Evb2

Kirurgi for colon og rektal cancer

Ved behandling tidligere trin kolon og rektal kræft, er kirurgi ofte bruges til at fjerne kræft og omgivende væv.

Kirurgi er ofte den vigtigste behandling for tidligere fase tyktarmskræft. Operationen kaldes en kolektomi eller en segmental resektion. Normalt kræft og et stykke af normal colon på hver side af kræft (samt nærliggende lymfeknuder) fjernes. De to ender af tyktarmen derefter syet sammen igen. En kolostomi (en åbning på maven for at komme af kroppen affald), er normalt ikke nødvendig, men nogle gange en kortsigtet kolostomi kan gøres for at lade tyktarmen helbrede. Den normale hospitalsophold for denne operation er fire til syv dage, afhængig af din generelle sundhed.

Oftest er kirurgi gøres gennem et snit (snit) i maven (abdomen), men for nogle tidligere stadie kræftformer en anden tilgang kunne være en mulighed. I laparoskopisk-assisteret kolektomi, af en lang snit i maven i stedet, kirurgen gør flere små. Særlige lange apparater tages i disse små åbninger og anvendes til at fjerne en del af tyktarmen og lymfeknuder. Denne metode synes at være lige så tilbøjelige til at helbrede kræft som standard metode til tidligere stadier kræftformer, og patienter, der normalt kommer sig hurtigere, end de gør efter de sædvanlige operationer. Men operationen kræver særlige færdigheder. Hvis du tænker på aproscopic kirurgi, skal du sørge for at kigge efter en dygtig kirurg, der har gjort en masse af disse operationer.

Nogle meget tidlige coloncancere (fase 0 og nogle tidlige stadie I tumorer), eller polypper kan fjernes ved hjælp af en colonoscope (den samme tynde, fleksible muligheder bruges til at gøre en koloskopi). Når dette er gjort, har kirurgen ikke behøver at skære ind i underlivet. Startkapitalinvesteringerne kræftformer, der kun på overfladen af ​​tyktarmen foring kan fjernes sammen med en lille mængde af nærliggende væv. For en polypectomy, kræft er skåret ud over bunden af ​​polyp stilk, det område, der ligner stilken af ​​en svamp.

Rektal kirurgi

Kirurgi er normalt den vigtigste behandling for rektal cancer, også selvom stråling og kemo ofte vil blive givet før eller efter operationen. Der findes flere typer af kirurgi for endetarmskræft.

Nogle operationer (såsom polypectomy, lokal excision, og lokale Transanal resektion) kan ske med indlagte instrumenter i anus, uden at skære gennem huden. En af disse metoder kan anvendes til at fjerne trin I kræftformer, der er forholdsvis lille og ikke alt for langt fra anus.

For nogle trin I, og de fleste trin II eller III rektal kræft, andre typer kirurgi kan gøres. Disse er beskrevet her:

Lav anterior resektion: Denne fremgangsmåde anvendes for kræft nær den øvre del af rectum, tæt på hvor det forbinder med kolon. Kirurgen gør snit i maven. Så han fjerner kræft og en lille mængde af normalt væv på begge sider af kræft, sammen med nærliggende lymfeknuder og en stor mængde af fedt og fibrøst væv omkring endetarmen. Anus er ikke påvirket. Efter operationen, er tyktarmen påsættes igen til anus og affald forlader kroppen på den sædvanlige måde. Den normale hospitalsophold for denne operation er fire til syv dage, afhængig af din generelle sundhed.

Proctectomy med colo-anal anastomose: For nogle trin I og mest fase II og III rektal kræft i den midterste og nederste tredjedel af endetarmen, vil hele endetarmen og tyktarmen er knyttet til anus skal fjernes. Dette kaldes en colo-anal anastomose (anastomose betyder forbindelse). Dette er en sværere operation at gøre. For en kort tid, er en stomi (en åbning på maven for at komme af kroppens affald) er nødvendig for at tillade heling efter kirurgi. Den sædvanlige hospitalsophold er fire til syv dage, afhængig af din generelle sundhed. En anden operation er nødvendig senere at lukke stomi åbning.

Abdominoperineal (AP) resektion: Ved kræftformer i den nederste del af endetarmen, til dens ydre tilslutning til anus lukke, er en abdominoperineal (AP) resektion gjort. Til dette kirurgen gør et snit i maven (abdomen), og en anden i området omkring anus. Fordi anus er fjernet, en kolostomi nødvendig. En kolostomi er en åbning af tyktarmen i den forreste del af maven. Det bruges som en måde for kroppen at slippe af fast legeme affald (afføring eller afføring). Den sædvanlige hospitalsophold for en AP resektion er fire til syv dage, afhængig af din generelle sundhed.

Bækken eksenteration: Hvis endetarmskræft vokser ind nærliggende organer, er mere omfattende operation nødvendig. I en underlivsbetændelse eksenteration, fjerner kirurgen endetarmen samt nærliggende organer, såsom blære, prostata, eller livmoderen, om kræften har spredt sig til disse organer. En kolostomi er nødvendig efter denne operation. Hvis blæren er fjernet, en urostomi (en åbning til at indsamle urin) også nødvendig.

Bivirkninger af kolorektal kirurgi

Bivirkninger af kirurgi afhænger af mange ting, såsom omfanget af operationen og en persons generelle helbred før kirurgi. De fleste mennesker vil have mindst nogle smerter efter operationen, men det kan normalt kontrolleres med medicin, hvis nødvendigt. Spiseproblemer normalt får bedre inden for et par dage af kirurgi.

Mulige bivirkninger af kirurgi omfatter blødning fra kirurgi, blodpropper i benene, og skader på nærliggende organer under operationen. Sjældent kan forbindelserne mellem enderne af tarmen ikke holde helt sammen og lækage, som kan føre til infektion. Hvis der opstår infektion, er det muligt at indsnittet kan åbne op, forårsager et åbent sår. Senere, efter operationen, kan du udvikle arvæv i maven (kaldet sammenvoksninger), der kan blokere tarmen.


Nogle mennesker kan have brug for en kortsigtet eller permanent kolostomi (eller ileostomi) efter operationen. Hvis det er tilfældet, vil du brug for hjælp til at lære at styre det. Specielt uddannede sygeplejersker eller Entestomale terapeuter kan gøre dette. De vil som regel se dig, før din operation og igen bagefter for mere uddannelse.

Kolorektal kirurgi og køn

Hvis du er en mand, kan et AP resektion fordi du skal have "tørre" orgasmer. Det vil sige, den følelse af glæde vil sandsynligvis stadig være der, men ingen sæd kommer ud. I nogle tilfælde kan en AP resektion kan gøre dig i stand til at få erektion eller nå orgasme. I andre tilfælde din fornøjelse ved orgasme kan blive mindre intens. Normal aldring kan medføre nogle af disse ændringer, men kirurgi kan gøre dem værre.

For nogle mænd, forårsager kirurgi sæden til at gå baglæns ind i blæren. Dette er ikke skadeligt. Men hvis du stadig ønsker at blive fædre, bør du tale med din læge om, hvordan operationen vil påvirke dig, og hvad der kan gøres for at opnå en graviditet.

Hvis du er en kvinde, der har kolorektal kirurgi, bør du normalt ikke finde nogen tab af seksuel funktion. Arvæv kan undertiden forårsage smerte eller ubehag under sex. Og hvis livmoderen er fjernet, vil graviditet ikke være mulig.

For mænd og kvinder, kan en kolostomi påvirke din krop billede og din seksuelle komfort niveau. Selvom du måske nødt til at foretage nogle justeringer, bør det ikke holde dig fra at have en fornøjelig sexliv.

Kirurgi for tarmkræft, der har spredt sig

Nogle gange, kan kirurgi for kræft, der har spredt sig til andre organer hjælpe dig til at leve længere eller, afhængigt af omfanget af sygdommen, måske endda helbrede dig. Hvis kolorektal cancer har spredt sig til nogle få områder i lever eller lunger (og ingen andre steder), kan kræften undertiden fjernes ved operation.

For spredning til leveren, er der andre metoder udover kirurgi, som kan anvendes til at ødelægge kræft. Heriblandt metoder til at blokere blodforsyningen til tumoren eller at ødelægge kræft ved frysning heraf eller dræbe det med højenergi-radiobølger. Disse metoder er ikke beregnet til at helbrede kræft.