Evb2

Svage knogler kan indikere osteopeni

Knogletab sker ikke overnight. Hvis du er screenet regelmæssigt, kan lægerne spot - og måske langsomt - den relativt lille knogletab af osteopenia før knoglerne begynder at bryde.

Knogletab er en stor bekymring for postmenopausale kvinder - som deres hormonproduktion bremser deres knoglemasse begynder at forringes. Hvis du får regelmæssige knogletæthed screeninger efter overgangsalderen, og din knogletæthed falder til visse niveauer, kan du blive diagnosticeret med osteopeni.

Hvad er osteopeni?

Osteopeni betyder, at din knogletæthed er lavere end normalt, og din knogle sundhed er i fare. Det er en alvorlig tilstand, fordi det kan være en forløber for osteoporose. Men knogletab af osteopeni er ikke så alvorlig som i osteoporose, der ofte er præget af skrøbelige, let knuste knogler hos voksne.

Osteopeni, ligesom osteoporose, er normalt ikke smertefuld. Faktisk sjældent folk med osteopeni selv mærke at der er noget galt med deres knogler - det vil sige, indtil osteoporose sætter ind, og deres knogler begynder at bryde nemt.

Osteopeni kan forekomme hos både mænd og kvinder, men er mest almindelig hos postmenopausale kvinder. Efter overgangsalderen, producerer en kvinde mindre af hormonet østrogen, som spiller en stor rolle i at bevare stærke, sunde knogler. Når der er mindre østrogen i kroppen, knoglerne bliver mindre tæt og stærk.

Diagnosticering osteopeni

Osteopeni kan diagnosticeres ved hjælp af en knogletæthed scanning eller osteodensiometri. Røntgenbilleder og andre laboratorietests kan også udføres. En dual-energy X-ray absorptiometry (eller DEXA) scanning måler mineral indholdet af dine knogler, og resultaterne er kendt som T-score. Ved hjælp af disse scoringer i bedømmelse knogletæthed, en osteopeni diagnose typisk falder mellem en -1 og -2.5. Men i virkeligheden er det niveau, hvor osteopeni diagnosticeret kan variere fra individ til individ.

"Osteopeni er en grå zone," siger Holly Thacker, MD, direktør for Cleveland Clinic Center for Specialized kvinders sundhed og forfatter af bogen, Cleveland Clinic Guide til Menopause.

Det betyder, at selvom en bestemt T-score kunne se ud som om det kunne indikere osteopeni i en bestemt kvindelig patient i forhold til standarderne for knogletæthed, kan målingen være helt normalt for den kvinde og ikke angiver nogen knogletab. "Måske det er alle knoglen de var født med," siger Dr. Thacker. Hun tilføjer, at det er op til lægen at dechifrere, om testresultaterne er normale for den enkelte patient, eller hvis de viser osteopeni.

Thacker siger også, det er vigtigt at have knogletæthed test gentages hvert andet år på den samme maskine til at afgøre, om knogletab er i virkeligheden forekommende og at se, om den er nået. De værktøjer, der måler knogletæthed er ekstremt følsomme, så for at få en nøjagtig aflæsning, bør du altid have testen udføres efter samme maskine.

Hvordan til at administrere osteopeni

Hvis du har været diagnosticeret med osteopeni, er det vigtigt at beskytte dig selv fra at udvikle knogleskørhed og bryde nogen knogler. Du bør få masser af D-vitamin og calcium hver dag, praksis regelmæssig vægtbærende øvelser, reducere din risiko for at falde (dvs. fjerne farer fra dit hjem, tage skridt til at forbedre din balance, har dit syn kontrolleret), opretholde en sund krop vægt og overveje at tage en knogle-bygning medicin.

Selvom osteopeni vil få dig til at miste knoglemasse, efter den indledende diagnose du stadig på et punkt, hvor man kan gøre noget ved den betingelse, og måske endda undgå alvorlige frakturer i fremtiden. Jo tidligere du begynder at tage skridt til at beskytte dine knogler og undgå at udvikle osteoporose, jo bedre.