Evb2

Top måder at styre colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa er en livslang inflammatorisk tarmsygdom, der ikke kan helbredes, men det kan kontrolleres. Få ekspert tips om, hvordan man håndtere colitis ulcerosa symptomer.

Colitis ulcerosa er en type af inflammatorisk tarmsygdom, der forårsager betændelse og sår eller sår i tyktarmen. colitis ulcerosa symptomer omfatter hyppig afføring, blodig diarré og mavekramper, som kan komme og gå uforudsigeligt. Når colitis ulcerosa symptomer er milde eller fraværende, betingelsen er i remission. Når symptomerne kommer tilbage, patienterne oplever en colitis ulcerosa "flare".

Kan colitis ulcerosa symptomer kontrolleres?

Stella Y. Chow, MD, direktør for gastroenterologi og endoskopi på Lahey Clinic, North Shore, i Peabody, Massachusetts, siger colitis ulcerosa symptomer kan i virkeligheden styres. "Selv når colitis ulcerosa symptomer blusser op, kan vi normalt få sygdommen tilbage i remission med den rette behandling."

Men "Der er ingen kur for colitis ulcerosa," siger Bo Shen, MD, en gastroenterolog på Cleveland Clinic i Ohio. "Flares er uforudsigelige, og selvom vi kender nogle af de udløsende faktorer, i de fleste tilfælde nødblus ikke kan forudsiges eller forhindres - men de kan behandles."

Udløser for colitis ulcerosa nødblus

Selvom følelsesmæssig stress kan ledsage en opblussen af ​​colitis ulcerosa symptomer, er der ingen beviser for, at stress forårsager en opblussen. Læger ikke helt forstår årsagen til colitis ulcerosa eller hvorfor symptomerne handle op, når de gør, så nødblus kan sjældent forebygges. Her er nogle årsager til nødblus, som vi kender:

  • Ikke stikning med recepter. Folk med colitis ulcerosa kan være nødvendigt at tage en række medikamenter. "Nogle gange, når patienterne begynder at føle sig bedre, især yngre patienter, kan de stoppe med at tage deres medicin, og det kan udløse en flare," siger Dr. Chow.
  • Infektion. Diarré forårsaget af en bakteriel, viral eller parasitisk infektion, såsom typen af diarré rejsende får fra at drikke forurenet vand, kan forårsage en flare.
  • Andre medikamenter. Bredspektrede antibiotika (antibiotika, der kan fjerne en bred vifte af bakterier) og over-the-counter smertestillende såsom ibuprofen (motrin, Advil, og andre) eller naproxen (Aleve, Naprosyn og andre) kan udløse en flare, Dr. Shen siger.
  • Graviditet. Omkring 50 procent af kvinderne i remission fra colitis ulcerosa vil opleve et symptom flare under graviditet.

Styring colitis ulcerosa nødblus

Selv om der er ingen måde at forhindre enhver colitis ulcerosa flare, kan tilstanden blive forvaltet gennem en kombination af behandlinger og livsstil justeringer:

  • Medicin. Behandling med medicin er den vigtigste måde at styre colitis ulcerosa. Anti-inflammatoriske lægemidler er den første linje i behandling for mild til moderat symptomer. Når udbruddene optræde, kan steroider bruges til at få symptomer under kontrol. En klasse af lægemidler kaldet immunmodulerende kan anvendes sammen med steroider for at kontrollere nødblus. Narkotika i en klasse kaldet biologiske anvendes til at styre moderate til svære symptomer. Arbejd med din læge for at afgøre den bedste kombination af medicin til dine symptomer.
  • Diet. Fødevarer ikke forårsager colitis ulcerosa, men en sund kost er en vigtig del af ledelsen flares. Folk med colitis ulcerosa bør undgå at spise fiberrige fødevarer, såsom fuldkorn, rå frugt og rå grøntsager og fede, fedtede, eller stegt fødevarer. Overveje at begrænse fødevarer, der producerer en masse gas, såsom bønner, bælgfrugter, eller kål. Begræns mejeriprodukter kun hvis du er laktose intolerante. Alkohol, koffein og drikkevarer med tilsat sukker kan gøre symptomerne værre. Under en flare, er det bedst at spise fem eller seks små måltider om dagen i stedet for tre store måltider.
  • Kosttilskud. Folinsyre niveauer kan være lav i nogle mennesker med colitis ulcerosa. "Nogle undersøgelser viser, at folinsyre kosttilskud kan reducere risikoen for tyktarmskræft hos personer med colitis ulcerosa. D-vitamin og calcium kan hjælpe med at forhindre knogletab, især hos patienter, der har været på steroider," siger Shen. Nogle undersøgelser har antydet, at probiotika og omega-3 fedtsyrer også kan reducere colitis symptomer.
  • Surgery. Når kost og medicin er ikke nok til at kontrollere colitis ulcerosa symptomer, kan kirurgi anbefales. Op til en tredjedel af mennesker med colitis ulcerosa vil i sidste ende har brug for kirurgi. Efter hele tyktarmen og endetarmen fjernes i en procedure kaldet en proctocolectomi er en anden procedure gøres til enten omdirigere afføring gennem en lille åbning i maven eller for at tillade mere-normal afføring. Da colitis ulcerosa symptomer kun forekommer i tyktarmen og endetarmen, kan denne procedure eliminere colitis symptomer.
  • Livsstil. Reducere stress og få følelsesmæssig støtte er vigtige aspekter af forvaltningen colitis ulcerosa, ikke kun for at forhindre opblussen, men også for at opretholde generelle sundhed. Du kan drage fordel af sådanne livsstil justeringer som regelmæssig motion, biofeedback, yoga, tai chi, progressiv muskelafspænding, dyb vejrtrækning, og hypnose. Desuden "Deltage i en colitis ulcerosa støtte gruppe kan være en kilde til følelsesmæssig styrke for mange mennesker med colitis ulcerosa, "siger Chow.
  • Alternative behandlingsformer. Flere undersøgelser tyder på, at akupunktur kan lindre nogle colitis ulcerosa symptomer. Der er få undersøgelser, der understøtter brugen af ​​naturlægemidler som en alternativ behandling, men disse muligheder bør ikke anvendes i stedet for traditionel medicinsk behandling. Loppefrø, Boswellia og gurkemeje har alle vist sig at have nogle anti-inflammatoriske egenskaber. "På dette tidspunkt er der ikke tilstrækkelig dokumentation til at anbefale eventuelle alternative behandlingsformer for colitis ulcerosa behandling," siger Shen.

Selv om der er ingen helbredelse for colitis ulcerosa, kan symptomerne som regel behandles med medicin og kost. Arbejde tæt sammen med din læge og gøre livsstilsændringer, der hjælper dig med at håndtere colitis ulcerosa symptomer.