Evb2

Beyond udmattelse: kronisk træthedssyndrom

Har ekstrem træthed forladt dig opererer på 50 procent sidst? kan du være mere end bare træt - du kunne have kronisk træthedssyndrom.

Først identificeret i 1980'erne, kronisk træthedssyndrom (CFS) er en sygdom præget af svær træthed, der varer mere end seks måneder. Mellem en og fire millioner mennesker i Europa - omkring 2,5 procent af befolkningen - har kroniske træthed symptomer, som kan få dem til at kæmpe igennem dagen med kun omkring halvdelen af ​​deres tidligere energi niveauer. Også kaldet kronisk træthed og immun dysfunktion syndrom, CFS er undertiden et resultat af andre sundhedsmæssige forhold.

For at få en kronisk træthedssyndrom diagnose, skal du først have udtalt træthed, der har varet seks måneder eller mere, og din læge skal have udelukket andre mulige medicinske årsager, såsom en søvnforstyrrelse, anæmi, eller depression. (Mens en person kan have depression og kronisk træthedssyndrom samtidig skal lægen udelukke træthed udelukkende forbundet med depression.)

Du skal også have fire af følgende kronisk træthed symptomer:

 • Ondt i halsen
 • Koncentrationsbesvær eller korttidshukommelsen
 • Sore-to-the-touch lymfeknuder
 • Muskelsmerter
 • Smerter i mere end én fælles, men uden rødme eller hævelse
 • Usædvanlige (for dig) hovedpine
 • Sleep, der undlader at opdatere dig
 • En følelse af at være mere syg end normalt - kaldet utilpashed - til cirka 24 timer efter træning

Med kronisk træthedssyndrom, optræder udtalt træthed, før de andre symptomer, selv om mange mennesker rapport en influenzalignende sygdom, lige før de langsigtede træthed sætter ind kronisk træthedssyndrom er også undertiden forbundet med angst, irritabel tyktarm, og fibromyalgi.

Hvad er årsagen til kronisk træthedssyndrom?

Selv om mange forskere studerer kronisk træthedssyndrom har ingen forsknings kunnet identificere en enkelt årsag til CFS. Snarere forskernes teorier, kronisk træthedssyndrom kan være forårsaget af en eller flere af følgende:

 • Infektioner. En række vira, herunder Epstein-Barr virus, nogle typer af herpes virus, og senest retrovirus XMRV, været forbundet med kronisk træthedssyndrom.
 • Genetics. Nogle mennesker kan være mere modtagelige på grund af en arvelig risiko.
 • Neuroendocrinology. Et komplekst samspil mellem neurotransmittere og hormoner kan være roden til kronisk træthedssyndrom.
 • Traume. Den fysiske stress i forbindelse med overlevende traumatiske begivenheder er også blevet identificeret som en mulig medvirkende faktor.

Hvilke kronisk træthedssyndrom føles

Kronisk træthed symptomer variere mellem patienterne, men alvorlig træthed eller kronisk træthed, der griber ind i arbejdet eller daglige aktiviteter er fælles. Patienterne kan også klage over smerter og smerter og en slags hjerne tåge, der gør det svært at koncentrere sig eller huske nylige begivenheder eller detaljer.

Hvis du har været udmattet i flere måneder, kan ikke udføre dine daglige aktiviteter, og intet du har prøvet gør du føler dig bedre, det er tid til at se en læge. Undersøgelser tyder på, at tæt på 80 procent af mennesker, der lever med kronisk træthedssyndrom har aldrig formelt er blevet diagnosticeret og ikke får den behandling, de har brug for, men data indebærer også, at få en diagnose tidligt i sygdomsforløbet - før du har havde det i to år - giver dig den bedste chance for at forbedre dine symptomer gennem behandling.