Evb2

Når at fortælle andre, du har gigt

Her er, hvad du har brug for at fortælle andre om din gigt, og hvorfor det er så vigtigt.

Gigt er reel: Det kan gøre dig stiv, øm og til tider ligefrem elendigt. Lide det eller ej, når du er diagnosticeret, er gigt mest sandsynligt vil være sammen med dig for resten af ​​dit liv, og for mange mennesker, kan det blive værre med tiden. Så der burde vide om din gigt, og hvornår skal du sige til dem? Læs videre for at finde ud af.

Gigt: hvornår og hvad at fortælle andre
På et tidspunkt, bør du lade dem tæt på dig, at du har gigt. Det omfatter din familie, venner, kollegaer og chef. Men når du beslutter dig for at fortælle dem, og hvordan du komme ind i emnet, vil variere, afhængigt af personen:

  • Din familie. Fordi de er tættest på dig, dine familiemedlemmer har potentiale til at hjælpe dig med din gigt. "De fleste mennesker ikke anser gigt deaktivering af en sygdom, da det kan være," siger Jackson Rainer, ph.d., psykolog og dekan for forskerskolen på Gardner Webb University i Boiling Springs, NC Derfor er det vigtigt at lære din familie om gigt. Dele de oplysninger, du modtager fra din læge og den forskning, du gøre på egen hånd, så kære vil have en bedre idé om, hvad du går igennem, og hvordan man støtter dig. Dr. Rainer foreslår du bede din familie, "Forstår du, hvad det betyder for mig?" Vær sikker på at være klar over, hvad du kan få brug for hjælp med, uanset om det er at åbne dåser eller krukker, skubber en vogn i supermarkedet, eller komme i og ud af badekarret.
  • Vennerne. "Folk har en tendens til at forsøge at hårde ting snarere end fortælle deres venner, de har brug for hjælp," Rainer siger. Modstå trangen til at tie stille og fortæl dine venner hellere før end senere, når gigt begynder påvirker dine aktiviteter, eller hvis du bare har brug for nogen, der vil lytte, når du har brug for at snakke. Beder om hjælp til indkøb af dagligvarer eller huslige pligter vil lade dig bevare din uafhængighed og måske endda styrke dine venskaber. Må ikke blive overrasket, men hvis dit sociale netværk ændringer, når du beskæftiger sig med noget som gigt - du finder, at nogle venner vil holde med dig gennem de udfordringer og andre ikke vil være så imødekommende, Rainer siger.
  • Dine kollegaer og din chef. Hvis gigt er begyndt at påvirke din evne til at gøre dit job, er det tid til at bringe det op på arbejdet. Rainer foreslår at specifik omkring, hvordan arthritis symptomer påvirker dig, og hvordan du bliver behandlet for det. Efter at fortælle din chef, hvad du kan og ikke kan gøre, kan du foreslå nogle nye metoder til at få arbejde, der ikke vil have negativ indflydelse din gigt, Rainer siger. Dette kan indebære at bruge stemmegenkendelse software, når du arbejder på computeren i stedet for at skrive, eller bringe i en ny stol, der tillader dig at sidde mere komfortabelt. En kvinde Rainer behandlede fandt, at blot at købe kuglepenne og blyanter, der havde en større greb væsentligt reduceret hendes gigtsmerter. I nogle tilfælde kan lægen ordinere ergoterapi, hvor en autoriseret sundhedsperson, som kan ordinere hjælpemidler og behandlinger for at forbedre kvaliteten af livet, vil hjælpe dig med at finde måder at arbejde mere effektivt med gigt. Fortæl kolleger, at dette ikke handler om dig at arbejde mindre, men om du arbejder smartere, Rainer siger. Hvis du allerede betragtet som en hård arbejdstager, din chef og kollegaer vil sandsynligvis understøtte dine anmodninger.

Gigt: informere andre praktikere på dit diabetesteam
At have en stærk sundhedspleje team, med hvert medlem velinformeret om din gigt, kan hjælpe dig med at få den bedste pleje. Så fortæl dine læger og andre udbydere, ligesom fysioterapeuter, omkring bestemte måder din gigt påvirker dig, herunder den smerte, at det forårsager. Her er, hvad din læge brug for at vide:

  • Den type gigt, du har. Nogle typer af gigt er forbundet med andre sygdomme, din læge måske ønsker at kontrollere dig for. For eksempel stiger med en inflammatorisk arthritis, såsom rheumatoid arthritis (når betændelse gør dine led hævede og varm) din risiko for osteoporose. Slidgigt (når brusk og knogler slides væk med tiden eller som følge af en skade), kan være forbundet med en lav D-vitamin-niveau, en anden risikofaktor for osteoporose. I dette tilfælde kan lægen ønsker at teste dit niveau af D-vitamin, hvis han ved, du har slidgigt, siger Scott Zashin, MD, en reumatolog og klinisk lektor ved University of Texas Southwestern Medical School i Dallas.
  • Den smerte, du oplever. Når du har gigt, er det nemt at skyde skylden nogen form for smerte, du føler dig på sygdommen, men lad det ikke stoppe dig fra at fortælle din læge om det. "Tal med din læge om smerter," siger Mahmoud Ahmed, MD, en psykiater på Marshville Clinic på Sacred Heart Hospital i Eau Claire, Wisc. Sommetider smerte kan være et tegn på noget andet end gigt, såsom kræft, et brækket ben eller en diskusprolaps disk (når væv mellem knoglerne i rygsøjlen buler og hits en nerve, der forårsager alvorlige rygsmerter). Din læge kan gøre denne bestemmelse, men kun hvis du starter samtalen.
  • Den medicin, du tager. Fortæl din læge om alle de medikamenter du tager for gigt, selv dem der sælges i håndkøb, siger Robert H. Carter, MD, vicedirektør for National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme. Steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), som hjælper med smerter og betændelse, kan påvirke maven og nyrerne, så det er noget din læge ønsker at se. Og når din læge kender alle, hvilken medicin du tager, vil de være mere opmærksomme på mulige lægemiddelinteraktioner, når de ordinere medicin.

Beskæftiger sig med gigt kan helt sikkert gøre livet mere udfordrende. Men når du opbygger en stærk støtte system ved at lade mennesker i dit daglige liv, at du har denne sygdom, behøver du ikke at se det i øjnene alene, og som kan gøre en enorm forskel i din generelle livskvalitet.