Evb2

Leddegigt og skilsmisse

At have en kronisk sygdom som leddegigt kan sætte en masse stress på et forhold - det kunne endda føre til skilsmisse.

Leve med en kronisk sygdom som leddegigt kan tage en vejafgift på dine følelser og dine relationer, og kan føre til intimitet vanskeligheder og endda skilsmisse. "Skilsmisse er helt sikkert en potentiel konsekvens af at have en kronisk sygdom som leddegigt," siger Kristin Flynn Peters, PhD, en klinisk sundheds psykolog og klinisk lektor ved School of Health erhverv ved University of Missouri i Columbia. Faktisk har skilsmisseprocent blandt mennesker med rheumatoid arthritis (RA) blevet rapporteret at være så meget som 70 procent højere end i den almindelige befolkning.

En af årsagerne til den høje skilsmisse blandt personer med leddegigt og svær leddegigt symptomer er, at når den ene ægtefælle har en kronisk sygdom, der forårsager alvorlige smerter og er invaliderende, kan det sætte pres på ægteskabet, uanset hvor stærk, at forholdet er. "Som sygdommen skrider frem, og skaderne kommer til det punkt af synlige fysiske ændringer, kan mange mennesker føler uinteressant, og at ændringer hvordan de relaterer til deres ægtefælle," siger Flynn Peters. Desuden kan ægtefællerne bliver krænket, når en partner er for trætte til at gøre, hvad hun havde gjort for husstanden, uanset om det tager børnene i skole, shopping for dagligvarer, eller gøre middag.

Undersøgelser viser også, at mange mennesker med leddegigt, der er skilt ikke gifte sig igen, Flynn Peters siger.


Relateret: 10 tips til jonglering RA og familie

Når folk med leddegigt, især kvinder, er fraskilt og enlige forældre, kan de være under mere stress, som kan forværre deres helbredstilstand. Stress kan udvikle sig over emner som delt børnepasning og penge. "De kan også sørgede over den tabte ægteskab, ændringer i kropsbillede forbundet med RA, og jo større udfordringer at styre en husholdning med løbende reumatoid arthritis symptomer på smerte og træthed," Flynn Peters siger.

Leddegigt kan også forstyrre intimitet mellem par. "De fysiske forandringer i leddene kan forårsage kvinder og mænd til at føle sig utiltrækkende," Flynn Peters siger. "Dette kan ændre deres motivation for intimitet. Den ledsmerter og generelle træthed, at reumatoid arthritis årsager kan forstyrre logistik samleje. "

Nogle data tyder også på, at mænd med RA er tilbøjelige til at opleve højere erektil dysfunktion (ED). "Oprindeligt forskerne troede, at ED var fordi nogle folk med leddegigt har også hjerte-kar-sygdom," Flynn Peters siger. "Men [de] for nylig fundet, at mænd med RA alene, måske på grund af den medicin, har højere ED end den generelle befolkning. Flere undersøgelser er nødvendige for at undersøge effekten af ​​RA medicin og selve sygdommen på ED og på kvinders evner at få orgasme. "

Problemet med ra, parforhold og skilsmisse

Hvis du har RA, kan disse tips hjælpe dig med at udvikle en mere succesfuld partner forhold:

Juster dine forventninger. "Når du får leddegigt, er du nødt til at justere dine forventninger, og det gør din ægtefælle," Flynn Peters siger. Ægtefællen med leddegigt kan være i sengen en del af dagen, og kan ikke bidrage til at køre husstanden som hun gjorde før han bliver syg. Alle skal indse ændre og tilpasse eller vrede og mere stress vil bygge. Hvis du sætte realistiske forventninger - måske ægtefællen med RA accepterer at gøre mere på dage, hvor det bedre - ingen af ​​jer vil blive sat op til skuffelse.

Vivienne Lloyd-Williams, 49, der har haft RA i 19 år, og er fraskilt, har fundet det at være realistisk er meget vigtigt. "Vid, at de ting, der kan tage andre mennesker 10 minutter kan tage dig en time, og være parat til at organisere dit liv omkring dette. Må ikke lægge pres på dig selv," siger Lloyd-Williams, som nu bor i Wales, Storbritannien.

Søge støtte. Hvis du har RA og er skilt, at tilslutte sig en støtte gruppe kan være meget nyttig. Du kan finde støtte grupper, der mødes lokalt eller online. Forskning har vist, at gigt støttegrupper kan hjælpe deltagerne forbedre deres humør, give bedre mestringsstrategier, mindske smerter, og bringe lindring fra negative følelser, såsom angst, vrede og håbløshed, der ofte er forbundet med skilsmisse. Nøglen til en vellykket støtte gruppe er ikke at gøre det til en brokke session, men et sted, hvor medlemmerne kan udveksle erfaringer og snakke om, hvad der virker for dem.

Speak up. "Du skal arbejde på dine kommunikationsevner," Flynn Peters siger. "Lad folk vide," Jeg har en flare. Jeg har brug for din hjælp. "" Du vil få den hjælp, du har brug for, hvis du er specifik. Må ikke blot sige, "Kan du hjælpe?" Sig: "Kan du få mine børn i skolen kl 2?" eller "Kan du give mig middag i aften?" Jo mere specifik du er, jo bedre vil folk være i stand til at hjælpe dig, og jo mere sandsynligt du er til at få den hjælp du har brug for.

Meget ofte patienter med RA ser "normal", som gør det sværere for deres ægtefæller til at forstå, hvorfor de opfører forskelligt, Flynn Peters siger. "De synlige ændringer i deres hænder og led ikke sker lige med det samme, så en person med reumatoid arthritis symptomer kan opleve stivhed og ledsmerter, men ellers ser okay. Det kan gøre det svært for den sunde ægtefælle til at forstå. Den parret skal være på samme side om, hvad der foregår med sygdommen, og ofte den person med RA har at snakke om, hvad der foregår, og hvad de føler, så alle ved. "


Related: sex og intimitet med leddegigt

Find nye måder at være intime. Hvis du har en partner eller ser en ny person, planlægge for sex. Partneren med gigt kan forberede sig ved at tage smertestillende medicin og redde hendes energi til dato. Tilbyder en massage med en kærlig berøring kan også hjælpe den partner, med RA slappe af og komme i den rette stemning.

Når du har en kronisk sygdom som leddegigt, nogle gange er du nødt til at arbejde endnu hårdere på relationer, selv dem, der er stærke og langvarige. For kvinder med RA kan håndtere skilsmisse være en anden stressfaktor, og stress kan forværre reumatoid arthritis symptomer.

Vide, hvordan man kommunikere dine behov og har et positivt livssyn er afgørende. Lloyd-Williams siger, det egentlig drejer sig om attitude. "Jeg er helt klar over, at selv om mit handicap kan holdes i skak med medicin, det er min sindstilstand, der har den største effekt på mit helbred og følelsesmæssige trivsel," siger hun.