Evb2

Brystkræft selv-eksamener: er de nødvendige?

Brystkræft selvstændige eksamener har været genstand for en del debat, men eksperter siger, at de stadig er en vigtig del af tidlig påvisning

Da Wendy Owens fundet en knude i sit bryst en morgen, hun vidste, at det var brystkræft. Den 41-årige hustru og mor fra Lanexa, Virginia, fortæller: "Jeg havde aldrig følt noget lignende før det var ligesom en frossen ært.". Owens næste bad sin mand om hans mening. "Da jeg så se på hans ansigt, jeg vidste det var, hvad jeg oprindeligt troede." En læge besøg den næste dag førte til en mammografi, ultralyd, nål biopsi, og derefter en diagnose af en fase I tumor, den tidligste og mest helbredes form for brystkræft.

Stråling og en lumpektomi følges. Owens, der nu kræft-fri, er i øjeblikket midt i en fem-årig uddannelse af tamoxifen, et stof, der blokerer de aktioner af hormonet østrogen, der kan stimulere væksten af ​​nogle brystkræft. "Min kirurg og radiolog begge kommenterede, at jeg var meget heldig at finde min klump så tidligt," siger Owens.

Mens Owens har også regelmæssige mammografi, har hun optrådt rutinemæssige selv-eksamener, da hendes mor blev diagnosticeret med brystkræft. "Min mor er en 20-årig brystkræft overlevende, og hendes mor mistede sin kamp med brystkræft i 1961 Begge var i 40'erne, da de havde. kræft, så min søster og jeg har været meget opmærksomme på vores risiko - selvom genetiske test viste vi negativ for de kendte mutationer. ".

Hvorfor bryst selvstændige eksamener?
I de sidste par år, flere organisationer - herunder den europæiske Cancer Society, World Health Organization, og USA Forebyggende Services Task Force - har ændret deres anbefalinger for selvstændige screening bryst eksamener eller er holdt op kort af at anbefale dem overhovedet. Og en nyligt offentliggjort undersøgelse i den medicinske litteratur, der så på store kliniske forsøg konkluderede også, at rutinemæssig selvundersøgelse ikke reducere antallet af dødsfald af brystkræft - men prøv at overbevise Owens af det. "Hvis jeg ikke havde fundet min klump, det kunne have været måneder før min kræft blev opdaget på min næste mammografi," siger hun, "og til den tid, kunne min kræft have været meget værre, eller har spredt sig."

"Der er en række kontroversielle udtalelser om bryst selvstændige eksamener flyder rundt det medicinske samfund disse dage på grund af de seneste undersøgelser," siger Virginia Kaklamani, MD, assisterende professor i afdelingen for hæmatologi / onkologi ved Northwestern University og onkolog på Northwestern Memorial Hospital i Chicago, Illinois. "Men selv-eksamener er en meget vigtig del af en kvindes arsenal mod brystkræft."

En af grundene, ifølge Dr. Kaklamani: "En kvinde, der udfører regelmæssig bryst selv-eksamen vil blive dygtige til at kende sine egne bryster, og dermed kan detektere en ændring tidligere end hendes læge." Dette er især vigtigt for kvinder, hvis bryster normalt føler sig klumpet. "Kvinder med klumpet bryster, der udfører regelmæssig bryst selv-eksamen vil være bedre i stand til at opdage subtile og væsentlige ændringer," Kaklamani siger.

Og mens regelmæssige årlige mammografi er meget effektiv til at redde liv, de er ikke perfekt. Ifølge Dorothy Pierce, RN, en avanceret praksis sygeplejerske på Cancer Institute of New Jersey i New Brunswick, "Mammografi har en følsomhed på 80 procent, og derfor vil et betydeligt antal kræfttilfælde gå upåagtet med mammografi alene."

Når at gøre bryst selv-eksamener
Er det nogensinde for sent at begynde at gøre brystkræft selv-eksamener? "Som man siger, bedre sent end aldrig," siger Kaklamani.

Brystkræft selvstændige eksamener bør gøres en gang hver måned, hvis du er præmenopausale og har regelmæssig menstruationscyklus. Den bedste tid er på den syvende til tiende dag i din cyklus, fordi det er når dine bryster er de mindst bud, klumpet eller opsvulmede skyldes hormonelle forandringer. Postmenopausale kvinder og kvinder med uregelmæssig cyklus bør vælge en dag, de er tilbøjelige til at huske, så som den første i måneden, eller den dato, der er den samme som deres fødselsdag. Kvinder med brystimplantater bør også udføre monthly bryst selv-eksamen.

Der er ikke nogen speciel tid af dagen for at kontrollere dine bryster, men Pierce foreslår at gøre det i brusebadet. "Dine hænder er sæbevand og dette kan hjælpe dig med bedre opdage ændringer. Når du er ud af bruseren, så glem ikke at kigge i spejlet for eventuelle bryst ændringer såsom forhøjninger, rynker, hud fortykkelse, hævelse eller tilbagetrækning. "

Den nederste linje på bryst selv-eksamener
Ifølge læger, er tidlig påvisning en kvindes bedste chance for at slå brystkræft. Og, siger Pierce, "Tidlig opdagelse opnås bedst gennem en kombination af årlig mammografi, årlige kliniske bryst eksamener [af en sundhedsperson] og månedlige bryst selv-eksamener."