Evb2

Hvordan til at opdage svær leddegigt

Lær de tidlige advarselstegn og symptomer, der kan tyde på sværhedsgraden af ​​din leddegigt.

Leddegigt påvirker ikke alle på samme måde. Forskere, der har kigget på røntgenbilleder fra hundredvis af reumatoid arthritis patienter over årtier konstateret, at ledskader kunne starte og fremskridt ved forskellige hastigheder. Hos nogle patienter, udviklede skader langsomt, men opbygget fart. I andre begyndte det hurtigt, men progression senere bremset. I nogle få, viste røntgenbilleder ingen progressiv skade.

Adskillige målinger kan give dig og din læge "stærke prædiktorer for dårligere resultater i leddegigt," siger E. William St. Clair, MD, professor og leddegigt ekspert ved Duke University School of Medicine i Durham, NC I det væsentlige, som faktorer kan pege på værre leddegigt ned på linjen.

Heriblandt:

  • Antallet af hævede, smertefulde led, du har. Have flere samlinger med smerter og hævelse tyder mere alvorlig sygdom, Dr. St. Clair siger. Hævelse og smerter i leddene er kendetegnende symptomer på leddegigt. Reumatologer ofte synes, det er en meget vigtig måde at måle sværhedsgraden af ​​gigt. Din læge kan tage flere minutter at evaluere leddene i hænder, fødder, skuldre, hofter, albuer og andre pletter at se, hvor mange der skaber problemer.
  • Reumatoid faktor. Reumatoid faktor (RF) er et antistof, der kan hjælpe udløser betændelse-relaterede problemer i kroppen. Din læge kan måle RF nemt ved at trække blod fra en vene og have det afprøvet. Et stort antal mennesker med leddegigt, men ikke har RF. Hvis du er positiv for RF, er det et tegn på, at du kan have værre problemer med sygdommen, St. Clair siger. Forskere, der har kigget på en britisk database af patienter med gigt fandt, at være negativ for RF og har færre end seks ømme led tidligt i sygdommen var knyttet til en bedre chance for at få remission af sygdommen i de følgende år.
  • Anti-CCP. Denne blodprøve kontrollerer for antistoffer mod et protein kaldet citrullin. Omkring halvdelen af ​​patienter med tidlig reumatoid artrit vil have anti-CCP antistoffer efter et par måneders symptomer. Forskning har vist, at disse patienter vil have en mere joint skadelige niveau af sygdom.
  • X-ray beviser. Tegn på sygdom på røntgenstråler snart efter du har symptomer er knyttet til mere alvorlige ledskader senere.
  • Livskvalitet. Patienterne i den britiske arthritis registreringsdatabasen udfylde SUNDHEDSVURDERING Spørgeskemaer (HAQ) på en regelmæssig basis. Det giver dem mulighed for at rapportere deres smerte og handicap, de har, mens du gør visse opgaver. Scoren på HAQ har været knyttet til udfaldet af patientens sygdom.

Men selv hvis du ikke viser tidlige tegn på alvorlig sygdom, vil din læge måske ønsker at være aggressive i at behandle det, St. Clair siger. Offensiv sygdommen tidligt, kan reducere din risiko for ledskader.

"Vi har en betydelig mængde beviser for, at tidlig intervention fører til forbedrede resultater. Vi har mange flere muligheder, end vi gjorde for 10 eller 15 år siden, og vores tærskel for intervention, er lavere i dag end det var 5 eller 10 år siden," siger han siger.