Evb2

Hvordan målt blodtryk, og hvad betyder tallene?

Lær, hvad dit blodtryk numre betyder, og hvordan de måles.

Når du besøger din sundhedspleje udbyder, et blodtryk måling er en af de vigtigste rutineundersøgelser du har.

Blodtrykket er den kraft, som dit blod mod dine arterier. Som dit hjerte pumper, tvinger det blod ud gennem arterierne, der bærer blod i hele kroppen. Arterierne holde aftrapning i størrelse, indtil de bliver små fartøjer, kaldet kapillærer. På den kapillære plan er ilt og næringsstoffer frigives fra dit blod og leveret til organer.

Typer af blodtryk

Der findes to typer af blodtryk: systolisk blodtryk refererer til trykket inde i dine arterier, når dit hjerte er pumpende, diastoliske tryk er trykket inde i dine arterier, når dit hjerte hviler mellem beats.

Når dine arterier er sunde og dilaterede, blod flyder let og dit hjerte ikke behøver at arbejde for hårdt. Men når dine arterier er for smalle eller stiv, blodtrykket stiger, hjertet bliver overanstrengt, og arterier kan blive beskadiget.

Måling blodtryk

Blodtrykket måles med et instrument kaldet blodtryksmåleren. Først foretages en manchet placeres rundt om armen og pumpes med en pumpe, indtil cirkulation afbrydes. En lille ventil langsomt tømmes manchetten, og lægen måle blodtrykket bruger et stetoskop, placeret over din arm, for at lytte efter lyden af ​​blod pulserer gennem arterierne. Denne første af brusende blod refererer til det systoliske blodtryk når de sunde svinder, det andet tal angiver det diastoliske tryk, blodtrykket i dit hjerte i hvile.

Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mm Hg) og registreres med det systoliske nummer først, efterfulgt af det diastoliske nummer. For eksempel ville et normalt blodtryk registreres som noget under 120/80 mm Hg.

Blodtryk kan påvirkes af faktorer som:

  • Smoking
  • Kaffe eller andre koffeinholdige drikke
  • En fuld blære
  • Nylig fysisk aktivitet

Blodtrykket er også påvirket af din følelsesmæssige tilstand og tidspunktet på dagen. Da så mange faktorer kan påvirke blodtryk, bør du have dit blodtryk taget flere gange for at få en nøjagtig måling.

Hvad er normalt blodtryk?

Eksperter anser normalt blodtryk at være mindre end 120/80 mm Hg. Baseret på befolkningsdata, har omkring 42 procent af de voksne normalt blodtryk. På et tidspunkt, blodtryk ved eller over 120/80 og mindre end 140/90 blev anset for normalt til høj, disse tal er nu betragtes præ-hypertensive. Blodtrykket konsekvent på eller over 140/90 betragtes som højt blodtryk eller hypertension.

Blodtrykket normalt stiger som du alder og vokse. Normalt blodtryk aflæsninger for børn er lavere end for voksne, mens blodtryksmålinger for voksne og ældre teenagere er ens.

Blodtrykket kan også være for lav, en tilstand kaldet hypotension. Hypotension refererer til blodtrykket lavere end 90/60. Symptomer på hypotension omfatter svimmelhed, besvimelse, og undertiden chok.

Kontrol blodtryk derhjemme

Mange mennesker kan lære at kontrollere deres blodtryk derhjemme. Du kan købe blodtryk kits, der bruger manchetter eller elektroniske digitale teknologi på apoteket, en medicinsk forsyning butik eller en online-forhandler.

Siden højt blodtryk kan eksistere uden nogen symptomer, er det vigtigt at kende dine numre. Højt blodtryk kan forårsage slagtilfælde, hjerteanfald, hjertesvigt og nyresvigt.

Kom dit blodtryk kontrolleres er hurtig, smertefri, og en af ​​de vigtigste ting, du kan gøre for at bedre dit helbred.