Evb2

Fighting depression efter en leukæmi diagnose

Det er normalt at være nede efter at have modtaget en leukæmi diagnose. Men patienterne ofte udvikle depression, og bliver deprimeret kan gøre kampene leukæmi meget sværere.

"Du har leukæmi" - tre chokerende ord, som øjeblikkeligt vende dit liv på hovedet. Pludselig er du i dit livs kamp - jonglering lægebesøg, ture for leukæmi behandling, og dine følelser.

Så det er ikke underligt, at en person med leukæmi kan ofte føle sig ned eller blåt. Men nogle gange kan den sorg udvikle sig til et mere alvorligt problem: depression. Måske den mest skræmmende aspekter af at få en diagnose af leukæmi eller anden form for kræft er den usikkerhed det bringer og angst det skaber. Folk spørgsmålstegn ved, om de vil overleve, og hvordan livet vil være som hvis de gør. "Vil jeg være en byrde for min familie eller være i stand til at fungere?" "Hvordan vil kræften ændre mit udseende?"

De fem ds

De bekymringer er benævnt "Five Ds" af en kræftdiagnose: Døden, afhængighed, vansiring, afbrydelse af livet, og invaliditet, siger Steven Tovian, ph.d., lektor i psykiatri og adfærdsmæssige videnskaber ved Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine i Chicago. Efter det første chok er gået, de fleste mennesker finder en måde at håndtere deres følelser og ikke udvikler alvorlig depression eller angst. Alligevel mange gør. Det anslås, at 15 til 25 procent af mennesker med kræft udvikler depression på et tidspunkt, ifølge National Cancer Institute.

Depression ødelægger ikke kun kvaliteten af ​​livet, kan det også gøre kampene leukæmi så meget sværere. Anerkende det og få det behandlet er kritiske.

Advarsel tegn på depression

Diagnosticering depression i leukæmi eller andre kræftpatienter kan være særligt vanskelig. Bivirkninger af leukæmi behandling eller symptomer på kræft kan efterligne typiske tegn på depression. Heriblandt:

 • Ændringer i sove eller spisevaner
 • Træthed
 • Glemsomhed eller en manglende evne til at koncentrere - undertiden benævnt "kemo hjerne"

Disse symptomer kan være fra depression, bivirkninger, eller begge.

Tovian siger følgende tegn er "target symptomer" af depression hos personer med leukæmi eller anden form for kræft:

 • Følelser af skyld, værdiløshed eller håbløshed
 • Tab af glæde og interesse i tidligere fornøjelige aktiviteter
 • Irritabilitet, grædeture og social tilbagetrækning

Søger hjælp

Tovian siger, det er tid til at søge professionel hjælp, når:

 • Den intensitet, frekvens og varighed af eventuelle depressive symptomer stige over tid (eller sidste to uger).
 • Følelser af håbløshed og hjælpeløshed bliver værre.
 • Patienten kan ikke styre stress af leukæmi.
 • Chancerne for revalidering eller nyttiggørelse hindres på grund af handlinger eller adfærd - for eksempel, at patienten ikke følger lægens behandling ordrer.
 • Relationer med nære familie eller venner forværres - som følge af tilbagetrækning, argumenter, isolation, og så videre.

Dine læger kan henvise dig til en mental sundhed professionel med erfaring i at håndtere alvorlige medicinske spørgsmål og depression. En komplet evaluering vil se på flere faktorer, og bidrage til at gøre en præcis diagnose. Hvis du har selvmordstanker, søge hjælp lige med det samme.

Depression behandling

Depression kan behandles succesfuldt ved psykologisk rådgivning, medicin, eller begge. Mennesker med mild depression kan blive hjulpet af terapi og støtte fra kære. Men hvis du har moderat eller svær depression, kan recept anti-depressiva forbedre stemningen, sløvhed, søvn og appetit.

Tovian siger kognitiv adfærdsterapi er især effektiv i at dreje rundt negative tanker og hjælpe folk udvikle gode coping og problemløsning færdigheder.

Men muligvis den bedste måde at bekæmpe depression er at holde sorg fra spiral nedad. Tovian foreslår at tage et hårdt kig på dine mestringsstrategier. Hvordan har du beskæftige sig med dårlige nyheder og modgang i fortiden? Bruge de samme strategier, hvis de arbejdede. Her er nogle andre praktiske tips til at bekæmpe depression:

 • Hold struktur i din dag. Inaktivitet kan skabe negative tanker og depression.
 • Hold dig aktiv Prøv at være så fysisk aktive som muligt. Forsøge at passe i en daglig gåtur.
 • Bevar forbindelsen. Må ikke miste kontakten med venner og familie. Social isolation feeds depression.
 • Overveje at deltage i en støttegruppe. Lytte til, hvordan andre leukæmi patienter har med deres sygdom og følelser kan hjælpe dig. Glem ikke, at det du siger i støtte gruppe kunne hjælpe dem så godt.
 • Tal med præster. En samtale med din præst, rabbiner, præst eller andre åndelige leder kan give dig fred og forbedre dit syn på livet.

En leukæmi diagnose kan forlade dig fuldstændig ødelagt - men lad ikke depression knuse din ånd endnu mere. Den korrekte behandlinger kan hjælpe med at løfte tågen og give dig den følelsesmæssige styrke, du har brug for til ansigt din kræft.