Evb2

Tyktarmskræft behandling og stomi

Ændringer i din kost kan gøre tilpasningen til en stomi lettere.

Tyktarmskræft behandling kan involvere komplekse operation, der ikke kun fjerner en del af tyktarmen, men også omdirigerer den måde affald forlader din krop. Proceduren kaldes en stomi, og indebærer at skabe en åbning i din mave, der tillader afføring at tømme ind i en pose. Justering til denne ændring i din krop vil tage nogen tid. Nogle livsstilsændringer kan gøre, hvad der vil være en følelsesmæssig såvel som fysisk udfordring nemmere at håndtere.

Forberedelse til din stomi
Du kan få en vis komfort niveau om din stomi, selv før din tyktarmskræft behandling og kirurgi.

"[Rådfør dig med] en kirurg med erfaring i stomikonstruktion og ledelse," antyder Janice Rafferty, MD, en klinisk professor i kirurgi og chef for afdelingen for Colon og rektal kirurgi ved University of Cincinnati i Ohio.

"Sørg for, at stedet for dit stomi [åbningen hvor tarmen er fastgjort til bugvæggen] er markeret, før du har kirurgi, i siddende, stående og liggende-down positioner. Fortæl stomi sygeplejerske hvilken slags tøj du slid, og hvor du bære dit bælte, "siger Dr. Rafferty.

"Få råd fra en erfaren stomi sygeplejerske om, hvordan man tager sig af din stomi & mdash der er mange, mange måder at 'pose', og leve dit liv med det," sagde hun rådgiver.

Stomi og ændringer i din kost
I almindelighed kan man spise de fleste af de samme fødevarer, som du var i stand til at spise komfortabelt før din cancer kirurgi. Men fordi din krop fordøjer mad og fjerner affald lidt anderledes med en stomi, tillad dig selv en overgangsperiode, hvor du kan prøve forskellige fødevarer og se, hvordan de påvirker dig. Fødevarer, der er svært for dig at fordøje - eller var før din operation - bør undgås.

Rafferty siger, at mens der er ingen absolutte mad restriktioner, kan nogle af de følgende fødevarer faktisk være generende, forårsager fordøjelsen ubehag. Hvis nogen af ​​disse er favoritter, prøve dem en ad gangen og se, hvordan du reagerer. Du ønsker måske at minimere dit forbrug - eller undgå en eller flere helt - når du ved, hvordan hver enkelt påvirker dig:

  • Bønner kan "korsblomstrede" grøntsager (kål, blomkål, løg og broccoli), øl og kulsyreholdige drikkevarer forårsager ubehagelig gas.
  • Rå grøntsager, frugter og grøntsager spises med skind, frø, nødder, oliven og tørrede frugter kan ufuldstændigt fordøjet.
  • Meget krydret fødevarer, frugtsaft, og alkohol kan medføre, at du har løs afføring eller diarré.
  • Visse fødevarer som fisk, løg, hvidløg, asparges, og æg kan forårsage spild at have en stærkere end sædvanligt lugt. Men da ostomiposer er generelt lugt-bevis, den eneste gang, du ville lægge mærke til er, når du tømme posen.
Yderligere stomi strategier
Hvis du er bekymret for stærkt lugtende affald i din pose, kan du prøve at øge dit væskeindtag for at reducere lugtgener. Drik masser af vand hver dag - 8 til 10 glas - eller masser af tranebærsaft eller andre koffein-fri drikkevarer (koffeinholdige drikkevarer kan forårsage dehydrering).

Har en positiv holdning - din kolon kræftbehandling har tilbudt dig mulighed for at bekæmpe din kræft samt de udfordringer, der kommer sammen med at vænne sig til en stomi. Kig på stomi som blot en anden måde for din krop til at gøre, hvad det gør naturligt. "Prøv at vedtage den holdning, at have en stomi, er simpelthen en ny og anderledes måde at have afføring," siger Rafferty.

Hvis du har følelsesmæssige eller fysiske problemer med at tilpasse til din stomi, få rådgivning fra andre, der har været igennem oplevelsen. Siger Rafferty, "Tal til patienter med en stomi, da de kan lindre en masse af de personlige frygt, man har, når de står med noget så forskellig fra livet som de kender det." En god kilde til støttegrupper er USA Stomi Sammenslutninger af Europa.

Der er ingen grund til, at din stomi har at bremse dig ned eller holde dig fra at leve et fuldt og aktivt liv. Du kan være nødt til at foretage et par justeringer, som du lærer at passe til din stomi, men du vil lære at leve med det.