Evb2

Er du i risiko for anæmi?

Visse risikofaktorer kan gøre dig mere tilbøjelige til at blive anæmiske, blandt dem mangler ved kosten og kronisk sygdom som diabetes.

Ingen er immun over for at få blodmangel, en tilstand, der udvikler sig, når dit blod ikke producere nok røde blodlegemer og levere nok ilt til kroppen. Men nogle mennesker er mere tilbøjelige til at udvikle anæmi end andre, siger Raymond Liu, MD, en hematologist med Kaiser Permanente Hospital i San Francisco.

Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at udvikle anæmi, fordi en kraftig menstruation, kan få kroppen til at kaste værdifulde røde blodlegemer. Desuden kan anæmi ofte være forårsaget af graviditet, Dr. Liu siger. Når en kvinde er gravid, hendes blod har til at levere ilt ikke kun til hendes krop, men til hendes barn så godt, så efterspørgslen er større. "Det er en af grundene til, vi anbefaler, at gravide kvinder tager prænatal vitaminer - de indeholder jern, "Liu siger.

Mangler ved kosten, der forårsager anæmi

Hvis en persons kost er lav i vitamin B12, kan kroppen producere færre røde blodlegemer, upping risiko for anæmi. Mange kød, såsom oksekød og lever og mejeriprodukter, som yoghurt og mælk, er rige på B12. Veganere - mennesker, der indtager kun plante-baserede fødevarer - er på en større risiko for kostrelaterede anæmi. Liu foreslår vitamintilskud til at opfylde daglige behov. Morgenmadsprodukter og andre fødevarer beriget med B12 kan også hjælpe veganere få nok af dette vitamin.Anæmi og nyresygdom

Raske nyrer producere erythropoietin, et hormon der signalerer knoglemarven til at producere flere røde blodlegemer. Mennesker, hvis nyrefunktionen er nedsat, kan ikke producere nok af dette stof. "Ethvert problem, som påvirker nyrerne kan din risiko for anæmi," Liu forklarer.

Nogle typer af nyreproblemer er uundgåelige, men en af de mest almindelige årsager til nyresygdom i Europa er type 2-diabetes, som kan forebygges gennem sund kost og motion. Hvis du allerede har diabetes, holde dit blodsukker tæt på det normale, og dit blodtryk under 130/80 for at hjælpe med at forhindre diabetes-relaterede nyreskade.

Folk med nyreproblemer ikke er relateret til diabetes kan forebygge blodmangel ved at modtage tilskud af erythropoietin, samt ekstra jern.

Forbindelsen mellem overdreven smertestillende brug og anæmi

Idet store mængder af smertestillende er en af ​​mange anæmi risikofaktorer, siger Liu. Det er fordi ibuprofen (Advil, motrin, og andre) og aspirin, for eksempel, kan både forårsage mavesår, hvilket fører til blødning og tab af røde blodlegemer.

"Hvis du har en lille smule blødning i maven, du ofte ikke klar over, at du kan blive anæmisk over tid," Liu siger. Hvis du tager smertestillende medicin på regelmæssig basis, så spørg din læge om den maksimale daglige dosis, der er sikkert for dig.

Kroniske fordøjelsesproblemer betingelser og anæmi

Mennesker med Crohns sygdom, en sygdom, der forårsager betændelse i mave-tarmkanalen, ofte oplever rektal blødning eller blødning i tarmene, hvilket kan forårsage blodtab og føre til anæmi.

Dem med cøliaki, en tilstand karakteriseret ved manglende evne til at tolerere gluten - et protein, der findes i mange fødevarer - kan også udvikle anæmi. Dette skyldes cøliaki kan beskadige tyndtarmen, hvilket fører til nedsat absorption af næringsstoffer som folat, jern og B12-vitamin - alle nødvendige for at holde anæmi i skak.

Hvis du tror du er i risiko for anæmi, så tal med din læge om at planlægge en blodprøve og tage skridt til at opbygge din butik af røde blodlegemer, hvis det er nødvendigt.