Evb2

Forstå din risiko for tyktarmskræft med Crohns

Den tid, du har haft Crohns sygdom og hvordan betydeligt det påvirker din kolon kan spille en rolle i din risiko for kolorektal cancer. Men du kan også sænke din risiko.

Hvert år i Europa er mere end 147.000 mennesker nydiagnosticerede med tyktarmskræft, og mere end 57.000 mennesker dør af sygdommen. Kolorektal cancer, som omfatter tyktarmskræft og endetarmskræft er den anden hyppigste årsag til kræft-relaterede dødsfald i Europa, men det er også en af ​​de mest forebygges.

Mennesker med Crohns sygdom, en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, bør få regelmæssige screeninger for tarmkræft, da de er i større risiko for at udvikle det. De to vigtigste faktorer i forbindelse med den øgede kræftrisiko er, i hvilket omfang Crohns har påvirket din kolon og hvor længe du har haft sygdommen.

»I op til halvdelen af ​​patienter med Crohns sygdom er nogle eller alle af tyktarmen er involveret," forklarer Thomas Ullman, MD, direktør for inflammatorisk tarmsygdom center på Mount Sinai Medical Center i New York. "Jo mere kolon, der er involveret, jo større er risikoen. Og jo længere patienten har haft kronisk betændelse i tyktarmen, jo større er risikoen så godt. "

En patient, hvis hele tyktarmen påvirkes af kronisk inflammation er i størst risiko for at udvikle kolorektal cancer. Hvis tyktarmen kun delvis berørt, er risikoen betragtes som moderat. De, hvis inflammation er begrænset til kun endetarmen har den laveste risiko. Risikoen for tyktarmskræft øger også efter en patient har haft Crohns sygdom i mere end 10 år.

Andre risikofaktorer

Hvis du har en historie af kolorektal cancer i din familie, kan du være for yderligere risiko, selvom din sygdom er i bedring, og du sjældent har nogen symptomer. "The kræftrisiko synes at gælde for personer med aktiv og inaktiv inflammatorisk tarmsygdom, som Crohns er én," Dr. Ullman siger.

Nogle patienter med Crohns sygdom også opleve fistler, unormale tunneler, der forbinder en løkke af tarmen til en anden, eller at slutte tarmen til huden, vagina eller blære. Fistler oftest opstå omkring det anale område. Ullman siger, at patienter med fistler, bør være særligt opmærksomme på deres risiko for tyktarmskræft.

Risikoen for kolorektal cancer er en alvorlig sag, men det er vigtigt at holde din kræftrisiko i perspektiv. "Mens risikoen for kolorektal cancer for Crohns patienter er større end for den almene befolkning, er det ikke overvældende så," siger Ullman. De fleste mennesker med inflammatorisk tarmsygdom aldrig ender udvikle kræft.


Hvad kan du gøre for at sænke din risiko? holde læsning at finde ud >>