Evb2

Din menstruationscyklus forklarede

Det kan ikke være din foretrukne del af at være en kvinde, men at få din menstruation er en sund og normal proces i løbet af de fødedygtige år. Lær om de faktorer, der gør din menstruation unik.

A "besøg fra tante Flow", "Crimson forbandelse" eller "den tid på måneden:" Uanset hvad du kalder det, vil menstruationscyklus påvirker de fleste kvinder i årtier af deres liv. Menstruationscyklus er den naturlige rækkefølge af forandringer en kvindes krop går igennem en gang om måneden for at forberede muligheden for graviditet. Det er en normal proces, der foregår hver 21. og 35 dage. De fleste piger begynder at opleve deres menstruationscyklus i deres preteen til tidlige teenage år. Menstruation fortsætter som regel, indtil en kvinde kommer ind overgangsalderen, der generelt begynder omkring en alder af 50 år.

Sund menstruation er reguleret af hormonelle forandringer, der sker hele hver måneds cyklus. Ved begyndelsen af ​​hver menstruationscyklus, niveauer af hormonet østrogen stiger forårsager livmoderslimhinden til at vokse og blive tykkere. Et æg begynder at modnes i en af ​​æggestokkene. På omtrent midt i cyklen, forlader ægget æggestokken og bevæger sig ned i æggelederne til livmoderen i en proces, der kaldes ægløsning.

Graviditet opstår, hvis ægget bliver befrugtet af sædceller og tillægger livmoderen. Hvis det ikke sker, vil livmoderen kaste den tykke foring, der nu unødvendig gennem en proces med vaginal blødning kaldes menstruation - eller simpelthen fordi din menstruation.

En normal periode varer fire dage i gennemsnit, men et sted mellem to og syv dage anses normalt. Selv om det kan synes som mere flydende er frigivet, mængden af ​​menstruation i en gennemsnitlig periode er kun 2 til 3 spsk.

Symptomer, der kan komme med en sund menstruation

Selvom blødningen er den primære tegn på menstruation, er det normalt at opleve andre symptomer, der ofte begynder i dagene op til starten af ​​din menstruation. Disse symptomer kan variere i intensitet og omfatter kramper, ømme bryster, mave oppustethed, og hovedpine.

Så længe disse symptomer ikke begrænse dit daglige liv, er dine perioder sandsynligvis normal, siger Viviane Connor, MD, en gynækologisk kirurg på Cleveland Clinic Florida i Weston, Fla "En normal menstruationscyklus, bør ikke forstyrre en kvindes evne til at Funktion eller gå om hendes daglige aktiviteter, "siger hun.

Men enhver kvindes oplevelse af et såkaldt normale periode er anderledes. Nogle kvinder sejle gennem deres perioder let, med få eller ingen bekymringer, start og stop på samme tid hver måned, som et urværk. Men andre kvinder oplever en række fysiske og følelsesmæssige symptomer lige før eller under menstruation. Disse kan spænde fra kraftig blødning og mistede perioder ekstreme humørsvingninger.

Hvornår skal ringe til din læge

Selv den alder, hvor en pige får sin første menstruation kan variere meget, bør teenage-piger tale med en sundhedspleje udbyder om menstruation, hvis de ikke har fået deres periode med det i en alder af 16 år. Når du starter menstruerende, menstruation spørgsmål ofte har at gøre med mængden af ​​flow eller ubehag du oplever.

"Hvis du er bekymret over din tid, hvis du skal løbe på toilettet for at ændre din pad ofte, eller hvis du oplever smerte eller ubehag, der ikke er normal, bør du tale med din læge," siger Dr. Connor.

Uregelmæssig blødning, kraftig menstruation, smertefuld kramper eller enhver pludselig stop i menstruation bør tjekkes ud. Nogle af de medicinske tilstande, der kan være årsag til disse symptomer omfatter fibromer, som er noncancerous tumorer, der vokser i livmoderen, endometriose, som opstår, når vækster udvikler på ydersiden af ​​livmoderen og POF, eller for tidlig ovariesvigt, når æggestokkene stopper fungerer normalt.

Alvorlige humørsvingninger kan være et tegn på præmenstruelt syndrom, kaldet PMS, og bør også diskuteres med din læge.

Der er formentlig ingen grund til at bekymre bare fordi din menstruationscyklus ikke er ligesom din søster eller din bedste ven er. Men hvis du nogensinde bemærke, at din almindelige mønster er slukket, et opkald til din læge kan være en god idé.