Evb2

Hvad er årsagen til forstoppelse?

Selvom du nemt kan overvinde nogle årsager til forstoppelse, ligesom mangel på motion, er der nogle forhold, der bare ikke kan undgås.

Forstoppelse betyder normalt, at du har tre eller færre afføringer om ugen. Men det kan også betyde belastende at have afføring eller passerer afføring, der er små, hårde og tørre. Den gode nyhed er, at forstoppelse er normalt let at behandle og endnu lettere at forebygge - så længe du kender dens årsager.


Har fordøjelsesproblemer? Find en gastroenterolog i nærheden af dig.

Årsager til forstoppelse: Livsstil og kost

Dårlig kost og en inaktiv livsstil er de mest almindelige årsager til forstoppelse. En manglende motion og spiser for meget junkfood kan skabe ravage på dit fordøjelsessystem sundhed. Her er nogle kost-relaterede faktorer, der kan efterlade dig følelsen forstoppet:

 • Mejeriprodukter
 • Fødevarer med højt indhold af fedt og sukker
 • Mangel af fiberrige fødevarer (som frugt, grøntsager og fuldkorn)
 • Mangel på vand og andre væsker
 • Alkohol eller koffein

Når du føler at du har brug for at defecate, er det vigtigt at bruge badeværelset med det samme. Sætte det ud for en mere bekvem tid (ligesom når du kommer hjem, for eksempel) kan føre til forstoppelse.


Find ud af om almindelige fordøjelsesproblemer hos kvinder

Ændringer i din normale rutine kan også give problemer med dit fordøjelsessystem, hvilket resulterer i forstoppelse på grund af sporadisk adgang til badeværelser, mangel på motion, og ændringer i kosten. Så når du er ude at rejse, så prøv at være konsekvente og holde spise masser af sunde, fiberrige fødevarer, motion, og drikkevand.

Årsager til forstoppelse: medicin

Forstoppelse er en almindelig bivirkning af mange ofte ordineret medicin. Hvis du lige har begyndt at tage et nyt lægemiddel, og bemærk, at din afføring har ændret sig i form eller hyppighed, så spørg din læge, hvis din medicin kunne være årsagen.

Nogle almindelige medicin, der kan forårsage forstoppelse er diuretika, antacida (med aluminium og calcium), narkotika, antidepressiva, kosttilskud, antiepileptika og blodtryk behandlinger.

Forstoppelse kan også være forårsaget af selve medikamenterne truffet for at behandle dem - afføringsmidler. Europæerne bruger mere end 525€ millioner på disse forstoppelse behandlinger årligt, men ligesom nogle andre over-the-counter og ordineret medicin, afføringsmidler kan blive vanedannende. Tage dem alt for ofte kan forårsage dit fordøjelsessystem til at blive alt for afhængige af dem.

Årsager til forstoppelse: sundhedsmæssige forhold

Forstoppelse kan også være en bivirkning eller symptom på mange sundhedsmæssige forhold. Disse betingelser kan forårsage afføring at passere mere langsomt gennem tyktarmen, hvilket resulterer i forstoppelse.


Prøv disse sunde opskrifter til fordøjelsen

Irritabel tyktarm (IBS), også kendt som spastisk tyktarm, er en af ​​de mest almindelige årsager til forstoppelse. Der vides ikke meget om, hvad der forårsager denne fordøjelsesproblemer, men medicinske forskere mener, at IBS patienter har meget følsomme koloner og skal derfor overvåge, hvad de spiser.

Andre sundhedsmæssige forhold, der kan forårsage forstoppelse omfatter:

 • Stroke
 • Parkinsons sygdom
 • Rygmarvsskade
 • Hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtlen)
 • Graviditet
 • Diabetes
 • Lupus

Aldring kan også udløse forstoppelse, så forebyggende skridt til at holde din afføring regelmæssig bør træffes.

Der er andre betingelser, der kan forårsage forstoppelse. Tal med din læge for at få mere personlig information og finde ud af om din forstoppelse er en bivirkning af en anden sundhedsproblem. Det er også en god ide at tjekke med din læge, hvis der er en betydelig ændring i din afføringsvaner.

Forstoppelse kan være ubehageligt at tale om, men endnu mere ubehageligt at beskæftige sig med. Så tage et nærmere kig på dine daglige vaner og livsstil, og se om du kan lokalisere, hvad der kan forårsage dit forstoppelse. En sund krop betyder sund fordøjelse - føler stor inde og ude.