Evb2

Hvad er årsagen til kronisk træthedssyndrom?

Selvom der ikke er noget klart svar endnu om, hvad der udløser kronisk træthedssyndrom, er CFS forskere ser på en række lovende kundeemner.

Årsagen til kronisk træthedssyndrom (CFS) er et stort spørgsmålstegn for både læger og patienter. Faktisk, aktuel forskning taler til kompleksiteten af kronisk træthed: Er det en reaktion på en virus eller virus, resultatet af samspillet mellem stress og træthed, eller begge.

Infektioner som mulige årsager til kronisk træthed

CFS er undertiden opfattes som "post-viral træthed." Det er dels fordi mange mennesker rapport influenzalignende symptomer eller et anfald af mononukleose, før de oplever kronisk træthed.

I mange år blev CFS knyttet til Epstein-Barr virus (EBV), fordi mennesker med CFS ofte testet positiv for virus. Men EBV er en meget almindelig virus og findes også i mange mennesker, der ikke har CFS. Andre vira, såsom herpes og hepatitis vira, er også blevet tilbudt som mulige årsager til kronisk træthedssyndrom.

Senest har en virus kaldet XMRV været stærkt forbundet med CFS. Ifølge resultaterne af blod sammenligninger mellem mennesker med CFS og folk uden syndrom, er dem med kronisk træthed langt mere tilbøjelige til at have XMRV end deres jævnaldrende. XMRV er en type virus kaldet en retrovirus, og retrovirus kan udløse andre vira i kroppen, ligesom EBV eller herpes, der tidligere var i dvale, hvilket kan være en medvirkende faktor i CFS.

Børnemishandling som årsag til kronisk træthed

Tidlige barndom traumer, såsom følelsesmæssige, seksuelle eller fysiske overgreb, kan øge risikoen for at udvikle kronisk træthedssyndrom i nogle mennesker. En sammenligning af personlige historier og sundhed data fra 113 personer med CFS og 124 uden CFS fandt, at dem, der havde oplevet misbrug i barndommen var seks gange større sandsynlighed for at være i CFS-gruppen.

I teorien kan tidlig misbrug permanent ændre den måde din krop reagerer på stress, muligvis øge din risiko for at udvikle CFS. Men mange mennesker, der har CFS har ingen historie misbrug i barndommen.

Stress som en årsag til kronisk træthed

Stress og træthed går hånd i hånd. Intuitivt ved vi stress er dræning, men data tyder på, at mennesker med kronisk træthedssyndrom reagerer på stress anderledes end dem, der ikke har CFS.

For eksempel ofte folk med CFS har lavere mængder af stresshormonet cortisol i deres spyt, som kan betyde, at deres organer ikke reelt at bekæmpe følgerne af stress.

Men cortisol er kun en lille del af de neurale og hormonelle kemisk flow involveret i kroppens reaktion på stress, som kan være forskellige for folk, der har CFS. Denne kemiske reaktion kommer under paraplyen af ​​hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen (HPA), som refererer til kirtler i hjernen og andre dele af kroppen, der spiller en rolle i stress respons. Rolle genetik i HPA bliver undersøgt som en mulig nøgle til oplåsning af CFS mysterium.

Immun dysfunktion som en årsag til kronisk træthed

Forskere har teoretiseret, at kronisk træthedssyndrom kan være resultatet af en unormal immunreaktion. Dette er dels fordi folk med CFS har højere niveauer af cytokiner - kemikalier, som kroppen producerer som en del af et immunrespons - end deres folk, der ikke har kronisk træthed.

Nogle undersøgelser har vist, at give nogen højere end normale niveauer af cytokiner kan forårsage træthed. En nylig analyse af ændringerne på genetisk niveau hos patienter med CFS støtter tanken om, at ændrede immunrespons spiller en rolle i sygdommen. Men folk med CFS ikke ud til at være mere modtagelige for andre former for infektioner end folk, der ikke har CFS.

Ernæring og kronisk træthed

Ifølge det amerikanske Centers for Disease Control og Forebyggelse, er det usandsynligt, at en ernæringsmæssig mangel er årsag til kronisk træthedssyndrom. Men mange mennesker med CFS har stærke reaktioner på bestemte tilsætningsstoffer i fødevarer, og kunne drage fordel af at fjerne disse fødevarer fra deres kost. Longtime CFS patient vivian Treves, 59, af East Hampton, NY, siger, at ved at arbejde med en kvalificeret ernæringsekspert, hun forbedrede sin kronisk træthed symptomer. "Da jeg ændret min kost til det meste protein og grøntsager, skære alle kulhydrater og sukker, gik jeg til en komplet andet niveau af mit liv, "siger hun.