Evb2

Type 1-diabetes: sporing blodsukkerniveau

For mennesker med type 1 diabetes, er sporing blodsukkeret en kritisk daglig vane.

Hvis du har type 1-diabetes, så hvad du spiser, hvor meget du træner, og hvordan du tager din medicin kan påvirke den vigtigste målestok for dit helbred: dit blodsukker.

Diabetes: hvorfor blodsukker skal kontrolleres

Blodsukkeret kan ændres i løbet af dagen, og bør kontrolleres mindst fire gange om dagen, måske mere.

Hvorfor så ofte?

Selvom du tager din medicin, som du har fået at vide at, bør du stadig kontrollere blodsukkerniveauet til at sørge for, at din medicin fungerer korrekt, og at du gør de bedste valg i kost og motion. Da det ikke er muligt at "føle" højt blodsukker, er du nødt til at teste for det.

"I mange tilfælde søger vi efter mønstre, så vi kan foretage de fornødne justeringer," forklarer Suzanne Ghiloni, RN, BSN, en diabetes pædagog på Joslin Diabetes Center på Harvard University i Boston.

For eksempel nogen tests og konstaterer, at han har, hvis højt blodsukker efter frokost på en regelmæssig basis, det er når Ghiloni starter hendes detektivarbejde: Er den person spiser korrekt? Er han tager sin insulin før frokost, som han formodes at? Er han nødt til at ændre sin insulindosis? Til løsning af disse problemer kan hjælpe med at få folk med type 1 diabetes komme på sporet til et bedre helbred.

Kontrol dit blodsukker og lære at reagere, hvis resultaterne er for høj eller for lav, vil give dig en følelse af kontrol over din diabetes.

"Jo flere mennesker lære om hvordan man håndtere deres diabetes, jo mere de føler, at de kan træffe gode beslutninger og er i kontrol over det," siger Ghiloni.

Diabetes: hvordan man kan kontrollere blodsukkeret

Din diabetes sygeplejerske eller pædagog vil lære dig, hvordan du selv monitor blodsukker. Oftest vil du stikke fingeren med, hvad der kaldes en lancet, så en dråbe blod kan sættes på en teststrimmel og læst af din skærm. Sørg for at du ved, om skærmen rapporterer resultater som fuldblod eller blodplasma. Du bør have resultaterne i under et minut.

Det er en god ide at lave notater om, når du tester dit blodsukker, hvad resultaterne er, og hvad du gjorde om disse resultater, hvis de var høj eller lav.

"Skriftlige optegnelser er meget værdsat," siger Ghiloni.

Mange mennesker standard til hukommelsen i deres meter, siger Ghiloni, hvilket er bedre end ingenting, men kan ikke give alle de oplysninger, dit team har brug for at hjælpe med at løse problemer. En måler kan registrere det tidspunkt, hvor du tog din blodprøve, men det gør ikke sige, om en 11:30 test er før frokost, efter morgenmaden, eller når du først vågnede op efter at sove i.

Diabetes: når at kontrollere blodsukkeret

Du bør kontrollere dit blodsukker før morgenmad, frokost og middag, og før seng. Du kan også ønsker at kontrollere dit blodsukker på andre tidspunkter af dagen, såsom:

  • To timer efter måltider, for at finde ud af, hvordan din krop reagerer på fødevarer
  • Før og efter træning
  • Før du kommer ind i din bil

Ghiloni siger, at kørsel med lavt blodsukker er meget farligt, hvis dit blodsukker er under 90, må du ikke køre bil.

Bemærk, at hvis dine tal ikke er fantastisk på en bestemt dag, skal du ikke slå dig op. Holde fortæller dig selv, at du tester dit blodsukker til at se, hvor godt din diabetes plejeplan virker. Hvis tallene siger din plan skal justeres, så det er, hvad du behøver at gøre. At dømme dig selv, vil ikke hjælpe, ændre din plejeplan kunne.

Diabetes: andre blodsukkermålinger

Din læge vil også bestille en blodprøve kaldet en A1C, hvilket giver en idé om, hvor godt du har kontrolleret dit blodsukker i løbet af de seneste tre måneder. Dit mål er at være under 7 procent. For at opnå dette, dit blodsukker skal kontrolleres hele dagen, hver dag - endnu en grund til at være på vagt.

Har du tjekket dit blodsukker i dag?