Evb2

Strålebehandling for testikelkræft

Strålebehandling bruges ofte til testikelkræft. Lær hvordan det fungerer, og hvilke bivirkninger kan være forbundet med stråling.

Stråling kan anvendes til at behandle en række forskellige typer af kræft, herunder testikelkræft. Testikelkræft, som opstår, når celler i den ene eller begge af testiklerne bliver til kræft, kan som regel klassificeres som et seminom eller ikke-seminoma.

"Patienter med tidlige seminomer er gode kandidater til strålebehandling," siger Michael S. Porrazzo, MD, en stråling onkolog på Washington Cancer Institute på Washington Hospital Center i Washington, DC Konkret patienter med fase I (sygdom begrænset til de testiklerne og sædledere, kaldet epididymis), eller fase II (kræft i testiklerne, bitestikel, og abdominal lymfeknuder) gives ofte strålebehandling efter den berørte testikel er blevet fjernet kirurgisk. Mænd med hurtigere voksende ikke-seminomer og seminomer hvor kræften har spredt længere end maven kan også være nødvendigt kemoterapi behandling.

Strålebehandling for testikelkræft: hvordan virker det?

"Stråling virker ved at forårsage ændringer på DNA i cellerne," siger Rahul Tendulkar, MD, en associeret personale læge på Cleveland Clinic i Ohio. "Kræftceller er mere let påvirkes af disse DNA ændringer, fordi de deler sig hurtigt, og ofte ikke har den samme reparation egenskab normale celler gør. De normale væv kan let helbrede DNA-skader og derved begrænse de bivirkninger en patient føler. "

Før behandlingen påbegyndes, har patienterne scanninger af deres underliv og bækken at identificere udsatte lymfeknuder og at lokalisere følsomme organer, herunder nyrer og rygmarven. Når alle disse oplysninger indsamles, en fysiker udregner den bedste måde at levere strålebehandling, og lægen gennemgår og godkender planen.

Strålebehandling for testikelkræft: hvad er det ligesom for patienten?

Under strålebehandling, ligger patienten fladt på en polstret bordet, mens en særlig røntgenstråle er rettet mod målområde. "Modtagelse af behandlingen er smertefri og kræver kun et par minutter," siger Dr. Porrazzo. "Det føles næsten det samme som at have en simpel røntgen."

Behandlingen er opdelt i mange små doser af 10 til 15 minutter hver. De fleste mænd har behandlingen en gang om dagen, mandag til fredag, ofte på en ambulant center. Den samlede behandlingsforløb består normalt af 15 til 20 besøg, og behandling kan være færdig i tre til fire uger.

Strålebehandling for testikelkræft: er der bivirkninger?

"Almindelige bivirkninger kan omfatte træthed, kvalme, diarré og nedsat sædtal," siger Dr. Tendulkar. "Det er normalt milde og forbigående hos de fleste patienter, og afhænger af den strålingsdosis, volumen og site bliver behandlet." De fleste patienter er i stand til at fortsætte deres regelmæssige aktiviteter, herunder kørsel og arbejde.

Fertilitet er også en stor bekymring, da testikelkræft er oftest diagnosticeres hos mænd i alderen 20 til 39. "Mange mænd har problemer med fertiliteten, selv før diagnosen testikelkræft er blevet gjort," siger Tendulkar. "Behandling med stråling yderligere kan forringe spermietallet, men de har tendens til at komme over tid i de fleste patienter. Mænd, der har haft strålebehandlinger er generelt anbefales at vente mindst et år før undfangelsen for at reducere risikoen for genetiske problemer i barnet. "Dog bør mænd tale med deres læge om muligheden for sperm bank, før du begynder behandlingen, fordi der er en chance fertilitet, kan ikke vende tilbage.

Kunne ikke finde filen 'D: \ websites \ GCMS \ CMSData \ Data \ Levende \ Indhold \ 177966.xml'.