Evb2

Makuladegeneration: en aldersrelateret øjensygdom

Er verden omkring dig ser lidt diset? du kan have symptomer på makuladegeneration, en almindelig øjensygdom hos ældre mennesker.

Makuladegeneration er en øjensygdom, der tager væk din centrale syn, langsomt at ødelægge din evne til at gøre sig skarpe billeder, og se tingene klart. Det indebærer en forringelse af den gule plet, den centrale del af nethinden, der er ansvarlig for at opfatte lyssignaler. Og når din centrale syn er nedsat, så er din evne til at deltage i mange daglige aktiviteter, der involverer opfattelsen af fine detaljer, såsom kørsel og læsning.

Mere end 10 millioner europæere er ramt af makuladegeneration, herunder 1,5 millioner mennesker med fremskredne tilfælde af øjensygdommen. Denne betingelse er ofte omtalt som aldersrelateret makuladegeneration fordi risikoen stiger med alderen. Forskning har fundet, at midaldrende mennesker har en 2 procents risiko for makuladegeneration, mens risikoen stiger til næsten 30 procent hos mennesker over 75 år. Det er den hyppigste årsag til blindhed og alvorlige synstab hos folk over 55 år.

Typer af makuladegeneration - og hvordan at opdage dem

Nethinden er lysfølsomt væv placeret på bagvæggen af ​​øjeæblet. Lette projekter gennem linsen i øjet på nethinden, hvor det omdannes til elektriske impulser, der fortolkes som billeder af hjernen.

Den gule plet er beliggende i centrum af nethinden og optager omkring 10 procent af nethinden samlede areal. Den gule plet indeholder tætpakkede nerveceller, der kan fortolke lyssignaler i utrolige detaljer, som giver skarpe og klare centrale syn.

Når makuladegeneration indtræffer, det skarpe centrale syn begynder at falme. Din centrale syn bliver sløret på første og kan udvikle sig til total blindhed.

Der findes to typer af makuladegeneration:

  • Den tørre form for makuladegeneration er langt mere almindeligt, påvirker mere end 85 procent af folk med mellemliggende eller avanceret former af øjensygdom. Den gule plet er lysfølsomme celler begynder at nedbryde som øjet aldre og makulært væv vokser tynd.
  • Den våde form af makuladegeneration opstår, når unormale blodkar begynde at vokse under den gule plet. Disse blodkar briste og lække, beskadige makulært væv hurtigt og medfører hurtig synstab. Kun omkring 10 til 15 procent af patienterne har den våde form, men det anses for en langt mere alvorlig risiko for tab af synet.

Symptomer, der kan indikere debut af makuladegeneration omfatter:

  • Behovet for klarere og klarere lys, når du læser eller udfører præcisionsarbejde
  • Visuelle fordrejninger som udviskning af linjer og trykte ord
  • Fading af farver
  • Et sløret eller blind plet i midten af ​​dit synsfelt
  • Svært ved at genkende folks ansigter, eller konstateringen af, at du har brug for at scanne dine øjne omkring et ansigt eller en genstand med henblik på korrekt observere det

Makuladegeneration diagnose og behandling

Din optiker kan diagnosticere makuladegeneration med en grundig øjenundersøgelse. Denne eksamen vil omfatte standard eye-chart test, en dilateret øjenundersøgelse og tests for at måle trykket af væske inde i øjeæblet. Lægen vil også sandsynligvis bruge en Amsler s Chart, et gitter mønster, der hjælper din læge afgøre, om der er pletter og uskarpe, bølget, eller skæve dele i dit centrale syn.

Der er ingen kur for makuladegeneration. Men der er behandlinger for den våde form, herunder:

  • Laser kirurgi kan bruges til at ødelægger de blodkar, der er til skade for macula. Desværre kan laser kirurgi også ødelægge sundt makulært væv.
  • Fotodynamisk terapi indebærer indsprøjtning et stof kaldet Visudyne (verteporfin) i en blodåre i armen. Det stof rejser op til øjet, hvor det aktiveres ved skinner et lys i øjnene i et minut og en halv. Det stof dræber blodkarrene og nedsætter din hastighed for synstab. Visudyne terapi gør øjnene særligt følsomme over for lys, så din læge vil give dig specielle efter behandling øjenpleje instruktioner.
  • Injektion terapi indebærer anvendelse af Macugen (pegaptanibnatrium), et lægemiddel, der modvirker en vækstfaktor, som fremmer udviklingen af unormale blodkar bag macula. Lægemidlet injiceres direkte ind i øjet og kan langsom synstab og endda genskabe nogle vision.

Desværre er der ingen medicinske behandlinger tilgængelige for mennesker med tør form af makuladegeneration. En undersøgelse har fundet, at tage en bestemt kombination af antioxidanter og zink kan forsinke udviklingen af ​​tørre makuladegeneration fra mellemproduktet til et fremskredent stadium. Formuleringen indeholder 500 milligram C-vitamin, 400 internationale enheder E-vitamin, 15 mg af beta-caroten, 80 milligram zink oxid og 2 milligram cuprioxid. Dog bør du rådføre dig med din optiker, før du tager disse kosttilskud.