Evb2

Coenzym Q10

Hvad er Q10?

Coenzym Q10 (CoQ10) er en stof svarende til et vitamin. Det er fundet i hver celle i kroppen. Din krop gør CoQ10, og dine celler bruger det til at producere energi din krop har brug for cellevækst og vedligeholdelse. Den fungerer også som en antioxidant, som beskytter kroppen mod skader forårsaget af skadelige molekyler. CoQ10 er naturligt til stede i små mængder i en lang række fødevarer, men er meget høje i indmad såsom hjerte, lever og nyre, såvel som oksekød, sojaolie, sardin, makrel, og jordnødder.

Coenzymer hjælper enzymer arbejde for at fordøje maden og udføre andre kroppens processer, og de ​​hjælper med at beskytte hjerte-og skeletmuskulatur.

CoQ10 er tilgængelig i Europa som et kosttilskud. Det er også kendt som Q10, vitamin Q10, ubiquinon, eller ubidecarenon.

Hvad er CoQ10 til?

Mange påstande er lavet om CoQ10. Det siges at hjælpe hjertesvigt, samt kræft, muskelsvind, og paradentose. Det siges også at øge energi og hastighed opsving fra motion. Nogle mennesker tager det at hjælpe med at mindske virkningerne visse lægemidler kan have på hjerte, muskler og andre organer.

Hjertesvigt

Hvis du har hjertesvigt, tale med din læge, før du tager nogen tillæg. Der er ingen stærke beviser for, at vitaminer eller andre kosttilskud kan hjælpe med at behandle hjertesvigt. De bruges sammen med medicinsk hjertesvigt behandlinger, ikke i stedet for behandling.

Men kan du stadig høre om CoQ10 kosttilskud og hjertesvigt. CoQ10 har ikke vist absolut at lindre symptomer på hjertesvigt. Kun nogle af undersøgelser af coenzym Q10 viste, at det hjælper hjertesvigt symptomer.

Kræft

I 1961 oplevede forskerne, at mennesker med kræft havde ringe CoQ10 i deres blod. De fandt lavt CoQ10 i blodet hos personer med myelom, lymfom og kræft i bryst, lunge, prostata, bugspytkirtel, tyktarm, nyre og hoved og hals. Nogle undersøgelser har antydet, at CoQ10 hjælper immunsystemet og kan være nyttig som en sekundær behandling for cancer.

  • CoQ10 kan holde antitumorlægemiddel doxorubicin fra såre hjertet.
  • Tre undersøgelser vurderede anvendelsen af ​​CoQ10 sammen med konventionel behandling for kræft. De tre undersøgelser indeholdt i alt 41 kvinder med brystkræft. I hver undersøgelse, forbedret kvinder.

Men National Cancer Institute (NCI) satser styrken af ​​beviserne for CoQ10 og kræft som svage.

Andre tilgodehavender

Forskning understøtter ikke en hjælpsom effekt af CoQ10 i parodontale (gummi) sygdom, muskelsvind, eller motion opsving.

Er CoQ10 sikkert?

Tager 100 mg en dag eller flere af CoQ10 har forårsaget mild søvnløshed hos nogle mennesker. Og forskning har opdaget forhøjede niveauer af leverenzymer i mennesker, der tager doser på 300 mg per dag for lange perioder. Lever toksicitet er ikke blevet rapporteret.

Andre rapporterede bivirkninger omfatter udslæt, kvalme, mavesmerter, svimmelhed, lysfølsomhed, irritabilitet, hovedpine, halsbrand, og træthed.

Medicin mod forhøjet kolesterol (statiner), og lægemidler, der sænker blodsukkeret forårsage en nedgang i CoQ10 niveauer, og mindske virkningerne af CoQ10 kosttilskud. CoQ10 kan reducere kroppens reaktion på blod tyndere (antikoagulerende) medicin warfarin (Coumadin) og kan nedsætte insulinbehovet hos personer med diabetes.

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) regulerer ikke kosttilskud på samme måde, det regulerer medicin. Et kosttilskud kan sælges med begrænset eller ingen forskning om hvor godt det virker, eller om dets sikkerhed.

Altid fortælle lægen, hvis du bruger et kosttilskud, eller hvis du tænker på at kombinere et kosttilskud med din konventionel medicinsk behandling. Det kan ikke være sikkert at give afkald på din konventionel medicinsk behandling og kun stole på et kosttilskud. Dette er især vigtigt for kvinder, der er gravide eller ammer.

Når du bruger kosttilskud, skal du huske følgende:

  • Ligesom konventionel medicin, kan kosttilskud give bivirkninger, udløse allergiske reaktioner, eller interagere med både receptpligtig og håndkøbsmedicin eller andre kosttilskud du måske tage. En bivirkning eller interaktion med en anden medicin eller supplement kan gøre andre sundhedsmæssige forhold værre. Fortæl altid lægen eller apoteket om alle kosttilskud du tager.
  • Den måde kosttilskud er fremstillet, kan ikke standardiseres. På grund af dette, hvor godt de virker, eller bivirkninger, de forårsager, kan variere blandt mærker eller endog inden for forskellige partier af samme mærke. Den form for supplement, du køber i helsekost eller købmandsforretninger kan ikke være den samme som den form, der anvendes i forskning.
  • Undtagen for vitaminer og mineraler, er de langsigtede virkninger af de fleste kosttilskud ikke kendt.