tryllestav flyttes over den del af din krop, der undersøges.

Gallium scanning og knoglescanning. Disse tests anvender en lidt radioaktivt kemikalie, der er sat ind i blodet. Den kemiske indsamler i områder med cancer eller infektion. Disse områder, der kaldes "hot spots", kan blive opfanget af et specielt kamera. Disse tests kan være nyttige, når en person har knoglesmerter, som kan være forårsaget af enten infektion eller kræft i knoglerne.