Evb2

Sund mad valg for din hjerne

Spise en sund kost er vigtigt for en skarp hjerne. Lær at vælge de bedste hjerne fødevarer.

Vi ved, at fødevarer brændstoffer kroppen, men en sund kost kan også påvirke mental sundhed.

"Hjernen fungerer primært på blodsukkeret," siger Jeannie Gazzaniga-Moloo, ph.d., RD, en talsmand for den europæiske Diætetiske Association (ADA). "For at have klare tænkning, vi har brug for blodsukker i form af energi, som vi får fra mad."

For at være sikker din hjerne er korrekt fodret, ikke springe måltider. Spise morgenmad er særligt afgørende - du har ikke spist natten, så din hjerne og din krop er sultne. "Du har meget klarere tænkning, efter at du har morgenmad, hvilket er særligt vigtigt for børn," siger Gazzaniga-Moloo.

En sund kost for hjernen fitness

Hvad vi spiser kan spille en central rolle i hjernens funktion. Nogle gode hjerne mad valg kan nævnes:

 • De rigtige kulhydrater. "Fuldkorn, havregryn, frugt og grøntsager fordøje relativt langsomt, så vi får stabil energi," siger Gazzaniga-Moloo. Når du vælger fuldkorn, prøv byg, havre, quinoa og brune ris, foreslår Keri Gans, RD, CDN, og en talsmand for ADA.
 • De rigtige fedtstoffer. Spise sunde fedtstoffer, især omega-3, kan hjælpe med hjernens funktion, siger Gazzaniga-Moloo. Omega-3 fedtsyrer findes i fede fisk som laks, valnødder og raps og hørfrø olier. "I almindelighed, fødevarer, der er gode for blodgennemstrømningen - fuldkorn, enkeltumættet fedt, såsom avocado, og fødevarer rige på omega-3 fedtsyrer - kan hjælpe hjerneceller," siger Gans.
 • Antioxidanter. Nogle undersøgelser viser, at antioxidanter kan reducere kognitiv tilbagegang, siger Gans. Fødevarer rige på antioxidanter omfatter bær, nødder og frø.
 • Jern. Kvinder i særligt behov for at sikre, at de får nok jern. "Forskning har vist, at når kvinder er jernmangel, kan det påvirke opmærksomhed," siger Gans. Gode ​​kilder til jern omfatter mørkegrønne bladgrøntsager, bønner, kød og sojaprodukter.
 • Protein. Protein tager længere tid for kroppen at fordøje og hjælper med at holde din hjerne næring. Husk, at når du er sulten, er det sværere at koncentrere sig, siger Gans. Spise protein kan afværge, at følelsen af ​​sult.
 • B-vitaminer. B-vitaminer, herunder thiamin, er vigtige for hjernens funktion. Alkoholikere, som har tendens til at have thiamin-mangel, viser ofte kognitiv svækkelse, siger Gazzaniga-Moloo. Tidlig forskning viser, at vitamin E og D kan også spille en rolle i hjernen sundhed, men mere undersøgelse er nødvendig.

Spise en velafbalanceret kost vil gøre det muligt for dig at få alle disse vigtige næringsstoffer for hjernens funktion. Sigt efter spise en regnbue af frugt og grøntsager. "Jo mere farve på din tallerken, jo bedre," forklarer Gans.

Virkningerne af usunde fødevarer på hjernens funktion

Ligesom nogle fødevarer kan bidrage til at øge hjernens funktion, andre kan have en negativ effekt på den mentale sundhed.

 • Højt fedtindhold fødevarer. Det tager en masse arbejde for kroppen til at nedbryde et fedtrigt måltid, siger Gans. Mens der ikke er en direkte linje mellem højt fedtindhold fødevarer og reduceret kognitiv funktion, kan den nødvendige energi til at fordøje en masse fedt føre til træthed, forklarer Gazzaniga-Moloo. Det er svært at tænke klart, når du er træt.
 • Fødevarer med højt sukker. Når du indtager for meget tilsat sukker kan det føre til en energi højt efterfulgt af et brag, siger Gans. For at undgå dette, skal du springe de sukkerholdige snacks og sodavand.

Tænk over din drink for hjernens fitness

Hvad du drikker kan hjælpe - eller hindre - hjernens funktion.

 • Vand. Staying hydreret er vigtigt for en god hjernefunktion, fordi "når vi er dehydreret, er det dræne på kroppen," siger Gazzaniga-Moloo. Og vand er den bedste drik for at holde din krop kørende. "Vand er afgørende for energiproduktionen i vores celler," tilføjer Gans. "Uden det, er vores nerve transmission kompromitteret."
 • Koffein. Undersøgelser har vist, at koffein i moderate mængder kan stimulere folks tankegang og årvågenhed, siger Gazzaniga-Moloo.
 • Alkohol. Samtidig drikker en moderat mængde alkohol ikke har været forbundet med negative virkninger på hjernen, er store mængder har vist sig at føre til kognitiv tilbagegang. »En drink om dagen er okay, men store mængder af alkohol kan forringe hukommelse og koncentration," siger Gans.

Brændstofpåfyldning din hjerne er ikke kompliceret - mange af de anbefalede fødevarer er de samme som anbefales til næring din krop. Spis smartere, og både din krop og din hjerne vil gavne.