Evb2

Vægttabet når du har gigt

Hverdagens Solutions

Gigt smerter kan bremse dig ned, men det behøver ikke at være en barriere for at tabe sig og føle sig bedre.

Vægttabet er en udfordring for mange mennesker, men det kan virke endnu mere skræmmende, når du beskæftiger sig med smertefulde arthritis symptomer. Som en person med gigt, men kan miste overskydende pounds have en stor indvirkning på, hvordan du føler. Og hvis du endnu ikke har gigt, overvægt sætter dig på en større risiko.

"Det er helt klart, at overvægt er en væsentlig risikofaktor for gigt," siger Robert H. Carter, MD, vicedirektør for National Institute of Arthritis og bevægeapparatet og hudsygdomme.

Mere vægt lægger mere pres på dine led, og ekstra kropsfedt øger inflammation i kroppen. Inflammation er forbundet med både slidgigt (når brusken mellem knoglerne i dit joint slidt væk) og inflammatorisk gigt (artritis, der er præget af hævede, varme led), Dr. Carter siger.

I en nylig undersøgelse af mennesker alder 55 og ældre, der har et body mass index på mere end 27 - en måling beregnet ud fra din vægt og højde - var forbundet med en højere risiko for gigt i knæet og forværring af gigt over tid.

At vælge de rigtige fødevarer for at tilføje til din kost og få noget motion kan faktisk medvirke til at reducere inflammation, bringer nødhjælp fra arthritis symptomer, mens du tabe sig. Her er du:

Planlæg din kost omkring inflammation-kampene fødevarer

Ernæringsekspert Lona Sandon, RD, assisterende professor i klinisk ernæring ved University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas, kender første hånd, hvordan fødevarer kan have en kraftig indvirkning på arthritis symptomer. "Jeg har levet med leddegigt i 15 år," siger hun. "Jeg ved, at når du følger og opretholde en sund kost, er du sundere og mere fleksibel end folk, der ikke foretage ændringer."

Her er hvad der skal sættes på din tallerken:

 • . Fisk Flere store undersøgelser har vist, at spise fisk - især fisk højt indhold af omega-3 fedtsyrer - kan hjælpe med ledstivhed og smerter, Sandon siger. Det menes, at omega-3 fedtsyrer spiller en rolle i at sænke inflammation. Hun anbefaler at spise mindst 12 ounces fisk om ugen. Laks har den højeste mængder af omega-3 fedtstoffer, siger hun, men der er andre store valg: dåse light tun (i stedet for hvid tun, der har et højere indhold af kviksølv), sild, sardiner, torsk og tilapia.

  Fisk er også en stor kilde til kvalitet protein. "Folk, der har skåret kalorier til at tabe brug for tilstrækkelig protein til muskelmasse," Sandon siger. "Og det er vigtigt for mennesker med gigt, fordi din aktivitet kan være begrænset." Nogle mennesker med gigt, kan også tage medicin, der påvirker deres evne til at bruge protein godt til at opbygge muskler, siger hun.

 • Valnødder. Ligesom fisk, valnødder er en glimrende kilde til omega-3 fedtstoffer og bør være en del af din kost, når du har gigt, Sandon siger. Du kan bruge dem på mange kreative måder: Prøv at omrøring dem i havregryn eller tilføje dem til en salat.
 • Ground hørfrø eller hørfrøolie. Hørfrø er også en god kilde til omega-3 fedtstoffer. Hvis du køber hele hørfrø, skal du sørge for at sætte dem gennem en kaffemølle først - hele frø har en skallerne, der ikke vil bryde ned i din fordøjelseskanalen, Sandon siger. Hvis du bruger olie, bruger op til to spiseskefulde om dagen i salatdressing, en røre yngel parabol eller på pasta, siger hun.
 • Olivenolie. Folk, der bor i Middelhavsområdet, hvor olivenolie er en kost korte, har en lavere forekomst af gigt, Sandon siger. Fordi olie er høj i kalorier, er det bedst kun at bruge to spiseskefulde om dagen, uanset om du vælger olivenolie eller hørfrøolie. Du kan endda finde mayonnaise lavet med olivenolie (eller lave dine egne i en blender!).
 • Trans-fedtsyrer-fri spredning Kig efter smør alternativer, der er fri for trans og fedtsyrer -. De er et langt bedre valg end hard-stick margarine, der indeholder omega-6 fedtsyrer, som øger inflammation i kroppen, Sandon siger.
 • Frugt og grøntsager. Uanset om det er blåbær på din morgen korn eller en salat ved frokosttid, frugt og grøntsager tilbyder fiber, vitaminer og mineraler, der holder dig sund og hjælpe dig med at tabe sig. Nogle undersøgelser har endda fundet, at vegetarisk-baserede kost hjælpe lindre symptomerne på arthritis og samtidig hjælpe dig med at tabe, Sandon siger.

Øvelse til at lette dine led

Kom aktiv er lige så vigtigt som at spise godt for både vægttab og gigt. "Hvis man kan styrke dine muskler, du tage en belastning af dine led," Carter siger. Her er hvordan du tilføjer kalorieindhold-brænding aktivitet ind i din dag uden at såre dine led:

 • Gå efter blide bevægelser. Vælge en øvelse, der er skånsom mod dine led, når du har gigt er nøglen. "Du bør ikke gå jogging hvis du har dårlig slidgigt," Carter siger. En fysioterapeut kan give dig øvelser, som vil hjælpe undgå at lægge for meget pres på gigtplagede led. Svømning er også en stor aktivitet for mennesker med gigt, Carter siger.
 • Har en vis modstand uddannelse. Løft vægte, brug modstand maskiner på gym, eller bruge elastikker som en del af din motion rutine. Denne type øvelse opbygger muskler, forbedrer din balance, og holder dine led aktive, Carter siger. I en gennemgang af forsøg, involverede personer med slidgigt i knæet, hjalp styrketræning øge styrken og mobilitet, samtidig med at smerte.
 • Strike en yogastilling. Yoga er perfekt egnet til folk med stive, smertefulde led. En undersøgelse af 30 personer med rheumatoid arthritis fandt, at tage en en-times yoga klasse to gange om ugen og laver yoga derhjemme i otte uger resulterede i en betydelig forbedring i ømme og hævede led.

Selvom vægttab kan synes som en umulig opgave, når du har ømme led, hvilket gør et par små ændringer i din kost og motion rutine kan give stor lettelse, og jo før du går i gang, jo hurtigere vil du komme til dit mål vægt.