Evb2

Fakta om mundtlige gær infektioner, eller drosler

Trøske er en oral infektion, der opstår, når den naturlige balance inde i din mund er forstyrret. Det er sjældent alvorlige, men du ønsker at få det behandlet højre væk for at lindre symptomerne.

En oral gær infektion eller drosler, er forårsaget af en type svamp, eller gær, kendt som Candida albicans. Normalt Candida findes i munden i mindre mængder sammen med forskellige typer af gode bakterier, idet hver type organisme holde den anden i skak. En forstyrret i denne harmonisk balance rydder vejen for gær til at vokse, i sidste ende resulterer i trøske.

Drosler symptomer og risikofaktorer

Symptomer på en mundtlig gær infektion omfatter:

 • Hvide pletter i munden eller på tungen, som kan bløde når gnides
 • Rødme eller ømhed inde i munden
 • Cracking på hjørnet af munden (kendt som kantede cheilitis)

Risikoen for at pådrage drosler kan øges med:

 • Under kræft, HIV eller AIDS, eller enhver anden tilstand, der svækker immunsystemet
 • At være på kemoterapi
 • Brug antibiotika, kortikosteroider eller immunosuppressive lægemidler
 • Anvende inhalationskortikosteroider for astma
 • Bliver meget gammel eller meget unge
 • Have diabetes
 • Iført proteser
 • Under oral seksuel kontakt med nogen, der har en gær infektion

Det er ikke usædvanligt for spædbørn at udvikle trøske, og det er ikke betragtet som alvorlig, medmindre infektionen fortsætter i mere end en uge eller to. Normalt trøske rydder op på egen hånd hos spædbørn.

Hos voksne er trøske blevet forbundet med dårlig mundhygiejne, men kun i meget ekstreme tilfælde Orli etingin, MD, professor i klinisk medicin og leder af Iris Cantor Women Health Center på NewYork-Presbyterian Hospital i New York siger. "Du er virkelig nødt til at have massive forfald og forsømmelse, for at se trøske. I tilfælde som dette, er bakteriel infektion langt mere almindelige, og det kan være svært. "

Tung tobaksrygning er også undertiden forbundet med trøske fordi røgen kan irritere overfladen væv foring munden, hvilket gør det lettere for gær samt andre organismer til at invadere og begynder at vokse.

Trøske diagnose og behandling

Din læge eller tandlæge vil normalt være i stand til at diagnosticere en mundtlig gær infektion blot ved at kigge efter de karakteristiske fløjlsbløde hvide læsioner i munden eller på tungen. Hvis der er nogen tvivl, kan diagnosen bekræftes ved forsigtigt at skrabe noget af dette materiale, undersøger den med et mikroskop, eller sende den til et laboratorium, hvor det kan dyrkes.

Behandlingen består i anvendelse af et anti-svampe mundskyl eller sugetabletter i 5 til 10 dage. Dr. Etingin anbefaler også forbrugende probiotika at genoprette mundens sund balance af bakterier i gær. Probiotika er "gode" bakterier svarende til de bakterier, der normalt findes i kroppen. De kan findes i visse kosttilskud og nogle mærker af yoghurt, der indeholder levende bakteriekulturer. Mængden af ​​probiotika i disse produkter er meget forskellig, så Etingin anbefaler, at du sammenligner de etiketter omhyggeligt, før du køber.

Hos ellers raske mennesker, har trøske få alvorlige eller vedvarende konsekvenser. Men hvis dit immunsystem er svagt, kan infektionen også involvere spiserøret og spredes gennem blodbanen til andre organer, så hurtig og effektiv behandling er vigtig. Trøske kan også signalere en ikke tidligere påvist medicinsk tilstand, såsom diabetes eller sjældent, infektion med human immundefekt virus (HIV).

Hvordan undgår trøske

Den europæiske Dental Association tilbyder disse tips til at minimere din risiko for trøske:

 • God mundhygiejne er afgørende. Hvis du bærer tandproteser, rense dem regelmæssigt og fjerne dem ved sengetid.
 • Undertiden en spyterstatning kan hjælpe, som en tør mund præsenterer en god vækstmedium for gær.
 • Hvis du har en underliggende medicinsk tilstand forbundet med trøske, såsom diabetes, gør dit bedste for at holde det under kontrol.
 • Der må ikke ryges.
 • Tag en anti-svampe medicin, du ordineres nøjagtigt som din tandlæge eller læge fortæller dig.

Hvis du ser nogen tegn eller oplever nogen symptomer på trøske, se din læge straks, så du kan få behandling og hurtigt genoprette den naturlige balance i dit system.