Evb2

Er HPV-vaccinen sikkert?

Da denne vaccine blev godkendt, har mulige bivirkninger (både alvorlige og ikke alvorlige) rapporteret. Men er HPV-vaccinen virkelig skylden?

I 2006 godkendte den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) Gardasil, en vaccine til beskyttelse af kvinder mod human papillomavirus (HPV), som forårsager livmoderhalskræft samt kræft i vulva og vagina. Siden da har mere end 26 millioner doser af HPV-vaccinen er omdelt. Denne vaccine virker ved at beskytte piger og kvinder mod to typer af HPV, som er almindelige årsager til livmoderhalskræft, samt to typer, der forårsager kønsvorter.

Mens screening for livmoderhalskræft med en Pap-test hjælper med at beskytte kvinder mod at få kræft ved at afsløre celleforandringer i livmoderhalsen tidligt, var indførelsen af HPV-vaccinen særlig velkommen, da det kan hjælpe med at forhindre celleforandringer i livmoderhalsen fra nogensinde at udvikle. Men selv FDA og amerikanske Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC) fastholder, at denne vaccine er sikker og effektiv, har nogle spørgsmål vedrørende dets sikkerhed er blevet rejst.

Gennem et program kaldet Vaccine Bivirkning Reporting System (VAERS), FDA og CDC løbende overvåge sikkerheden ved alle vacciner licens i Europa, herunder Gardasil. Læger og deres patienter kan indberette eventuelle bivirkninger ved Gardasil til VAERS og FDA derefter afgør, om der er nogen sikkerhedsmæssige problemer baseret på yderligere undersøgelser af disse rapporter.

Livmoderhalskræft vaccine: sikkerhedsmæssige bekymringer

Pr. 1 september, 2009, havde 15.037 utilsigtede hændelser er rapporteret hos kvinder og piger, efter at de har modtaget Gardasil vaccine. Ninety-tre procent af bivirkninger blev rapporteret som milde eller moderate i sværhedsgrad, med de mest almindelige er smerte og rødme omkring injektionsstedet, og en mild til moderat feber. Andre mindre alvorlige bivirkninger, der er rapporteret efter Gardasil vaccination omfatter besvimelse, hævelse på injektionsstedet, hovedpine og kvalme.

Syv procent af de hændelser rapporteret blev klassificeret som alvorlige, herunder Guillain-Barré syndrom (en sjælden, men potentielt invaliderende sygdom, som medfører muskelsvækkelse), blodpropper, og endda død.

Livmoderhalskræft vaccine: undersøgelsesresultater

Mens FDA og CDC fortsat overvåge disse rapporter var ingen af ​​de rapporterede alvorlige bivirkninger tilskrives vaccinen. Konkret yderligere undersøgelse af disse bivirkningsrapporter viste, at der ikke er øget risiko for Guillain-Barré syndrom hos kvinder, der har haft den Gardasil vaccinen sammenlignet med kvinder i den almindelige befolkning, der ikke får vaccinen.

Og mens blodpropper har været forbundet med Gardasil med en højere sats end den, der normalt ses med andre vacciner, de fleste af de kvinder, der havde blodpropper havde også andre risikofaktorer, såsom anvendelse af orale præventionsmidler. Endelig har forskere undersøgt hvert dødsfald rapporteret efter vaccinen, og har ikke fundet nogen beviser for, at dødsfaldene var forårsaget af Gardasil vaccinen. Dødsfaldene skete i tal svarer til, hvad der normalt kan forventes hos unge kvinder og piger.

FDA og CDC fortsat anbefale Gardasil til bestemte grupper af piger og kvinder til at beskytte mod vulva, vaginal og livmoderhalskræft. Én ændring, men er et resultat af indberetning af utilsigtede hændelser. Da besvimelse lige efter administration af vaccine var mere almindeligt med Gardasil end andre vacciner, og fordi besvimelse kan føre til fald og skader, FDA og CDC anbefaler nu, at kvinder og piger, der modtager Gardasil ligge ned i 15 minutter efter at have modtaget vaccinen.

Hvis du er interesseret i HPV-vaccinen, så tal med din læge om fordele og risici ved vaccinen for dine individuelle forhold.