Evb2

Fakta om kræft i skjoldbruskkirtlen

Kun 1 ud af 20 tumorer, der udvikler på en persons skjoldbruskkirtlen vil vise sig at være kræft. Men for omkring 37.000 os voksne i år, er en opsvulmet skjoldbruskkirtel et tegn på kræft i skjoldbruskkirtlen.

Den skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel i den forreste del af halsen, der frigiver hormoner, der regulerer kroppens stofskifte (hvordan det bruger energi at udføre sine mange processer). Tiny knuder kan dannes på skjoldbruskkirtlen, men de er ofte harmløse og forblive i kirtlen lagre overskydende thyreoideahormon. Ikke alle skjoldbruskkirtlen knuder er uskadelige, dog. Nogle af disse små tumorer vise sig at være kræft i skjoldbruskkirtlen.

Typer af kræft i skjoldbruskkirtlen
Der findes forskellige typer af celler i skjoldbruskkirtlen, og en anden slags kræft kan danne fra hver af disse celletyper. Her er de forskellige former for kræft i skjoldbruskkirtlen, der kan udvikle:

 • Papillært karcinom Dette er den mest almindelige form for kræft i skjoldbruskkirtlen,. 80 procent af alle skjoldbruskkirtelkræft diagnosticeret som papillær carcinom. Det er langsomt voksende, kan forekomme i begge sektioner eller "lapper" af skjoldbruskkirtlen (selvom det normalt er begrænset til kun én lap), og det kan sprede sig til lymfeknuderne placeret i nakken.
 • . Follikulært karcinom Dette er den anden mest almindelige form for kræft i skjoldbruskkirtlen efter papillær carcinom - omkring 1 ud af 10 tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen betragtes follikulært karcinom. Denne type kræft i skjoldbruskkirtlen kan sprede sig til lungerne eller knogler, og det er en mere alvorlig kræft end papillær carcinom.
 • Medullær thyreoideakarcinom (MTC). Denne skjoldbruskkirtlen kræft udvikler i C-celler, der producerer hormonet calcitonin. MTC udgør omkring 5 procent af alle tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen. Denne kræft er sværere at opdage og behandle, og prognosen er generelt værre.
 • Hurthle celle karcinom. Denne kræft i skjoldbruskkirtlen er en anden form for follikulært karcinom. Denne type af kræft i skjoldbruskkirtlen er sværere at opdage og behandle end de andre, men er mindre almindeligt, tegner sig for kun 4 procent af alle tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen.

Endnu sjældnere former for kræft i skjoldbruskkirtlen findes, herunder anaplastisk karcinom, skjoldbruskkirtel lymfom og skjoldbruskkirtel sarkom.

Samlet er udsigterne for patienter diagnosticeret med kræft i skjoldbruskkirtlen er meget god. Selv i de mere alvorlige former for kræft i skjoldbruskkirtlen med en dårligere prognose, kan behandlingen være meget effektiv. Med undtagelse af de meget sjældne anaplastisk karcinom, er kræft i skjoldbruskkirtlen sjældent fatalt, med en overlevelsesrate på 97 procent på tværs af alle typer af kræft i skjoldbruskkirtlen.

Symptomer på kræft i skjoldbruskkirtlen
I modsætning til andre former for sygdom i skjoldbruskkirtlen, som hyperthyroidisme (overaktiv skjoldbruskkirtel), eller hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtlen), er kræft i skjoldbruskkirtlen ikke påvirke mængden af hormonet skjoldbruskkirtlen producerer. Disse andre, ikke-kræft former for sygdom i skjoldbruskkirtlen påvirker stofskiftet og kan føre til symptomer på angst eller depression, vægtøgning eller vægttab, sløvhed, eller nervøsitet.

Fordi kræft i skjoldbruskkirtlen ikke påvirker hormon produktion, det forårsager forskellige symptomer, som kan omfatte:

 • Hævelse eller en klump i halsen
 • Problemer med at synke
 • Åndedrætsbesvær
 • En hæs stemme eller andre ændringer i stemmen
 • Hyppig hoste
 • Hals og nakke smerter
 • Hævede lymfeknuder

Symptomerne kan variere afhængigt af den type kræft i skjoldbruskkirtlen, du har.

Behandling kræft i skjoldbruskkirtlen
Det meste af tiden, thyroideaoperation skal behandle kræft i skjoldbruskkirtlen. Den form for kirurgi og andre behandlinger, du skal have, afhænger af den type kræft i skjoldbruskkirtlen, du har været diagnosticeret med, og hvor langt det har spredt sig. Behandlinger for kræft i skjoldbruskkirtlen omfatter:

 • Kirurgi. Kirurgisk indgreb af kræft i skjoldbruskkirtlen omfatter fjernelse hele eller en del af skjoldbruskkirtlen. Nogle gange kan lymfeknuderne også fjernes, hvis kræften har spredt sig.
 • Stråling. Enten radioaktivt jod eller ekstern strålebehandling kan gives for at sikre, at alle af kræft er blevet fjernet fra skjoldbruskkirtlen. I radioaktivt jod terapi er radioaktivt jod indføres i kroppen (ved at sluge en kapsel eller en væske) og absorberes af skjoldbruskkirtlen. Det radioaktive materiale derefter ødelægger kræftcellerne. Stråling kan også leveres af en ekstern stråle til at dræbe kræftceller.
 • Kemoterapi. Selvom sjældent bruges som en kræft i skjoldbruskkirtlen behandling, kan kemoterapi blive forsøgt, hvis kirurgi og strålebehandling ikke er effektive, eller hvis kræften har spredt sig i hele kroppen.

Komplikationer af kræft i skjoldbruskkirtlen
Uden påvisning og behandling, kan thyreoideacancer spredes til andre dele af kroppen, herunder de nærliggende lymfeknuder eller endog knogler eller lunger. Når kræften spreder, kan det blive mere alvorlige og vanskelige at behandle.

Voksende kræft i skjoldbruskkirtlen tumorer kan beskadige larynx (strubehovedet), eller nerverne i halsen, og forårsage ændringer i stemmen. Kirurgi kan også medføre, at nogle skader på stemmebåndene.

Kirurgi også ofte resulterer i utilstrækkelig thyreoideahormon produktion - eller slet ingen, hvis hele skjoldbruskkirtlen fjernes. I disse tilfælde må hormoner tages i form af en pille at supplere hvad kroppen ikke længere kan producere. Utilstrækkelige kalkindhold kan også skyldes kirurgi.

Selvom alle former for kræft er alvorlige, når kræft i skjoldbruskkirtlen symptomer er opdaget tidligt, og det er diagnosticeret og behandlet hurtigt, den overordnede prognose er ganske god. Hvis du vil vide mere om denne form for kræft, kan du besøge vores dybdegående Kræft i skjoldbruskkirtlen center.

Lær mere om skjoldbruskkirtlen betingelser.