Evb2

Wanda Sykes tager en dristig tilgang til at slå brystkræft

Den komiker havde en dobbelt mastektomi efter at være blevet diagnosticeret med "fase-nul" brystkræft, og forskning viser, at mange andre kvinder gør det samme. Er der sådan en ting som overbehandling?

September 26, 2011 - I et interview til The Ellen DeGeneres Show, åbner komiker Wanda Sykes op for første gang om en nylig brystkræft forskrækkelse og hendes beslutning om at have en forebyggende dobbelt mastektomi. Sykes, 47, blev diagnosticeret med duktalt carcinoma in situ (DCIS), også kaldet "stage-nul" brystkræft, som blev opdaget i hendes venstre bryst i løbet af follow-up pleje for en brystreduktion, hun havde haft i februar.

Hvad er DCIS?

Ifølge den europæiske Cancer Society, er omkring 60.000 nye tilfælde af DCIS diagnosticeret i Europa hvert år, tegner sig for omkring en ud af fem nye brystkræft tilfælde. DCIS betyder, at unormale celler er inde i brystet kanaler, men har ikke spredt i det omgivende brystvæv. DCIS selv er ikke livstruende, men forskningen viser, at det har en 30 til 50 procent chance for at udvikle sig til invasiv kræft, hvis venstre ubehandlet.

Mange tilfælde af DCIS kan styres med en lumpektomi (operation for at fjerne bare tumoren og en lille mængde af omgivende væv) og stråling, men i de senere år har flere og flere kvinder valgt i stedet at gennemgå forebyggende dobbelt mastectomies (operation for at fjerne både bryster) - trods en minimal sandsynlighed for, at overlevelsesraten ville forbedre i forhold til dem der er forbundet med mindre aggressiv behandling. (Den 10-årige overlevelsesrate for DCIS er allerede en meget høj 98-99 procent.)

Hvorfor wanda Sykes ønskede en mastektomi

Sykes fortalte DeGeneres, at hun har valgt den operation, fordi hun ikke ønsker at bekymre sig om gentagelse i fremtiden. "Ønsker du at vente og ikke være så heldige, når det kommer tilbage, og det er for sent?" Spurgte hun. "Du kan gå tilbage hver tredje måned og få det tjekket - har en mammografi, en MRI, bare for at se, hvad det gør. Men jeg er ikke god til at holde på toppen af ​​ting. Jeg er sikker på jeg er forfaldne til et olieskift og et tandrensning allerede. "

Hun bemærkede også, at hun ikke ønsker at tage nogen chancer, især i betragtning, at hendes mors side af familien havde en historie af kræft, som hun ikke tidligere havde været klar over.

"Jeg havde begge bryster fjernet, fordi jeg nu har nul chance for at få brystkræft," forklarede hun på showet.

Mens eksperter siger, at der ikke nødvendigvis er sandt (selv en dobbelt mastektomi efterlader nogle brystvæv, som derefter kan være sårbare over for kræft), er proceduren mere tilbøjelige til at forhindre en gentagelse af DCIS eller brystkræft end andre behandlinger.

Er aggressiv behandling den bedste behandling?

Sykes er ikke den eneste kvinde til at tage drastiske foranstaltninger i lyset af en brystkræft skræmme. Ifølge en norsk undersøgelse offentliggjort tidligere på måneden, har mastektomi steget i forhold til højere screening satser i de seneste år. Forskere siger det mindste en del af årsagen til dette er formentlig øget påvisning af tumorer, men også spekulere i, at mange kvinder, der vælger at gennemgå mastectomies er ved meget lav risiko for invasiv cancer og kan være over-behandle deres tilstand. Stadig i mange tilfælde er det svært at vide, hvilke tumorer bliver aggressive og for høj-risiko kvinder - ligesom dem med en historie af kræft i familien - dobbelt mastectomies kan synes at tilbyde fred i sindet.

Dette var tilfældet for skuespillerinden Christina Applegate, der i 2008 blev diagnosticeret med tidlige fase brystkræft i hendes højre bryst og derefter testet positiv for BRCA-genet, den såkaldte brystkræft-genet. Risikoen for brystkræft er omkring 13 procent for den almindelige befolkning, men kvinder, der testes positive for BRCA-genet har en levetid risiko mellem 36 og 85 procent. Lægerne gav Applegate mulighed for undergår stråling og kommer tilbage for hyppige screeninger eller have begge bryster fjernet i en dobbelt mastektomi. Hun valgte det sidste.

"Stråling var noget midlertidigt, og det var ikke spørgsmålet om dette kommer tilbage, eller chancen for det kommer tilbage i mit venstre bryst," Applegate fortalte Oprah senere samme år. "Det bare virkede som, 'Jeg ønsker ikke at skulle beskæftige sig med det igen. Jeg ønsker ikke at holde lægge, at ting i min krop. Jeg vil bare være færdig med dette. " Jeg skulle lige til at lade dem gå. "

Hvilket er ikke at sige at give slip var let. "Det føles ikke det samme, og det er svært at bære din pung," sagde hun. "Jeg græder mindst en gang om dagen, om det, fordi det er svært at overse det, når du står der i spejlet. Når du kigger ned, er det det første, du ser... Du er mindet konstant af denne ting - denne kræft ting, du havde. "

Alligevel Applegate fortalte Oprah, at hun var stolt af hendes valg. "Jeg har taget en meget progressiv holdning i resten af ​​mit liv," sagde hun. "For det er jeg virkelig taknemmelig."

Faktisk viser forskningen, at få kvinder beklager beslutningen om at have en forebyggende mastektomi. Forskere ved Mayo Clinic spørgsmålstegn hundredvis af kvinder, som havde ofret en sund bryst i håb om at undgå kræft og fandt, at 20 år senere, 97 procent af kvinderne sagde, at de ville have den operation igen.

Spørgsmålet er dog, hvordan ville mange af dem faktisk har brug for det. Brystkræft ekspert Susan Love, MD, direktør for Dr. Susan Kærlighed Research Foundation, fortalte ABC News, at der er ingen måde at vide med sikkerhed. Den bedste behandling tilgang for enhver kvinde er en personlig én. "Enhver individuelle behov for at afveje alt dette og beslutter for sig selv, hvilken behandling der er bedst for hende," sagde hun. "Det er klart Wanda Sykes lavet en velovervejet udtalelse."

Foto: Carrie Devorah / WENN.com