Evb2

Ballonudvidelse versus koronar bypassoperation

Det er vigtigt at forstå, at beslutningen om at have ballonudvidelse eller koronar bypassoperation (CABG) til behandling af koronararteriesygdom (CAD) afhænger af mange forskellige ting.

For hjælp til at gøre en beslutning om at have ballonudvidelse eller bypass operation, se:

Hjertesygdom: skal jeg have ballonudvidelse for stabil angina?
Hjertesygdom: skal jeg have bypass operation?

Hvem har mulighed for at vælge ballonudvidelse?

Vælge en behandling kan virke som en beslutning om, at din læge bør gøre. Men du kan tage del i dette vigtige valg, hvis:

 • Du har mild hjertesygdom. Det betyder, at du ikke har for meget forsnævring af arterierne, der sender blod og ilt til dit hjerte (kranspulsårerne). Det betyder også, at risikoen for at få et hjerteanfald ikke er for høj.
 • Du har en stabil angina. Dette er brystsmerter eller ubehag, der opstår kun med følelsesmæssig eller fysisk stress og går væk, når du hvile eller efter du tager nitroglycerin.

Din læge kan fortælle dig, hvis du opfylder disse betingelser.

Du vil gerne tale med din læge om ballonudvidelse før du har en koronarangiogram (også kaldet hjertekateterisation). I løbet af denne test, vil du ikke være i stand til at tage del i beslutningen om, angioplastik, fordi du vil blive søvnig af medicin. Så før prøven, tale med din læge om, hvad testen kan vise, og hvad lægens muligheder er i hvert enkelt tilfælde. Du kan fortælle lægen på forhånd, hvad du foretrækker, er baseret på testresultaterne.

Hvad er risikoen for ballonudvidelse?

Angioplasty har nogle sjældne, men alvorlige risici. De er:

 • Behovet for akut åben bryst kirurgi under proceduren.
 • Hjerteanfald.
 • Slagtilfælde.
 • Døden.

Husk på, at chancerne for at få et alvorligt problem med denne procedure, er højere, hvis du er ældre end 70 år.

De fleste mennesker kommer fra ballonudvidelse forholdsvis hurtigt. De plejer at gå hjem efter en overnatning på hospitalet. De kan vende tilbage til normale aktiviteter inden for et par dage.

Hvordan kan du vide, hvis du har brug for bypass operation?

Ikke alle med koronararteriesygdom brug bypass operation. Nogle mennesker kan hjælpes ved ballonudvidelse med stents. Andre bruger medicinsk behandling, som indebærer at foretage livsstilsændringer og tager medicin. Nogle mennesker bruger begge disse behandlinger. Din læge vil sandsynligvis anbefale bypassoperation kun hvis du vil drage fordel af det, og hvis disse fordele er større end risiciene.

Din læge kan rådgive bypass-operation, hvis:

 • Din venstre main hjerte arterie er meget smal.
 • Alle tre arterier i hjertet er blokeret eller mængden af ​​blod, der strømmer gennem dem, er meget lav.
 • Lægen mener, at bypass-operation vil være mere succesfuld end ballonudvidelse med stents.
 • Du skal også kirurgi til at reparere eller udskifte en hjerteklap beskadiget af hjerteklapsygdom.
 • Du har diabetes, og to eller flere blokerede arterier.
 • Dit hjerte har problemer pumpning. Dette kaldes en nedsat ejektionsfraktion.

Deres valg kan afhænge af antallet af arterierne, der er blokeret, eller som arterier er blokeret. Tal med din læge om den bedste behandling for dig. Den bedste behandling for dig kan også afhænge af din alder, dit helbred, og hvor meget dine brystsmerter påvirker din livskvalitet.

Hvad er risikoen for bypass-operation?

Bypass-operation er blevet gjort i mere end 40 år. I Europa er det gjort oftere end nogen anden større operation. Men det har nogle alvorlige risici.

Risiciene ved bypass kirurgi omfatter:

 • Døden.
 • Hjerteanfald.
 • Slagtilfælde.
 • For meget blødning. Dette kan føre til behov for en transfusion.

Andre risici omfatter tilbagevenden af ​​angina, problemer fra anæstesi og infektioner på stedet af brystet snit. Nogle mennesker har også hukommelsestab og problemer med at tænke klart. Disse problemer er mest almindelig hos ældre mennesker og har tendens til at forbedre flere måneder efter operationen.

Chancerne for at have et alvorligt problem med bypass-operation er højere, hvis du er ældre end 70 år. Din risiko er også højere, hvis du har andre problemer såsom diabetes, nyresygdom, lungesygdom, eller perifer karsygdom. Det er vigtigt at tale med din læge for at finde ud af, hvordan dit helbred påvirker din risiko.