Evb2

Fyldningsmaterialer muligheder for hulrum

Fyld anvendes til behandling af hulrum er kommet en lang vej, og i dag er der mange muligheder ud over traditionelle metal fyldninger.

Hulrum, også kaldet caries eller huller i tænderne, udvikler, når plak skader emaljen, der beskytter den ydre overflade af tænderne.

Hvis du har hulrum, er det vigtigt at få dem behandlet af en tandlæge snarest muligt. Uden hurtig behandling, kan hulrum tiden fremskridt og påvirke sart væv og nerver dybt i dine tænder. Når hulrum behandles tidligt, alvorlige komplikationer, såsom nerveskader og tandtab kan forebygges.

Hvordan hulrum behandles?

Hvis din tandplejer eller tandlæge finder et hulrum, kan din tandlæge behandle hulrum ved at fjerne henfaldet væv og placere en tand fyldning, særlige materiale sat i tanden for at beskytte det mod yderligere skader og forfald.

Før du fjerner din hulrum, vil din tandlæge anvende en lokalbedøvelse til følelsesløs det omgivende væv. En tandlægebor vil derefter blive anvendt til at fjerne henfaldet del af din tand og forberede den til en fyldning.

Laser terapi eller en procedure kaldet luft slid kan også bruges til at slippe af hulrum.

Fyldningsmaterialer optioner

Fyld er kommet en lang vej gennem årene, og i dag er der mange muligheder ud over traditionelle metal fyldninger. Typer af tandfyldninger, der er tilgængelige, omfatter:

  • Amalgamfyldninger. Amalgam har været brugt i mere end 100 år at fylde hulrum og er stadig meget udbredt i dag. Amalgam er en elastisk kombination af elementære metaller, og kan omfatte komponenter af kviksølv, sølv, tin, kobber og andre metaller. Da amalgamfyldninger er sølvfarvet, de er ikke så god som tand-farvede fyldninger til brug i mere synlige tænder nær den forreste del af munden.

    Fordi amalgam indeholder kviksølv, er blevet rejst spørgsmål om dets sikkerhed. Høj udsættelse for kviksølv er knyttet til nogle neurologiske problemer, især blandt spædbørn og børn. Forskning udført af National Institutes of Health, Food and Drug Administration, og andre store sundhedsorganisationer har imidlertid fastslået, at dental amalgam er en sikker løsning for fyldninger. De andre metaller, der anvendes i amalgamfyldninger menes at stabilisere kviksølv komponent og mindske risikoen for skadelige virkninger.

  • Plastfyldninger. Composite er en tand-farvet materiale, der er lavet af glas eller kvarts og harpiks. Plastfyldninger er holdbare og mere naturligt ud end amalgamfyldninger. De er generelt dyrere end amalgamfyldninger og kan tage længere tid at sted. Desuden kan plastfyldninger blive plettet over tid.
  • Glasionomer fyldninger. Ligesom plastfyldninger, er glasionomerer også tand-farvet. De er lavet af akryl og glas og er oftest bruges til at fylde hulrum ved roden overflader af tænderne. Glasionomerer er også designet til at frigive fluor, som kan hjælpe med at beskytte dine tænder mod yderligere forfald. Da glasionomerer ikke er så holdbare som amalgam eller plastfyldninger, de er bedst brugt på områder af dine tænder, der ikke er udsat for meget friktion under tygning.
  • Resin ionomere fyldninger. Svarende til glasionomerer, harpiks ionomerer er naturligt udseende fyld, som også er lavet af akryl og glas fyldstof. De er som regel bruges til at fylde små hulrum mellem tænderne eller på de dybereliggende overflader af tænderne.
  • Custom-made tandgenopbygninger. I nogle tilfælde kan din tandlæge behøver at gøre dit fyldet i et laboratorium fra en særlig form af din tand. Denne type fyldning omfatter en custom-made indlæg, der fylder den fjernede del af din tand, sammen med en krone, der dækker toppen og siderne på din tand. Det tager to eller flere besøg for at placere en skræddersyet restaurering. Disse restaureringer kan være fremstillet af porcelæn, metallegeringer, guld og / eller kompositmaterialer. Porcelæn genopbygninger er holdbare, men materialet kan irritere tilstødende tænder. Guld og metal legeringer er meget modstandsdygtige, men afhængigt af placeringen i munden, kan være meget mærkbar.
Hvis du har et hulrum, tale med din tandlæge om dine præferencer, samt fordele og ulemper ved de forskellige påfyldning muligheder. Efter vurdere din generelle mundhygiejne og præferencer, kan din tandlæge hjælpe dig med at beslutte, hvilken type fyldning er bedst for dig.

De hjælper dig til at smile, nu hjælpe dem til at smile. Er din tandlæge en af Europas top tandlæger? Nominer din favorit tandlæge nu.