Evb2

Psoriasis behandling: team tilgang

Psoriasis behandling kan kræve mere end besøg hos en hudlæge. Vær sikker på at samle den rigtige medicinske team til at få al den hjælp du har brug for.

Psoriasis er ikke teknisk set en hudsygdom - det er en autoimmun sygdom, der vises på huden - så selvom det ser ud som det tager sit tungeste vejafgift på overfladen af din krop, se en hudlæge sandsynligvis ikke nok til at styre din tilstand. Mest sandsynligt, vil du også nødt til at konsultere andre medicinske specialister til at løse de mange måder, hvorpå psoriasis kan påvirke dig.

Den rolle, dermatolog i behandling af psoriasis

Nøglen professionelle på dit psoriasis behandling team vil være en hudlæge. Alle dermatologer er uddannet til at yde omsorg for hudsygdomme, men mens nogle dermatologer behandle patienter med en række betingelser, andre indsnævre deres speciale fokus til en bestemt tilstand, såsom psoriasis. Som et resultat, kan niveauet af psoriasis ekspertise varierer fra hudlæge til hudlæge, alt efter om de holder trit med den nyeste forskning og de stadigt voksende liste af behandlingsmuligheder.

Hvis du ikke allerede har en hudlæge, kan du få en henvisning til en autoriseret læge i dit område hos din praktiserende læge eller søge Find en læge. Eller du kan kontakte en psoriasis advocacy gruppe, såsom National Psoriasis Foundation, som opretholder en psoriasis læge bibliotek.

Den rolle, praktiserende læge

I nogle milde til moderate tilfælde af psoriasis, kan din praktiserende læge, intern medicin, eller familie læge være i stand til at styre din behandling med topikale kortikosteroider, kultjære, eller en af ​​de topiske cremer, ligesom calcipotriene. Dog kan en primær pleje læge ikke være up-to-date med den nyeste psoriasis forskning og behandlingsmuligheder, og hvis kontrollen bliver svært, eller hvis psoriasis bliver udbredt, skal din læge henvise dig til en hudlæge.

Din primære sundhedstjeneste læge kan stadig være et værdifuldt medlem af teamet ved at hjælpe dig med at vedligeholde din generelle sundhed og se for andre sundhedsmæssige problemer, der kan påvirke eller følge af din psoriasis - en vigtig del af behandlingen af ​​sygdommen.

Rollen af en sygeplejerske praktiserende læge i behandling af psoriasis

Ligesom en primær pleje læge, en sygeplejerske praktiserende behandling af mild til moderat hud psoriasis og vil genkende, når du skal blive henvist til en hudlæge. I mange praksis spiller sygeplejerske praktiserende en værdifuld støtte rolle ved at give uddannelse og information om de nyeste behandlinger, sygdom ledelse og rådgivning - funktioner, som en travl læge måske ikke har tid til.

Rollen som en mental sundhed rådgiver i behandling af psoriasis

Psoriasis kan tage en vejafgift på en person, følelsesmæssigt såvel som fysisk. Under flare-ups, kan du blive flov eller deprimeret, og dit selvværd kan tage et bankende. Sessioner med en rådgiver, psykiater eller psykolog kan hjælpe dig med at overvinde disse negative følelser. Eller du kan tage del i gruppe terapi eller en støttegruppe med andre mennesker med psoriasis, som kan føle med din situation.

I nogle tilfælde bidrager ikke psoriasis stress til psoriasis flare-ups. Hvis ja, kan du ønsker at lave en aftale med en mental sundhed ekspert at udforske nogle af disse dybere emner og lære stress kontrol teknikker, såsom meditation eller yoga. Hvis det er nødvendigt, kan en psykiater ordinere medicin til at hjælpe dig med klare, hvilket kan mindske psoriasis nødblus.

Den rolle, som ernæringsekspert

Der er ingen sikker-brand anti-psoriasis kost, men en række specielle diæter har været succes med at hjælpe nogle patienter styre deres psoriasis, herunder ris kosten, kalkun kost, lav-protein kost, og sult kost. En ernæringsekspert kan hjælpe dig sortere disse muligheder og påstande om kosttilskud og psoriasis.

Selv hvis du ikke er interesseret i at prøve en specialiseret kost eller kosttilskud, vil du stadig ønsker at opretholde en god ernæring for den generelle sundhed og vægtkontrol. Desuden kan psoriasis medføre visse ernæringsmæssige mangler, som du bliver nødt til at gøre op for - protein, folater, og jern, for at nævne et par stykker - og en ernæringsekspert kan hjælpe med dette.

Før du overveje at gøre eventuelle kostændringer, diskutere dem med din primære sundhedstjeneste læge.

Den rolle, reumatolog

Hvis du udvikler psoriasisgigt, en potentielt invaliderende, joint inflammation komplikation af psoriasis, skal du andre specialister på dit hold, der begynder med en reumatolog. Din reumatolog vil udvikle en behandlingsplan med dig og, afhængigt af sværhedsgraden af ​​din psoriasisgigt, kan henvise dig til andre sundhedspersoner, såsom:

  • en fysioterapeut til at designe en øvelse program til at kontrollere smerte og bevare fælles styrke og vifte af bevægelse
  • en ergoterapeut til at afgøre, hvornår fiksering eller hjælpemidler enheder kan være behov
  • en ortopæd til at behandle særlige betingelser til fods eller fodled, ordinere medicin til at kontrollere inflammation og bevare ledfunktion og udføre fod kirurgi, hvis nødvendigt
  • akupunktør at hjælpe med at lindre smerter
  • en massage terapeut til at reducere muskelspændinger og forbedre den fælles vifte af bevægelse
  • en socialrådgiver til at foreslå EU-midler såsom rejser bistand eller hjemme madudbringning

Du må ikke brug for alle de specialister, der er anført her, men at vide, hvilke læger er uddannet til at håndtere forskellige aspekter af psoriasis behandling vil give dig mulighed for bedst administrere dine individuelle behov.