Evb2

Hud 101: epidermis, melanin, og mere

På overfladen, din sund hud ikke ser meget kompleks. Men det ydre lag - din hud - er blot en del af et virkelig indviklet organ, der udfører mange vigtige funktioner.

Huden er den største organ i den menneskelige krop, og dens primære formål er at dække og beskytte resten af ​​kroppen - såsom dine muskler, knogler og organer - fra lys, varme, tilskadekomst og infektion. Hud sundhed er vigtig, fordi din hud tjener også til:

 • Hold din kropstemperatur reguleres
 • Store forsyninger af vand, fedt og vitamin D til resten af ​​kroppen
 • Producere sanseindtryk til hjernen gennem din følesans

Din hud vejer mellem seks og ni pounds. Strakt fladt ud, ville huden på en 150-pund mand dække omkring to firkantede værfter. Tætheden af ​​din hud varierer på tværs af kroppen, det er på sit tyndeste på dine øjenlåg og dets tykkeste på sålerne på dine fødder.

Dit hår og negle er modificerede hudtyper, der tjener specifikke beskyttende formål. Kropshår giver beskyttelse til hudens yderste lag og, afhængig af beliggenhed, serverer specialiserede funktioner, såsom et filter for næse og ører og som et middel til at regulere balancen i det indre øre. Nails beskytte og støtte spidserne af dine fingre og tæer.

Et nærmere kig på hudlag

Huden består af tre lag: epidermis, dermis og det subkutane væv. Hud sundhed afhænger af hver enkelt af disse lag både udfører sine egne opgaver samt støtte hver af de andre lag.

Epidermis. Dette er det yderste lag af din hud. Der er tre sub-lag i epidermis selv: ydre stratum corneum, den midterste pladecellekræft lag, og bunden basale cellelag. Stratum corneum er den synlige del af epidermis og er faktisk et lag af døde hudceller straks på hudens overflade. Dette lag bruger et protein kaldet keratin til at danne en hård barriere mellem omverdenen og de mere sårbare celler inde i hud og krop.

Følgende typer celler udgør overhuden:

 • Basalcellerne er i bunden af overhuden og løbende formere sig og danne nye keratinocytter.
 • Keratinocytter eller skællede celler er i det midterste lag af epidermis og producere keratin, det protein, der danner det beskyttende ydre lag. Keratin også bruges til at fremstille hår og negle.
 • Melanocytter gør melanin, pigment, der giver farve til huden. Mennesker med mørkere hud har melanocytter, der producerer mere melanin. Udsættelse for sollys kan også øge melanin produktionen, forårsager fregner eller en solbrændthed.
 • Langerhanske celler er en del af kroppens immunsystem og hjælpe bekæmpe infektioner.

Omkring 95 procent af hudceller i overhuden er viet til at skabe nye hudceller i de lavere to niveauer af epidermis, som derefter cyklus til det øverste lag til at hjælpe dannelse stratum corneum. Til sidst døde celler i stratum corneum flage ud som nye keratinocytter flytte op, og cyklus gentager sig selv. Sunde hudpleje vaner hjælpe med at fjerne disse døde celler.

Dermis. Fundet under epidermis, er dermis holdes sammen af et protein kaldet kollagen. Dermis indeholder mange strukturer, der hjælper med at holde overhuden sund og voksende samt strukturer, at støtte kroppen på andre måder:

 • Nerveender sender sanseindtryk til hjernen. Disse nerver kan du fornemme tekstur, tryk, varme og smerte gennem huden, alt sammen en del af din samlede følesans.
 • Blodkar levere næringsstoffer og ilt til epidermis og dermis og vogn væk affaldsprodukter.
 • Olie kirtler holde huden smurt og forhindre hårsækkene bliver skør.
 • Svedkirtlerne holde kroppens temperatur reguleret. Den sved kommer op gennem porer, der rejser gennem epidermis og åben på den ydre hud.

Det subkutane væv. Dette er et lag af kollagen og fedt celler i bunden af din hud. Dette lag hjælper med at holde i kropsvarmen og absorbere virkningen af ​​slag og andre skader.

Dit hår og negle

Hår begynder i dermis, hvor hårsækkene giver en base for hår, der vokser op gennem epidermis. Adskillige strukturer dannes omkring hårsækkene:

 • Basket celler omgiver bunden af ​​hver hårsækken og hjælpe forstand presset på håret.
 • Opstilleren pili muskler forbinde hårsækken til dermis. Disse muskler kan kontrakten og er, hvad forårsage dit hår til at stå på enden, når du modtager en forskrækkelse eller er kolde.

Menneskelige hår vokser fra roden, en pære, der hviler i hårsækken. Celler formere sig og producere keratin, som danner en håret og skubber op gennem hudens overflade. Akslen er dannet af døde celler holdes sammen af ​​hærdet keratin.

Negle vokser på samme måde som hår gør, men de begynder i dybe folder i huden af ​​fingre og tæer. Vækst starter i negleroden, hvor epidermale celler bliver fladtrykt og trykkes sammen for at danne søm. Ligesom hår, består dine negle og tånegle af døde celler holdes sammen af ​​hærdet keratin. Som neglen celler ved roden ophobes, de skubber neglen udad.

Sund hud, hår og negle er vigtigt ikke kun for dit udseende, men også for sundheden for din krop, fra hoved til tå. Pas godt på dem godt.