Evb2

Coping med antidepressiv bivirkninger

Alle depression medicin kommer med nogle bivirkninger, men der er måder at håndtere disse spørgsmål uden at stoppe din behandling.

Medicin til depression behandling er blevet en yndet metode til at hjælpe med at lindre symptomerne skabt af denne stemning uorden. Så mange som to ud af tre patienter, der beskæftiger sig med depression reagerer på antidepressiv medicin inden for et par uger.


Men depression medicin kommer med bivirkninger, hvoraf nogle kan være mere generende end andre. I virkeligheden er bivirkninger den vigtigste grund til folk stopper med at tage antidepressiv medicin. Hvis du bliver behandlet med antidepressiv medicin, er det en god idé at lære om de mest almindelige bivirkninger, samt dine muligheder for at håndtere dem.

De forskellige typer af depression medicin

Den mest udbredte depression medicin på markedet er selektive serotonin reuptake hæmmere (SSRI) og serotonin-noradrenalin reuptake hæmmere (SNRI). De arbejder ved at tillade naturlige kemikalier, kaldet neurotransmittere, til at være mere tilgængelig for hjernen. Disse stoffer er blevet udbredte foreskrevne fordi deres bivirkninger er begrænset, men de stadig har nogle bivirkninger.

Tilgængelige SSRI, som påvirker serotonin, omfatter paroxetin (Paxil), fluoxetin (Prozac), fluvoxamin (Luvox), sertralin (Zoloft), escitalopram (Lexapro) og citalopram (Celexa), SNRI, som påvirker serotonin og noradrenalin, omfatter venlafaxin ( Effexor), duloxetin (Cymbalta) og mirtazapin (Remeron).

Noradrenalin og dopamin reuptake hæmmere (NDRIs) arbejde ved at ændre niveauet af noradrenalin og dopamin. Den eneste godkendte NDRI på dette tidspunkt er bupropion (Wellbutrin). Ældre antidepressiva, der stadig bruges til at hjælpe nogle patienter omfatter tricykliske, ligesom imipramin (Tofranil) og monoaminooxidasehæmmere (MAO-hæmmere), ligesom tranylcypromine (Parnate).

Bivirkninger af depression medicin

Mange medikamenter har som regel mindst én mulig bivirkning. De mest almindelige bivirkninger af depression medicin er:

  • Sedation. Næsten alle antidepressiva kan forårsage døsighed.
  • Seksuelle problemer. Most SSRI og SNRI give seksuelle bivirkninger. Disse omfatter forsinket orgasme, nedsat libido og erektil dysfunktion.
  • Søvnløshed eller ophidselse. Patienter, der tager antidepressiv medicin kan støde søvnløshed. Depression medicin kan også få folk til at føle sig nervøs eller ophidset.
  • Vægtøgning. Både SSRI og SNRI kan medføre nogle patienter at pakke på ekstra pounds.
  • Hovedpine, mavepine, diarré og kvalme. Mange antidepressiva vil medføre nogle af disse bivirkninger, når du først begynder at tage dem. Disse bivirkninger er normalt milde og fade efter et par dage.

Hver medicin vil have sine egne individuelle bivirkninger. For eksempel:

  • Sertralin og mirtazapin kan øge kolesteroltallet.
  • Bupropion kan forårsage krampeanfald i et lille antal patienter.
  • Tricykliske antidepressiva kan forårsage mundtørhed, blære problemer, og forstoppelse.
  • MAO kan interagere med et kemisk stof kaldet tyramin, øget blodtryk og risikoen for slagtilfælde. Tyramin findes i ost, vin, pickles, decongestants, og over-the-counter koldt medicin. Personer, der tager MAO brug for at tale med deres læge om, hvilke fødevarer og medicin til at undgå.

Håndtering antidepressive bivirkninger

Den bedste måde at undgå bivirkninger er at tage antidepressiv medicin nøjagtigt som anvist af din læge. Sørg for at tage den ordinerede doser på samme tid.

Du kan også beskæftige sig med nogle bivirkninger ved at tage andre medikamenter. For eksempel kan bupropion nedsætte seksuelle bivirkninger af andre antidepressiva, når det tages i kombination med dem. Mænd, der forsøger at overvinde erektil dysfunktion kan tage sildenafil (Viagra), eller tadalafil (Cialis) for at beskæftige sig med denne bivirkning. Tal med din læge, før du tager nogen medicin i kombination med antidepressiva.

Hvis dine bivirkninger, som ikke er aftagende, bør du tale med din læge om at skifte til en anden depression medicin. Dette er den mest almindelige måde at håndtere uønskede bivirkninger. Da hver person reagerer på hvert lægemiddel forskelligt, er det meget sandsynligt, at der er et antidepressivt på markedet, som vil hjælpe dig uden at forårsage bivirkninger. Du kan også drage fordel af en kombination af antidepressiva.

Uanset bivirkninger, ikke brat ophøre med at bruge antidepressiv medicin. Du kan ende op over overvældende depression, angst eller andre abstinenssymptomer, som kan være mange gange værre end de følelser, som først førte dig til behandling. Tal med din læge, hvis du ønsker at stoppe med at tage dine antidepressiva - han vil sætte dig op med et program til gradvist at vænne dig væk fra medicin.