Evb2

De pårørende rolle i parkinsons sygdom behandling og pleje

Som parkinsons sygdom omsorgsperson, er du den medicinske holds øjne og ører, lade dem vide, om din elskede ens behandling af Parkinsons sygdom virker eller skal ændres.

Parkinsons sygdom er en yderst individualiserede lidelse, hvor ikke to mennesker har præcis de samme symptomer. Som medhjælper er du vidne til, hvad din elskede går igennem - der sætter dig i det perfekte sted til at kommunikere disse symptomer effektivt til patientens neurolog eller primær pleje læge. Ved at gøre dette, kan du gøre en enorm bidrag til din elskede Parkinsons sygdom behandling.

Det går den anden vej også. Du kan også hjælpe udføre lægens Parkinsons sygdom behandling plan ved at sørge for, at patienten tager medicinen til tiden og fuldender alle nødvendige øvelser.

Pårørende og Parkinsons sygdom: overvågning parkinsons medicin

Parkinsons sygdom er en kronisk neurologisk lidelse med nogen kendt helbredelse. Medicinske eksperter er kommet op med Parkinsons sygdom behandlinger, der effektivt lindrer symptomerne, men patienten, du omsorgen for måske brug for din hjælp at holde op med dem.

Parkinsonmedicin arbejder på biokemi af hjernen - meget præcise doser skal leveres på præcise tidspunkter. Tager parkinsonmedicin selv et par minutter for sent kan resultere i invaliderende symptomer som muskelstivhed og rysten.

Oven i det, kan patienter med Parkinsons sygdom tage anden medicin til at behandle emner som depression og søvnløshed. Patienten over for udsigten til at tage mange forskellige lægemidler på forskellige tidspunkter, og selv en mindre slip i dosering kan forårsage symptomer genopstår. Du kan gøre din elskede en enorm tjeneste ved skabelsen af ​​en tidsplan for alle de medikamenter, hun tager, og sørge for at hun holder sig til planen.

Pårørende og Parkinsons sygdom: overvågning og fysisk terapi

Ny forskning har vist, at motion kan være meget værdifuld for mennesker med Parkinsons sygdom - måske endda så gavnligt som medicin. Motion hjælper med at holde muskler og led limber og synes at fremme neurologisk helbred i patienter med Parkinsons sygdom. Hertil kommer, fysioterapi kan hjælpe din elskede bevare uafhængighed så længe som muligt. Du kan hjælpe ved at bistå med sin home-øvelse program eller få hende til fysioterapi på en regelmæssig basis.

Pårørende og Parkinsons sygdom: hvad man skal se efter

Pårørende tjener en uvurderlig rolle som lægens dag-til-dag øjne og ører. Som en omsorgsperson, bør du holde øje med følgende:

  • Enhver stigning i symptomerne. Hvis din elskede er ved at tage sin medicin korrekt, men antallet eller sværhedsgraden af hendes symptomer er stigende, er du nødt til at indberette det til sin læge. Hun skal måske sættes på forskellige Parkinsons medicin eller hun kan være nødvendigt at tage en højere dosis af hendes nuværende Parkinsons medicin. Specifikke symptomer, bør du holde øje med omfatter skælven (ukontrollabel rysten) og stivhed (problemer med at flytte benene). Du bør også fortælle lægen, hvis din elskede er at have problemer med at gå, tale, synke eller huske information.
  • Ændringer i humør. Depression er et problem for mindst halvdelen af alle patienter med Parkinsons sygdom - det er så udbredt, at lægerne har mistanke om depression kan være en sand symptom på sygdommen. Patienterne også er kendt for at lide af perioder med benægtelse, angst og stress. Du skal være opmærksom på disse stemninger og tale om dem med din elskede, og hendes læge. Patienten kan have gavn af antidepressiv medicin eller rådgivning.
  • Søvnproblemer. Patienter med Parkinsons sygdom har tendens til at have en problemfyldt forhold til søvn. Sygdommen og deres Parkinsons medicin kan gøre dem utrolig døsig i løbet af dagen, og derefter holde dem op hele natten. Træthed kan forværre symptomerne og forhindre personen i at fokusere på deres eget velbefindende. Hvis du opdager din elskede ikke sove godt, tale om det med hende og hendes læge. Lægen kan ordinere en søvn støtte eller justere sin Parkinsons medicin. Du kan også hjælpe ved at holde patienten aktive i løbet af dagen, og ved at etablere en regelmæssig sengetid rutine, der fremmer kvalitet søvn.

Og husk, din rolle som omsorgsgiver er afgørende for trivsel for din elskede en. Dine observationer kan hjælpe lægen vurdere sin Parkinsons sygdom behandlinger, og beslutte, om de skal ændres, hvilket utvivlsomt vil hjælpe din elskede ens situation.