Evb2

Er din medicin gør at du mister søvn?

Visse medikamenter kan forstyrre din normale søvnmønster. Skifte medicin eller sænke doser under lægens opsyn kan ofte løse problemet.

Hvis du stole på medicin for en kronisk tilstand eller endda mindre lidelser, kan du finde dig selv søvnmangel eller kæmper dagtimerne døsighed.

"Visse hjerte, blodtryk og astma medicin samt over-the-counter medicin til forkølelser, allergier og hovedpine, kan afbryde den normale søvnmønster," siger James Wellman, MD, medicinsk direktør for Sleep Disorders Center of Georgia i Augusta.

Faktisk kan en række fælles medicin forhindre dig i at falde i søvn eller opholder sig i søvn, mens andre kan gøre dig groggy eller søvnig i løbet af dagen. Kemikalier virker forskelligt på alle, så en given medicin kan ikke påvirke dig og din bedste ven på samme måde, men følgende medicin kan forårsage søvnproblemer for de fleste mennesker.

Søvn: receptpligtig medicin bivirkninger

Disse lægemidler kan påvirke både kvaliteten og kvantiteten af ​​din søvn:

  • Hjerte medicin. Antiarrytmika anvendes til behandling af problemer med hjerterytmen kan medføre søvnløshed og andre sove problemer. Betablokkere, som bruges til forhøjet blodtryk, arytmi og angina, øge chancen for søvnløshed, opvågninger om natten, og mareridt. Derudover har nogle kolesterolsænkende lægemidler været forbundet med dårlig søvn. "Der har været nogle rapporter af mennesker på statiner, såsom Zocor, med søvnløshed og mareridt," siger Dr. Wellman.
  • Astma medicin. Theophyllin en astma medicin, der somme tider bruges til at lette betændelse og hjælpe med at rydde luftvejene, kan forårsage søvnløshed, samt dagtimerne rystesyge. "Kemikalierne i denne medicin er relateret til koffein," forklarer Wellman. Kortikosteroider, såsom prednison, ofte ordineret til astma og kan forårsage lignende medicin bivirkninger.
  • Depression medicin. Omkring 10 til 20 procent af folk, der tager en klasse af antidepressiva kendt som selektive serotonin reuptake hæmmere, eller SSRI, såsom fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft) og paroxetin (Paxil), oplever søvnproblemer. "Søvnløshed er en af ​​de fælles medicin bivirkninger af SSRI-præparater," siger Wellman.
  • Anti-ryge medicin. Nikotinplastre bruges til at hjælpe folk holder op med at ryge arbejde ved at levere små doser af nikotin i blodbanen 24/7, og en fælles medicinkort bivirkning er søvnløshed. Nogle mennesker bruger patches har også rapporteret mareridt.
  • ADHD medicin. Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er normalt behandles med stimulerende-lignende medicin, der øger årvågenhed, men kan føre til søvnløshed. "Folk tager disse lægemidler kan have problemer med at falde i søvn," siger Wellman. "Og når de er i stand til at komme til at sove, kan de bruge mere tid i ikke-REM søvn." REM søvn refererer til den fase af søvnen ledsaget af hurtige øjenbevægelser og er en dybere niveau af søvn. Eksempler på medicin med disse bivirkninger omfatter methylphenidat (Ritalin) og dextroamphetamine (Dexedrine).
  • Skjoldbruskkirtel medicin. En underaktiv skjoldbruskkirtlen (hypothyroidisme), kan forårsage ekstrem søvnighed i løbet af dagen, men nogle lægemidler, der anvendes til at behandle den betingelse kan resultere i søvnløshed. Men denne bivirkning normalt kun forekommer ved højere doser, siger Wellman.

Sleep: over-the-counter medicin

Søvnproblemer er ikke begrænset til receptpligtig medicin. Disse fælles medicin kan også påvirke søvn:

  • Medicin til forkølelser og allergier. Antihistaminer anvendes til behandling af forkølelse og allergi give sløvhed i de fleste mennesker. Hvad værre er, kan denne medicin bivirkning være langvarig. "Antihistaminer kan fortsætte med at give sløvhed seks til otte timer efter at have taget dem," bemærker Wellman. Decongestants have den modsatte effekt, der forårsager søvnløshed. Vær opmærksom på hostemedicin, også. De indeholder ofte alkohol, som kan forhindre dyb REM søvn og få dig til at vågne ofte hele natten.
  • Smertelindring medicin. Over-the-counter smertestillende sommetider indeholder koffein, som kan stimulere hjernen og køre væk sove. Smertestillende med koffein omfatter brands Excedrin, Anacin og Motrin Complete. "Virkningerne af koffein kan vare seks til otte timer i nogle mennesker," siger Wellman. For at undgå denne medicin bivirkning, scan etiketten, før de køber en smertestillende for at se, om det indeholder koffein - ikke alle smertestillende gør.
  • Urte medicin. "Naturlig" medicin kan stadig forstyrre søvnen. "Nogle mennesker tager perikum for depression har rapporteret overstimulering og søvnløshed," siger Sheila Kingsbury, ND, en naturopathic læge og formand for botanisk medicin afdeling på Bastyr University i Seattle. Sam-e (S-adenosylmethionin, et kosttilskud, der er undertiden bruges som et antidepressivt, kan også forårsage vanskeligheder med at sove, siger Dr. Kingsbury. Søvnløshed er en almindelig bivirkning af den kinesiske urt ginseng så godt.

Sådan skal du tage din medicin og få noget søvn

Diskuter dine søvnproblemer med din læge, sundhedspleje praktiserende læge eller apotek. Der kan være andre medikamenter, der kan behandle din lidelse eller helbredstilstand uden at forstyrre søvn. Skifte medicin eller sænke doser med din læges vejledning, som kan hjælpe med at lette søvnløshed, der er på grund af medicin bivirkninger. Ligeledes ændrer det tidspunkt på dagen, hvor du tager din medicin kan hjælpe. Afslappende søvn er vigtig for at føle godt og inddrive fra helbredsproblemer, så du ikke mister søvn over medicin bivirkninger. Ændring af din medicin kan være den perfekte recept til en god nats søvn.