Evb2

Prostatakræft screening: Hvornår kan det stoppe?

Er screening for prostatakræft virkelig gavnligt for ældre mænd? nye resultater kan foreslå ikke.

Regelmæssige test og screening for enhver form for kræft kan synes som en no-brainer, især når du er i en alder, hvor risikoen for at udvikle kræft øges.

Men for mænd 75 år og ældre, er regelmæssig prostatakræft screening virkelig en fordel?

Prostatakræft screening hos ældre mænd: nye fund
Den amerikanske Forebyggende Services Task Force (USPSTF) fraråder rutinemæssig screening for bryst-, tyktarms-og prostatakræft i en alder 75 og videre frem. For nylig, dog en undersøgelse fra University of Connecticut i Storrs, offentliggjort i Archives of Internal Medicine, fandt, at mere end halvdelen af mænd mellem 75 og 79, og 42 procent af mænd over 80 har gennemgået prostatakræft screening. Eksperter siger at teste i denne alder ikke har nogen reel fordel - og i virkeligheden kan endda være skadelige. Årsagerne?

  • Risici for screeningsundersøgelsen. Nylig USPSTF frarådes rutinemæssig brug af prostata-specifikt antigen (PSA) test, selv i yngre mænd, fordi selv om det er den bedste mulighed, vi har i øjeblikket til påvisning prostatakræft, kan det ofte resultere i falske positiver og overbehandling, som kan være endnu mere ødelæggende for manden end kræft selv.
  • Opfølgning fra et positivt PSA-test Hvis PSA-test læser positiv -. Selv om det er en falsk positiv - invasive og dyre tests kan skal gøres for at bekræfte eller udelukke en prostatakræft diagnose.
  • Angst over en falsk-positivt resultat. Frygten skyldes tænke, at du måske har prostatakræft kan medføre fysiske og følelsesmæssige skader, især hos ældre mænd.
  • Levealder. Prostatakræft er ofte, men ikke altid, en langsomt voksende kræft. Mænd, der har en forventet levetid på mindre end 10 år, kan ikke opleve nogen symptomer eller skadelige virkninger af deres prostatakræft, før de dør af en anden årsag.
  • . Bivirkninger af behandlinger behandlinger for prostatakræft kan have en række bivirkninger - herunder inkontinens og erektil dysfunktion, hvilket kan påvirke livskvaliteten for år efter behandlingen er afsluttet. For en ældre mand med en kort levetid og en langsomt voksende prostata tumor, stråling, kirurgi og hormonbehandling kan gøre mere skade end gavn.

Bør ældre mænd screenes for prostatakræft?

Den europæiske Cancer Society og andre organisationer anbefaler, at mænd gør en beslutning om prostatakræft screening med deres læger, idet der tages hensyn til deres personlige risikofaktorer og præferencer. Denne diskussion skal ske på omkring 50 år for mænd med gennemsnitlig risiko og ved 45 for mænd med høj risiko (herunder dem med en familie historie af prostatakræft eller andre risikofaktorer, og mænd, der er afrikansk-europæisk). Det er også vigtigt at huske på, at mens mange prostatakræft tumorer vokser langsomt ikke alle gør.

Forfatterne til Connecticut undersøgelsen gentaget ACS anbefalinger. "Screening beslutninger bør individualiseres på basis af den forventede levetid, sundhedstilstand, en oplyst debat med patienten om de potentielle skadevirkninger og fordele og patient værdier og præferencer," siger ledende forfatter Keith Belliszi, en assisterende professor i menneskelig udvikling og familie studier.

"Prostatakræft er ofte en langsomt voksende sygdom, og hvis mænd har andre helbredsproblemer, der sandsynligvis vil begrænse deres liv, derefter finde tidlig prostatakræft og behandle denne sygdom kan ende med at gøre dem mere skade end gavn," siger Durado Brooks, MD, direktør for prostata-og tarmkræft på europæisk Cancer Society.

"Hvis det ikke er forventet, at du vil leve i yderligere 10 år baseret på din generelle sundhedstilstand, så sandsynligheden for, at det vil gavne dig, er faktisk temmelig lav. I de fleste tilfælde vokser prostatakræft meget langsomt. Omvendt for den meget aktive, fit 75-årig, der har ikke-signifikante sundhedsproblemer [Og hvem kan] med rimelighed forvente at leve godt i deres 80'erne, derefter finde [og behandling] prostatakræft kan ende nyder dem, "Dr. Brooks siger.

Brooks siger, det er vigtigt at bemærke, at den taskforce, der anbefaler mod screening for mænd i denne aldersgruppe, ikke imod at have diagnostisk test for mænd i denne aldersgruppe, der oplever symptomer.

"Hvis en mand viser symptomer, så er det rimeligt at gøre PSA-test og en digital rektal eksamen for at afgøre, hvorvidt kræft er årsagen til disse symptomer. Sondringen mellem screening og diagnostiske test ofte bliver overset," siger Brooks.

Husk, bare fordi du er over 75, betyder ikke, at du ikke er ved godt helbred og ikke har mange flere store år frem. Siger Brooks, "hver mand i denne aldersgruppe skal have en åben diskussion med sin læge om sin generelle sundhedstilstand." Consulting med din læge er den bedste måde at afgøre, om prostatakræft screening i din alder vil være til gavn for dig.