Evb2

Bronkitis: når vejrtrækningen bliver en smerte

Vedvarende hoste, brystsmerter og vejrtrækningsproblemer ofte signalere bronkitis - en potentielt alvorlig lungesygdom.

Hvis du hoste, hiven efter vejret, og har problemer med at trække vejret, kunne du har bronkitis - en tilstand i lungerne, hvor bronkierne bliver betændt. Bronkierne bære luft fra dit luftrør i lungerne - og når de bliver betændte, din vejrtrækning føles hovedparten af ​​det.

Mennesker med bronkitis ofte oplever disse symptomer:

 • Hoste, ofte forbundet med slim
 • Hvæsen
 • Brystsmerter eller trykken
 • Fever
 • Åndenød

Der er to typer af bronkitis: akut bronkitis og kronisk bronkitis.

Ved akut bronkitis, forårsager en infektion eller anden lungeirritament lunge sygdom, som normalt går væk inden for 10 dage. Den hoste kan imidlertid vare i flere uger efter infektion eller lokalirriterende løser. Før du udvikle akut bronkitis, vil du normalt har symptomer på en øvre luftvejsinfektion, såsom ondt i halsen, tilstoppet næse, kulderystelser, og måske body ømhed og feber. Kronisk bronkitis, og på den anden side, er tilbagevendende, med symptomer der varer i mere end tre måneder.

Hvad er årsagen til bronkitis?

Årsager til akut bronkitis omfatter:

 • Virusinfektion. De smitsomme vira, der forårsager forkølelse og influenza er næsten altid de udløsende faktorer for akut bronkitis.
 • Bakteriel eller svampeinfektion. Mindre almindeligt infektionen, der fører til bronkitis er bakteriel eller svampe.
 • Lung irritanter At være omkring stoffer, der irriterer dine lunger -. Herunder førstehånds eller secondhand tobaksrøg, høje niveauer af luftforurening, støv og dampe - kan øge din risiko for at udvikle akut bronkitis.

Kronisk bronkitis er mere alvorlig form for bronkitis, fordi det er en løbende og potentielt alvorlig helbredstilstand.

Med kronisk bronkitis, er dine bronkierne konstant betændt og irriteret. Kronisk bronkitis normalt resulterer fra at ryge, men det kan også være forårsaget af konstant udsættelse for skadelige dampe, forurening eller støv. Du anses for at have kronisk bronkitis, hvis din hoste producerer slim på de fleste dage over en tre måneders periode, og går igen i mindst to år i træk.

At finde den rigtige bronkitis behandling

Hvis du er diagnosticeret med bronkitis, vil lægen designe behandlinger til at reducere dine symptomer og gøre dig mere komfortabel.

Behandlinger for akut bronkitis kan omfatte:

 • Rest
 • Forbrugende masser af væske for at hjælpe med at holde slim tynd
 • Febernedsættende medicin, såsom aspirin og acetaminophen (Tylenol), hvis det er nødvendigt
 • Antibiotika, hvis din læge har mistanke om en bakteriel infektion er årsagen til din bronkitis. Antibiotika er sjældent behov for akut bronkitis men fordi det typisk er forårsaget af en virus.
 • Ved hjælp af en luftfugter eller damp til at løsne slim i brystet
 • Astma medicin, ligesom en inhalator, hvis du har astma symptomer såsom hvæsen
 • Hoste-suppressant medicin, men kun hvis din bronkial hoste er tør - det er bedst ikke at undertrykke en produktiv form af hoste (en, der bringer op slim).

Ud over disse behandlinger, kan folk med kronisk bronkitis også modtage:

 • Medicin til at reducere slim og åbne dine luftveje, såsom bronkodilatatorer og steroider
 • Oxygen terapi hvis det er nødvendigt
 • Pulmonal rehabilitering, at lære dig metoder, der vil hjælpe dig med at trække vejret bedre, herunder metoder til at hjælpe dig med at undgå lunge irriterende, ligesom cigaretrøg, røg, støv og andre forurenende stoffer

Mulige komplikationer af bronkitis

Den hoste forbundet med akut bronkitis kan vare i flere uger eller måneder, men vil normalt forbedre som din bronkierne begynder at helbrede. Hvis hoste fortsætter, kunne det også være et tegn på astma eller lungebetændelse.

Kronisk bronkitis kan øge din risiko for at erhverve en ny lungeinfektion, ligesom en bakteriel infektion, som kan gøre dine symptomer mere alvorlige. I nogle tilfælde kan disse infektioner være dødelig.

Kronisk bronkitis og emfysem er begge typer af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), som er en alvorlig lungesygdom, der øger din risiko for tilbagevendende lungeinfektion, hjertesygdomme og død. Mennesker med KOL, som ingen helbredelse findes, kan have åndedrætsproblemer så alvorlige, at de i sidste ende kræve lunge reduktion kirurgi eller lungetransplantation.

Udover at undgå lunge irriterende, kan du reducere din risiko for at udvikle bronkitis ved at praktisere god hygiejne og vask dine hænder ofte for at reducere din risiko for at blive smittet af en anden.

Find mere information i Everyday Health Øre, næse og hals center.