Evb2

Tyktarmskræft behandling kan påvirke smagsløgene

Lær hvorfor folk med tyktarmskræft kan begynde prøvesmagning fødevarer forskelligt, og hvordan man kan overvinde dette, mens du venter på behandling til slut.

Når du er diagnosticeret med tyktarmskræft, spise og nyde mad er normalt ikke i toppen af dine bekymringer. Du kan sidestille tyktarmskræft behandling med et tab af appetit eller vægttab, men noget, der påvirker mange patienter, der gennemgår tyktarmskræft behandling er en ændring i deres smagsløg med dagligdags fødevarer bare ikke smage det samme som de gjorde før behandlingen.

Tyktarmskræft behandling: hvordan og hvorfor smag ændringer
Durado Brooks, MD, MPH, direktør, prostata-og tarmkræft på europæisk Cancer Society, forklarer, at selv om kemoterapi agenter target kræftceller, de også gøre skade på andre celler.

"Cellerne i mave-tarmkanalen og de celler, der påvirker smagen er modtagelige for nogle kemoterapeutiske stoffer, så de rent faktisk ødelægge smagen receptor celler i munden," Dr. Brooks siger. Patienter kan klage over en konstant metallisk smag i munden, eller en ændring i, hvordan de smager fødevarer.

Her er nogle punkter at huske på:

 • Tal med din kræft teamet eventuelle bivirkninger af tyktarmskræft behandling, før du går i gang, så du ved, hvad de kan forvente.
 • Hvis du begynder at opleve ændringer i smag, ikke automatisk antage, at det er den tyktarmskræft behandling eller tyktarmskræft selv. Se din tandlæge for at være sikker på at der ikke er nogen problemer med dine tænder eller tandkød, hvilket også kunne bidrage til smag ændringer. Det er bedst at udelukke dette ud først, før du begynder at justere din kost.
 • Det er også vigtigt at bemærke, at disse forskelle i smag sensationer sandsynligvis vil forsvinde, når behandlingen er afsluttet. Brooks siger: "I langt de fleste tilfælde inden for et par uger efter kemoterapibehandling er afsluttet, vil smage vende tilbage til normal." Der er nogle mennesker, der ikke genvinde deres normale følelse af smag, men de fleste gør.
Foretage justeringer for at øge fødevareproduktionen smagen
Heldigvis behøver du ikke at læne sig tilbage og acceptere ændringer i smag, selvom du måske nødt til at foretage nogle tilpasninger eller ændringer i din kost eller madlavning teknikker. Specifikke mad smager ofte skifter på bestemte måder. Nogle fødevarer kan bare ikke synes så velsmagende som de brugte til, andre, ligesom rødt kød eller andre high-protein fødevarer, kan have en bitter eller metallisk smag.

Her er nogle tips, der kan hjælpe med at gøre maden mere velsmagende og fornøjelig igen:

 • Hvis mad smager metallisk, prøv madlavning med glas eller keramik potter og gryderet retter, spise med plast, ikke metal, bestik.
 • Skyl munden med club soda før og efter spisning.
 • Serveres kold eller stuetemperatur måltider for at undgå de stegeos, som kunne ændre din opfattelse af smag.
 • Prøv at aroma med urter i stedet for krydderier.
 • Hvis du ønsker at spise oksekød (eller andre former for kød), prøv marinering det sødere saucer.
 • Visse fødevarer kan bruges til at give smag andre: bacon bits, løg og så videre.
 • Tilføjelse af en smule sukker kan skære ned på salt eller bitter smag.
 • Sour smag (citrus, eddike) kan hjælpe, hvis du ikke har sår i munden.
 • Eksperimenter med smag, du ikke plejer at spise, måske kan du finde en ny smag, der appellerer til dig.
 • Sutte på sukkerfri slik eller tygge tyggegummi til at hjælpe befri dig selv for ubehagelige smag, som lurer.

Ændring af din kost for forskellige smag og teksturer kan tage lidt arbejde, men at finde fødevarer, du kan lide og kan tåle kan gøre den ekstra indsats værd. Det er vigtigt ikke at give op, især fordi sunde kostvaner er en vital del af nyttiggørelse fra tyktarmskræft.