Evb2

Hvorfor gigt satser er i stigning

Hvis det virker som om flere mennesker, du kender lever med gigt, det er ikke din fantasi. Vores aldrende befolkning oplever mere ledsmerter.

Når vi tænker på epidemier, vi tænker på sygdomme som influenza eller HIV. Men ifølge de seneste data fra det amerikanske Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC), artritis har potentiale til at blive til en kvalitet-of-life-epidemi, hvis ikke en livstruende én. National anslår, at antallet af voksne, der lever med gigt er stigende med en sats på en million mennesker hvert år. I øjeblikket, 50 millioner voksne i Europa har gigt, op 4 millioner fra omkring fire år siden. Denne stigning er en del af en tendens, der peger mod en anslået 67 millioner voksne, der vil leve med gigt i 2030.

Mennesker, der oplever ofte invaliderende ledsmerter kender virkeligheden bag om tallene. Gigt er den hyppigste årsag til fysisk handicap i Europa og dem, der lever med gigt ofte kæmper med at gøre vanskelige beslutninger relateret til behandling og medicin til gigt smerter kontrol. Ifølge CDC nylige data, siger omkring 42 procent af de voksne, der lever med gigt, de er nødt til at begrænse deres aktiviteter på grund af ledsmerter.

Mange mennesker, der lever med gigt lever også med andre sygdomme eller ansigt invasive procedurer såsom ledproteser, bidrager til den samlede sygdomsbyrde. "Fedme, slidgigt og handicap kommer sammen," forklarer reumatolog Jamal A. Mikdashi, MD, lektor i medicin ved University of Maryland Medical Center i Baltimore. Det er grunden til stigende rater af gigt er af interesse for både læger og patienter.

Her er nogle af de faktorer, der bidrager til disse numre:

  • Age. "Fremme alder er en stærk risikofaktor," forklarer Dr. Mikdashi. Være kvinde og ældre, især i løbet af 75 år, kan yderligere øge denne risiko. "Kvinder er tilbøjelige til at have en hurtigere fælles ødelæggelse samt sammenlignet med mænd," siger Mikdashi.
  • . Fedme Ikke alene er en større andel af vores aldrende befolkning, men satser af fedme er stigende så godt - og jo mere overvægtig du er, jo mere sandsynligt er du til at have kroniske smerter, ifølge en nylig rapport i tidsskriftet Obesity. En af grundene er, fordi transporterer overskydende vægt betyder større slid på leddene og deres brusk. Faktisk mennesker, der er overvægtige er dobbelt så tilbøjelige til at udvikle gigt i knæet end folk med normal vægt. Omkring 30 procent af folk, der er overvægtige har gigt, sammenlignet med 17 procent af dem på en sund vægt. Folk, der er overvægtige og har gigt er også tilbøjelige til at have en fælles udskiftning og har sværere ved at komme fra proceduren.
  • Leddegigt. Priser for inflammatorisk sygdom leddegigt (RA) er stigende, siger Mikdashi, hvilket betyder, at der vil være stigende rater af beslægtede slidgigt. RA kan skade leddene, efterlader dem sårbare over for at udvikle slidgigt over tid.
  • D-vitaminmangel. Forskning tyder på, at mangel på D-vitamin ikke kun sætter mennesker i fare for svækkede knogler, men også for slidgigt. Med kost, der er udstyret færre vitamin-D berigede fødevarer og sund hud vaner, der omfatter iført daglige solcreme, er folk får mindre D-vitamin, end de har brug for, og eventuelt sætte deres samlinger i fare. Mikdashi siger forskning i denne forbindelse er i gang.

Tendensen i retning af stigende gigt vil sandsynligvis fortsætte, medmindre forebyggelse af fedme og vægttab strategier lykkes. At miste hele 11 pounds kan reducere risikoen for gigt i halve og kan forbedre livskvaliteten for mennesker, der allerede har slidgigt, ifølge CDC.