Evb2

Vigtige statistik om kræft i skjoldbruskkirtlen

Kræft i skjoldbruskkirtlen rammer hovedsageligt yngre mennesker, især kvinder, og er en af ​​de mindst dødbringende kræftformer, med et samlet fem-års overlevelse på 97 procent.

Den europæiske Cancer Society er seneste skøn for kræft i skjoldbruskkirtlen i Europa er for 2010:

  • Omkring 44.670 nye tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen vil forekomme (33.930 hos kvinder, og 10.740 hos mænd)
  • Kræft i skjoldbruskkirtlen vil medføre omkring 1.690 dødsfald (960 kvinder og 730 mænd).

Generelt er dette et af de mindst dødbringende kræftformer. Den 5-årige overlevelsesrate (procentdel af mennesker, der lever mindst 5 år efter diagnosen) for alle tilfælde er omkring 97 procent.

Kræft i skjoldbruskkirtlen er forskellig fra mange andre voksne kræftformer, idet det er almindeligt diagnosticeret hos yngre mennesker. Næsten 2 af 3 tilfælde er fundet i mennesker i alderen 20 og 55 år.

Chancen for at blive diagnosticeret med kræft i skjoldbruskkirtlen er steget i de seneste år og er nu mere end dobbelt hvad det var i 1990. Noget af denne stigning kan være resultatet af den øgede brug af skjoldbruskkirtlen ultralyd, der registrerer små skjoldbruskkirtlen knuder, som måske ikke ellers er blevet fundet. Stadig, i det mindste en del af stigningen fra at finde mere større tumorer, samt. Dødeligheden fra kræft i skjoldbruskkirtlen har været nogenlunde stabilt i mange år, og er stadig ekstremt lavt sammenlignet med de fleste kræftformer.

Kræft i skjoldbruskkirtlen overlevelse efter type og stadium

Overlevelsesrater er ofte brugt af læger som en standard måde at diskutere en persons prognosen (outlook). Nogle patienter med kræft kan ønsker at kende overlevelse statistik for folk i lignende situationer, mens andre måske ikke finde tallene nyttige, eller måske endda ikke ønsker at kende dem. Hvorvidt du ønsker at læse om overlevelse statistikken nedenfor for kræft i skjoldbruskkirtlen er op til dig.

Den 5-årige overlevelsesrate refererer til procentdelen af ​​patienter, der bor mindst 5 år efter deres kræft er diagnosticeret. Selvfølgelig lever mange mennesker meget længere end 5 år (og mange er helbredt).

Fem års relative overlevelsesrater antager, at nogle mennesker vil dø af andre årsager og sammenligne den observerede overlevelse med det forventede for mennesker uden kræft. Dette er en mere præcis måde at beskrive prognosen for patienter med en særlig type og stadium af kræft.

For at få 5-års overlevelsesraten, lægerne nødt til at se på folk, der blev behandlet i mindst 5 år siden. Forbedringer i behandlingen siden kan resultere i en mere gunstige udsigter for folk nu bliver diagnosticeret med kræft i skjoldbruskkirtlen.

Overlevelsesrater er ofte baseret på tidligere resultater af et stort antal mennesker, der havde sygdommen, men de kan ikke forudsige, hvad der vil ske i en bestemt persons sag. Mange andre faktorer kan påvirke en persons livssyn, såsom deres alder og generelle sundhedstilstand. Din læge kan fortælle dig, hvordan tallene nedenfor gælder for dig, som han eller hun er fortrolig med de aspekter af din særlige situation.

Følgende overlevelsesstatistik kommer fra AJCC Cancer Staging Manual (7. ed).

Papillært kræft i skjoldbruskkirtlen 5-årige overlevelsesrate *
Fase I - 100%
Fase II - 100%
Stage III - 93%
Stage IV-51%

* Baseret på patienter diagnosticeret 1998-1999

Follikulært kræft i skjoldbruskkirtlen 5-årige overlevelsesrate *
Fase I - 100%
Fase II - 100%
Stage III - 71%
Stage IV-50%

* Baseret på patienter diagnosticeret 1998-1999

Bemærk: Alle stadium III og IV patienter med follikulært eller papillær kræft i skjoldbruskkirtlen er, per definition, over 45 år gamle.

Medullær thyreoideacancer 5-årige overlevelsesrate **
Fase I - 100%
Fase II - 98%
Stage III - 81%
Stage IV-28%

** Baseret på patienter diagnosticeret mellem 1985 og 1991

Anaplastisk kræft i skjoldbruskkirtlen

De fem-års relativ overlevelsesrate for anaplastiske (udifferentieret) karcinomer, som alle anses stadie IV, er omkring 7 procent (baseret på patienter diagnosticeret mellem 1985 og 1991).