Evb2

Hvordan stress påvirker irritabel tyktarm

At lære at kontrollere din følelsesmæssige reaktion på stress kan også hjælpe dig med at administrere fysiske reaktioner. Prøv disse tips til at reducere IBS symptomer.

Den nøjagtige årsag til irritabel tyktarm (IBS) fortsat uklart, men der er en række faktorer, der kan udløse eller forværre IBS symptomer. Stress, for eksempel, er et almindeligt kendt udløser, som kan øge sværhedsgraden af IBS symptomer eller få dem til at forekomme oftere.

Stress og IBS: forbindelsen

Stress kan komme og gå med bestemte situationer. For eksempel kan eleverne oplever stress, når man tager deres afsluttende eksamen. En person, der venter på resultaterne til en alvorlig medicinsk test kan føle sig stresset. Travel, selv for en ferie, kan også være stressende.

Fysiske reaktioner på stressende situationer kan omfatte "sommerfugle" i maven eller pludselig trang til at have afføring. Stress kan også forårsage diarré eller forstoppelse. Stress forårsager ikke IBS. Men fordi stress påvirker funktionen af ​​tyktarmen, folk med irritabel tyktarm finde, at stress kan intensivere sådanne symptomer som kramper og smerte.

Irritabel tyktarm eller IBS, der opstår, når din tarm muskler begynder at kontrahere hurtigere eller langsommere end normalt. Disse sammentrækninger er nødvendige for at passere mad langs fordøjelseskanalen, men når de bliver uregelmæssig, kan det forårsage kronisk diarré eller forstoppelse. Diarré opstår, når maden passerer for hurtigt gennem tyktarmen, forstoppelse opstår, når bevægelsen er for langsom. IBS er ofte ledsaget af mavesmerter, kramper, og gas. Så mange som 20 procent af alle voksne lider af irritabel tyktarm på et tidspunkt i deres liv.

Stress kan spille en stor rolle i IBS, fordi syndromet har været knyttet til hjernen-gut dysfunktion - en opdeling i din hjerne evne til at styre din mave funktion. Den kolon er underlagt dit autonome nervesystem, det samme system, der styrer dit hjerte og lunger, og at systemet kan blive påvirket af din følelsesmæssige tilstand. Stress-relaterede IBS er irritabel tyktarm, som enten er forårsaget af eller forværret af en persons stress eller angst.

Der er beviser, der tyder på, at mennesker, der oplever nogle følelsesmæssige problemer som angst eller depression kan være disponeret for IBS. Så mange som tre ud af hver fem personer med irritabel tyktarm er blevet diagnosticeret med angst, depression eller en anden psykisk symptom. Undersøgelser tyder på, at mennesker med IBS kan have et lavt niveau af serotonin, en neurotransmitter knyttet til reguleringen af ​​en persons humør. Mange mennesker med irritabel tyktarm har en historie af barndommens traumer, herunder fysisk eller seksuelt misbrug.

Ofte de mest rystende aspekt af stress-relaterede IBS er den cykliske karakter af betingelsen: Kampen med irritabel tyktarm forårsager stress, hvilket igen forværrer IBS symptomer, som derefter fremmer mere stress.

Stress og IBS: 7 måder at få nødhjælp

Læger anbefaler stress reduktion som en del af en samlet strategi for behandling af IBS. Tage kontrol over dit humør og sænke mængden af ​​stress du oplever, er afgørende for at lindre IBS, især hvis din tarmfunktion bliver smidt ud af stress eller angst.

Til at starte, kan du prøve nogle enkle strategier, der anbefales af medicinske eksperter til at lindre stress. Disse kan omfatte:

  1. Regelmæssig motion
  2. Masser af søvn
  3. En sund kost
  4. Meditation, yoga, eller en anden sind-krop praksis
  5. Hobbyer eller tidsfordriv, der får dit sind off stressfaktorer
  6. Hengive sig til afslappende aktiviteter såsom et varmt bad eller en lang gåtur
  7. Chatter med en ven

Hvis stress har en dybere holde over dig, kan du overveje at se en terapeut eller psykolog. Disse fagfolk kan hjælpe dig med at få til roden af ​​din stress, og kan lære dig afspændingsteknikker og andre mestringsstrategier, der vil hjælpe dig med ro og give slip på din angst.

Læger ofte ordinere antidepressiva til at hjælpe beskæftige sig med IBS symptomer. Sådanne medicin bruges til at blokere smerte signaler rejser fra tarmen til hjernen, og kan være nyttige i at reducere din stress.

Da stress og IBS feed off hinanden, kan stress-relaterede IBS synes som en fælde, du ikke kan frigøre dig fra. Men du bør ikke give efter for følelser af nederlag. At lære at få mere kontrol over dine følelser og finde måder at give slip på din stress kan være meget effektiv til at hjælpe dig med at reducere dine irritabel tyktarm symptomer.