Evb2

Hjælpe en person med lupus tilpasse sig fysiske begrænsninger

Lær at hjælpe en person med lupus tilpasse sig nye fysiske begrænsninger ved at gøre hende hjem lettere at leve i.

Bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom som lupus kan være ødelæggende, både fysisk og følelsesmæssigt. Lupus kan være særligt udfordrende at leve med, fordi dens symptomer kommer og går i uforudsigelige mønstre og kan variere i sværhedsgrad fra mild til livstruende. Mennesker med lupus kan også nødt til at overvinde fysiske hindringer i deres omgivelser, selv derhjemme.

Pårørende kan hjælpe en elsket en med lupus ved at foretage enkle justeringer i hjemmet.

I hvor høj grad lupus begrænser dit liv, vil afhænge af den enkelte, konstaterer Dawn E. Isherwood, RN, sundhed pædagog for Lupus Foundation of Europe. "Nogle mennesker med lupus har ingen begrænsninger på alle, mens andre er kørestol bundet."

"Antallet af fysiske begrænsninger en person med lupus har varierer ganske lidt, afhængigt af arten af ​​sygdommen," siger Robert W. Hoffman, DO, chef for afdelingen for reumatologi ved University of Miami Miller School of Medicine i Florida. "De fleste mennesker med lupus har ledsmerter og måske ledhævelse, der kan begrænse mobiliteten." Selvom den mest almindelige symptom på lupus er fælles ømhed, kan sygdommen påvirke alle dele af kroppen. Andre almindelige symptomer omfatter arthritis, feber, træthed, hududslæt, nyreproblemer, og anæmi, som alle kan interferere med daglige aktiviteter.

Lupus: Justering af det hjemlige miljø
Her er nogle måder, du kan justere din elskede ens omgivelser at begrænse ubehag og øge sikkerheden:

  • Badeværelset. Nogle mennesker med lupus oplever træthed, der er så overvældende at de er i stand til at fuldføre de grundlæggende aktiviteter såsom badning, siger Isherwood. I så fald vil en omsorgsperson nødt til at træde til og hjælpe patienten udføre disse opgaver. Desuden kan folk med hævede, smertefulde led har brug for hjælp at komme til og fra toilettet og ind og ud af badekarret. For at gøre disse opgaver nemmere, overveje at installere en hævet toiletsæde og gelænder i brusebadet.

  • Solrige værelser. Lupus kan også forårsage følsomhed over for solen, kaldet lysfølsomhed, hos nogle patienter. Og sol sensitivitet sig selv kan forårsage fysiske begrænsninger. "Nogle mennesker med lupus er nødt til at begrænse deres eksponering for solen, fordi det kan gøre deres symptomer, især udslæt eller nyresygdom, værre," siger Dr. Hoffman. "De har brug for at dække over deres hud med tøj, selv solbeskyttende tøj og bruge solcreme med en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på mindst 30, når de er ude i solen." Hvis din elskede med lupus er ekstremt følsom over for solen, kan det være nyttigt at installere fortelte løbet solrige vinduer eller blot holde blinds trukket at holde solen ude.

  • Klimastyring. Et andet fælles problem mennesker med lupus kan støde er dyb følsomhed over for kulde. "Omkring en fjerdedel af mennesker med lupus har også Raynauds fænomen (dårlig blodgennemstrømning til fingre og tæer)," bemærker Hoffman. "De skulle bære beskyttelsesudstyr handwear og holde deres kerne kropstemperatur varm." Berøring eller holde kolde ting kan være frygtelig smertefuldt for en person med Raynauds og det kan medføre deres fingre til at blive stiv, følelsesløse, og endda blå. Opmuntre din elskede med lupus at bære vanter eller ovn luffer, når du håndterer frosne fødevarer og bruge isolerede drikkeglas eller at placere en serviet rundt kolde drikke til at beskytte sine fingre. Når alt andet fejler, skru op for varmen.

  • Organisation. "Mange mennesker med lupus har også kognitive problemer, såsom forvirring, problemer med at koncentrere, svært ved at forstå, og glemsomhed," bemærker Isherwood. "Dette kaldes kognitiv dysfunktion, eller mere almindeligt," lupus tåge. ' Det er den manglende evne til at huske information. Det kan være svært at gennemføre en gang velkendte opgaver, huske navne, overholde aftaler og tage medicin. Hvis dette er tilfældet, de pårørende har brug for at træde til og sørge for den person tager hendes lupus medicin korrekt. Du vil måske ønsker at besøge en gang om ugen for at sætte den medicin i en ugentlig medicin gitter kasse og derefter kontrollere at være sikker på hun tager det. "Etablere logiske steder at sætte ting og opmuntre din elskede til altid returnere disse elementer til deres rette pladser, for eksempel hænge bilnøgler på en krog placeret i nærheden af ​​døren. Også overveje at købe din elskede en flok små notebooks og kuglepenne og placere dem strategisk rundt i huset, så man altid er praktisk, når hun tænker på en idé eller et spørgsmål, at hun ønsker at huske senere.

  • Hjælp med at komme til udnævnelser. Et kritisk tjeneste en omsorgsperson for en person med lupus ofte giver gør det lettere at komme til lægens kontor. Det kan være nødvendigt for pårørende til at gå sammen til medicinsk udnævnelser, både for at hjælpe lupus patient komme sikkert og minde hende om noget hun ønskede at fortælle lægen. Hvis kørsel og at komme ind og ud af bilen en udfordring for din elskede, tale med medlemmer af hendes lupus diabetesteam om hjælpemidler værktøjer såsom specielle sko, stokke, vandrere, og enheder, der kan gøre kørslen lettere med ledsmerter.

"Leve med lupus kan være meget svært, både følelsesmæssigt og fysisk," bemærker Isherwood. Nogle gange, "det er ikke, at en person med lupus ikke ønsker at gøre ting, men hendes krop bare ikke vil lade hende". Alligevel foretage små ændringer omkring huset kan gå langt i retning af at hjælpe din elskede med lupus fortsætte med at leve et produktivt liv.