Evb2

Oral, hoved og halscancer ordliste

Ønsker du at kommunikere bedre med din onkolog? lære nogle af de fælles vilkår, medicin og procedurer, der er forbundet med oral, hoved og hals kræft.

A

Asbest: Et materiale engang almindeligt anvendt i bygning, der består af bittesmå fibre. Udsættelse for asbestfibre har været knyttet til mange sygdomme, herunder lunge-og larynx kræftformer.

B

Biopsi: Fjernelse af celler eller væv til undersøgelse under et mikroskop.

Bleomycin (blenoxane): Et antibiotikum kun bruges til behandling af kræft, bleomycin forsinker eller stopper væksten af kræftceller i kroppen.

C

Halspulsårer: To arterier, en på hver side af halsen, der leverer blod og ilt til ansigt og hjerne.

Cisplatin (platinol): En anti-cancer stof, der virker ved at bremse eller stoppe væksten af kræftceller.

Cyclophosphamid (Cytoxan): En anti-cancer lægemiddel, der er i en klasse af lægemidler kaldet alkylerende midler. Cyclophosphamid forsinker eller stopper væksten af ​​kræftceller i kroppen.

D

Doxorubicin (adriamycin, Doxil, Rubex): Et antibiotikum, der bruges til at bremse eller stoppe væksten af kræftceller i kroppen.

E

Endoskop: en tynd, fleksibel, tændte rør læger bruger til at undersøge den indvendige side af kroppen. Endoskoper kan indsættes gennem næsen eller munden eller gennem små indsnit.

Epirubicin (ellence): Epirubicin er i en klasse af lægemidler kendt som antracykliner. Det forsinker eller stopper væksten af ​​kræftceller i kroppen.

Epstein-Barr virus (EBV): En almindelig virus, der i de fleste mennesker er normalt hvilende. Det har været forbundet med visse kræftformer, herunder nasopharyngeal kræft.

Spiserøret: Den muskuløse rør forbinder svælget til maven gennem hvilke fødevarer passerer.

Ethmoid bihuler: Om seks til 12 små bihuler på hver side, placeret mellem øjnene. Hver af de bihuler er opkaldt efter den knogle, hvori det indgår, og har en åbning, der forbinder med næsen.

F

5-fluorouracil (5-FU): En anti-cancer stof, der hører til en gruppe kaldet anti-metabolitter. Det ligner et næringsstof kræftceller brug for at vokse. Kræftceller optager stoffet, der interfererer med deres vækst.

Pandebihulen: En lille, hule rum placeret i panden. Hver sinus, herunder frontal, har en åbning, der forbinder med næsen.

G

Glottis: Den midterste del af larynx (strubehovedet), hvor stemmebåndene er placeret.

H

Humant papillomvirus (HPV): En gruppe af mere end 70 typer af virus, som kan forårsage kønsvorter og er forbundet med visse former for kræft, herunder eventuelt kræft i mundhulen.

Hypopharynx: Den nederste del af svælget (luftrør).

L

Larynx: Stemmen boks, herunder stemmebånd og epiglottis, et stykke væv, der flytter til dækning af luftrøret (luftrør) ved indtagelse.

Lymfeknuder: Små ovale strukturer, filter lymfeknuder, sommetider kaldet lymfeknuder.

M

Kæbehulen: To små, hule rum i hver kind. Hver af de bihuler er opkaldt efter den knogle, hvori det indgår, og har en åbning, der forbinder med næsen.

Methotrexat (trexall, rheumatrex): Et lægemiddel i en klasse af medicin kaldet anti-metabolitter. Methotrexat behandler kræft ved at bremse væksten af ​​kræftceller.

Slimhindeoverfladerne: De fugtige væv i hoved og hals. De fleste oral, hoved og hals kræft begynder i cellerne i slimhindeoverfladerne.

N

Næsehulen: Passagen fra næse til halsen. Luften bevæger sig gennem de to passager i næsehulen under vejrtrækning.

Nasopharynx: Den øverste del af svælget, lige bag næsen.

O

Oropharynx: Den midterste del af svælget, herunder bunden af tungen, den bløde gane, siderne og bagsiden af halsen, og mandlerne.

P

Paclitaxel (Taxol): En anti-cancer stof, der hører til en gruppe kaldet taxaner og virker ved at bremse eller stoppe væksten af kræftceller i kroppen.

Smag: Taget af munden, der adskiller de mundtlige og næsehulen.

Sinus paranasalis: De små luftfyldte lommer i knoglerne omkring næsen. Hver af de bihuler er opkaldt efter den knogle, hvori det indgår, og har en åbning, der forbinder med næsen.

Parotis kirtler: Spytkirtlerne placeret foran og lige under hvert øre. Andre spytkirtler er de sublinguale og submandibulære kirtler.

Svælget: En cirka fem tommer lange hule rør, der fører fra næse til spiserøret eller hals, og luftrøret, eller luftrør.

Plummer-Vinson syndrom: Også kaldet Paterson-Kelly syndrom, en sjælden lidelse forårsaget af mangler i jern og andre næringsstoffer, der er præget af anæmi og synkebesvær. Syndromet er blevet forbundet med hypopharyngeal kræft.

S

Bløde gane: Den bageste del af ganen. Den bløde gane er muskulære, mens den forreste del af ganen, kaldet den hårde gane, er benet.

Sphenoid bihuler: To små, hulrum placeret nær midten af kraniet. Hver af de bihuler er opkaldt efter den knogle, hvori det indgår, og har en åbning, der forbinder med næsen.

Subglottis: Den laveste del af larynx (strubehovedet), nåede nedefra stemmebånd til toppen af luftrøret.

Sublinguale kirtler: spytkirtlerne placeret under tungen. Andre spytkirtler er parotis og submandibulære kirtler.

Submandibulære kirtler: Spytkirtlerne placeret under kæbebenet. Andre spytkirtler er parotis og sublinguale kirtler.

Supraglottis: Den øverste del af larynx (strubehovedet).

T

Luftrøret: The luftrør, der bærer luft fra strubehoved til bronkierne fører til lungerne.

V

Vinblastin (velbane): En anti-cancer lægemiddel i en klasse kaldet vincaalkaloider. Vinblastin forsinker eller stopper væksten af ​​kræftceller i kroppen.

Vinorelbin (Navelbine): En anti-cancer lægemiddel i en klasse kaldet vincaalkaloider. Det forsinker eller stopper væksten af ​​kræftceller i kroppen.