Evb2

Typer af slagtilfælde - blødende og iskæmisk

Lær om de to hovedtyper af slagtilfælde, hvad de har til fælles, og hvordan du kan beskytte dig selv fra begge typer.

Der er to hovedtyper af slagtilfælde: iskæmisk slagtilfælde og hæmoragisk apopleksi samt variationer inden begge. En tredje type af slagtilfælde, der kaldes en forbigående iskæmisk anfald eller TIA, er et mindre slagtilfælde, der tjener som en advarsel om, at en mere alvorligt slagtilfælde kan forekomme.

Strokes: Den iskæmisk slagtilfælde

Iskæmisk slagtilfælde er den mest almindelige, der udgør omkring 83 procent af alle slagtilfælde. En iskæmisk slagtilfælde opstår, når et blodkar bliver blokeret, som regel ved en blodprop. Blodpropper kan dannes, når blodkarrene bliver fyldt op med fedt og kolesterol, en tilstand kaldet aterosklerose. I en iskæmisk slagtilfælde, kan blod ikke nå hjernen, og hjerneceller lider under manglen på næringsstoffer og ilt, som de normalt ville få.

Der er faktisk to forskellige typer af iskæmisk slagtilfælde, alt efter hvor blodpropper formularen. Blodpropper, der danner inde i en blokeret blodkar i hjernen forårsage en thrombotisk slagtilfælde. Embolisk slagtilfælde skyldes blodpropper, der danner andre steder i kroppen og rejser mod hjernen, indtil de bliver indgivet i en smal arterie, der forårsager en blokering.

Iskæmisk slagtilfælde kan også være forårsaget af en deformitet i ventilerne i hjertet eller som et resultat af en tilstand kaldet endocarditis, hvor foringen inde i hjertet bliver betændt. Blodpropper kan dannes på disse unormale overflader og senere rejse til og lodge i en lille arterie i hjernen.

Strokes: Den blødende slagtilfælde

En blødende slagtilfælde opstår, når et blodkar i hjernen brister eller brydes, forårsager blødning i hjernen.

Blødende slagtilfælde kan oftest spores tilbage til højt blodtryk, men det kan også være forårsaget af en aneurisme. Dette er, når en svækket del af et blodkar balloner ud, brud og forårsager blødning i hjernen.

En anden mulig årsag er en arteriovenøs misdannelse eller AVM, en gruppe af misdannede blodkar, der kan briste, igen resulterer i blødning i hjernen.

Opbygningen af ​​proteinet amyloid inde i arterierne er også en almindelig årsag til hæmoragisk slagtilfælde, især i ældre individer.

Strokes: Et ord om Tias

En forbigående iskæmisk anfald (TIA) er en såkaldt pre-slagtilfælde eller en advarsel tegn på en forestående alvorlig slagtilfælde, der kan forårsage skader. En TIA er mindre generelt gør ingen skade, og er normalt forårsaget af en blodprop. En TIA gør producere midlertidige slagtilfælde symptomer som derefter aftager. Men en TIA betyder, at du bør få tjekket ud straks af din læge eller på et hospital skadestue og begynde at foretage ændringer for at forhindre en mere alvorlig slagtilfælde.

Slagtilfælde: forståelse ligheder

Selv om de to typer af slagtilfælde forekomme forskelligt, risikofaktorer og resultater er ofte de samme.

Mennesker, der er i større risiko for at udvikle blodpropper, herunder kvinder, der tager p-piller, er over 35 år, og røg, er på en større risiko for iskæmisk slagtilfælde.

Og nogle sundhedsvaner og betingelser, der øger risikoen for blødning i hjernen - herunder drikkevand for meget alkohol eller misbruge narkotika, der har et blødende tilstand (såsom hæmofili eller trombocytopeni) eller lider en skade i hovedet - kan din risiko for at få en blødende slagtilfælde.

Og husk på, at rygning, fedme og dårlig kost, sammen med sundhedsmæssige betingelser såsom hjertesygdomme, diabetes, højt blodtryk og højt kolesteroltal, bidrager alle til din samlede slagtilfælde risiko.

Ligegyldigt hvordan skader på hjernen opstår, når en person har et slagtilfælde, uden hurtig og korrekt behandling resultatet være det samme. Forstå, hvordan slagtilfælde opstår, og hvordan de kan forebygges, er vigtigt for alle, men især for dem, der har en øget risiko. Jo mere du ved om slagtilfælde, jo mere du kan holde dig fra at have et slagtilfælde.