Evb2

Symptomer på cøliaki

Hvordan kan du genkende symptomerne på cøliaki? finde ud af hvordan at spotte den fremtrædende såvel som mindre synlige tegn hos børn og voksne.

Cøliaki, en af ​​de mest almindelige genetiske sygdomme på verdensplan, blev engang anset for at være en sjælden sygdom ses hovedsageligt hos børn. Vi ved nu, at cøliaki kan ses på alle alderstrin, og kan have mange forskellige symptomer, der påvirker forskellige dele af din krop.

Hvorfor Symptomerne varierer fra person til person? Det er et spørgsmål, som forskerne studerer. Nogle undersøgelser tyder på, at den tid, du blev ammet er en faktor. Den alder, hvor du er udsat for gluten og mængden af ​​gluten, du er udsat for, kan spille en rolle. Vi ved, at folk kan have forskellige grader af cøliaki. Skader på tyndtarmen forskellig fra person til person. Mange voksne har cøliaki år, før de er diagnosticeret. Ifølge Cøliaki Foundation, har 97 procent af folk, der har cøliaki aldrig blevet diagnosticeret.

Cøliaki: almindelige symptomer hos børn

"Den klassiske præsentation af cøliaki er en 12 - til 24-måneder gamle barn, der har en stor mave, er ikke til at trives, og er meget irritabel," siger Benjamin Gold, MD, professor i pædiatri og mikrobiologi og direktør for pædiatrisk gastroenterologi ved Emory University School of Medicine i Atlanta.


Oplev, hvordan cøliaki er diagnosticeret


Andre symptomer kan omfatte:

 • Diarré og / eller forstoppelse
 • Opkastning og oppustethed
 • Tab af appetit og vægttab
 • Forsinket vækst og muskeltab

"Vi ved ikke, hvorfor de mere klassiske symptomer til stede på de yngste aldersgrupper. Som blodprøver er blevet tilgængelige, og vi har været i stand til at identificere cøliaki hos ældre børn, unge og voksne, har vi lært, at disse symptomer ikke er den mest almindelige måde at cøliaki præsenterer, "bemærker Dr. Gold.

Cøliaki: symptomer hos voksne

Voksne er mindre tilbøjelige til at have de klassiske fordøjelsessymptomer hos børn, hvilket gør diagnosticering af cøliaki vanskeligere. Den manglende absorbere vigtige næringsstoffer over tid kan forårsage mange forskellige symptomer hos voksne, herunder:

 • Anæmi af tab af jern
 • Osteoporose fra tab af calcium
 • Træthed og mangel på energi
 • Knogle-og ledsmerter
 • Angst og depression
 • Prikken eller følelsesløshed hænder eller fødder
 • Hududslæt
 • Fordærve sår i munden

Cøliaki: lindre symptomerne

"Selv om cøliaki er en livslang tilstand, ser vi et bemærkelsesværdigt svar, når vi begynder at børnene på en gluten-fri diæt," siger Gold. "Den ekstreme irritabilitet går væk og børn begynder at trives igen." Hvis du har cøliaki, den gode nyhed er, at en vagt, glutenfri diæt vil stoppe cøliaki symptomer i de fleste børn og voksne. Forbedring begynder inden for et par dage. Skader til tyndtarmen kan begynde at helbrede inden for tre til seks måneder i børn, men kan tage længere tid hos voksne.


Reverse cøliaki symptomer ved at gå glutenfri


Fordi symptomerne er så forskellige, kan cøliaki synes som en anden sygdom hos børn end hos voksne. Hvis du har været diagnosticeret med cøliaki, en glutenfri kost er behandlingen. Hvis du har symptomer, der kan være cøliaki, se din læge. Jo før du starter behandlingen, jo større chance har du for at undgå fremtidige komplikationer.