Evb2

Sharp rygsmerter

Lær, hvad skarp rygsmerter er, og hvad det kan betyde - ud fra et muskelkramper på et problem disk.

Ouch! En pludselig skarp smerte i ryggen kan stoppe dig i dine spor. I modsætning til kedelig smerte at sidde for længe på en computer eller den gradvise nakkestivhed fra for meget kørsel, er årsag til en pludselig skarp smerte i ryggen (også kendt som akut rygsmerter) ikke altid indlysende. I virkeligheden er der en række fælles og mindre almindelige årsager til akutte rygsmerter, og de ​​er begge mekanisk og medicinsk karakter.


Har en back problem? Find en kiropraktor eller ortopædisk specialist.

Diagnosticering skarpe rygsmerter: almindelige årsager
Akut, skarpe rygsmerter forårsaget af et mekanisk problem i ryggen (hvilket betyder et problem med knoglerne, skiver, ledbånd eller muskler af ryggen) er en af ​​de mest almindelige typer af rygsmerter. Nogle specifikke årsager til akut, skarpe rygsmerter omfatter:
  • Muskelkramper. En muskelkramper er en langvarig sammentrækning eller afstivning af rygmuskler, som kan udløses af traumer eller belastningsskader. Den rygmuskler spasmer at beskytte rygsøjlen mod yderligere skade. En krampe kan producere skarpe rygsmerter i enten den øvre eller nedre del af ryggen.
  • Diskusprolaps En diskusprolaps disk -. Også kaldet en svulmende disk, diskusprolaps, bristede disk eller klemt nerve - kan også forårsage pludselige skarpe rygsmerter. Det kan skyldes forkert løft af tunge genstande eller overdrevent anstrengende aktivitet. Sharp rygsmerter, der skyder ned gennem bagdelen ind i benene, kaldet iskias, er et almindeligt symptom på en diskusprolaps disk.
  • Kompressionsbrud. Dette er en fancy betegnelse for en fraktur af rygsøjlen knogler (ryghvirvler). Det kan være forårsaget af traumer (et fald eller bilulykke) eller ved svækkede knogler (osteoporose), og smerten er ofte meget skarpe.
  • Infektion. Undertiden ryghvirvler selv kan blive smittet i en sjælden tilstand kendt som osteomyelitis. Med infektion, er rygsmerter som regel ledsaget af feber og andre symptomer.

Diagnosticering skarpe rygsmerter: mindre almindelige årsager
"Lejlighedsvis, skarpe rygsmerter, der synes at komme fra bagsiden er egentlig ikke rygsmerter overhovedet," siger Cynthia Haines, MD, assisterende klinisk professor i familien medicin ved Saint Louis University i Saint Louis. For eksempel kan bristning af hovedpulsåren i maven (kaldet en bristet milt arterie aneurisme) være en meget alvorlig årsag skarp rygsmerter. Desuden kan nyre-infektion (pyelonephritis), og en infektion af slimhinden i lungerne (lungehindebetændelse) efterligne rygsmerter. I disse tilfælde vil behandlingen af ​​den virkelige årsag normalt løse rygsmerter.

Husk, at det altid er bedst at konsultere din læge, når du står med en pludselig, kraftig rygsmerter. "Hver gang du oplever en smerte, der kommer pludseligt, uden nogen tilsyneladende årsag, bør du ringe til din læge," siger Dr. Haines. Hun rådgiver også et opkald til din læge, hvis den smerte, du oplever, er alt andet end meget mindre.

Nederste linje: Der er mange årsager til pludselig skarp rygsmerter, men de fleste har enkle behandling løsninger. Ved at tale med din læge, kan du finde årsagen og komme på vejen til helbredelse og tilbage til dine daglige aktiviteter så hurtigt som muligt.