Evb2

Sandheden bag seks kolesterol myter

Højt kolesteroltal er en almindeligt misforstået emne. Lær de fakta her.

Ved du, hvad dit kolesteroltal betyder, eller forskellen mellem god og dårlig kolesterol? Oprydning din forvirring og forstå farerne ved højt kolesteroltal kan hjælpe dig med at holde dine niveauer inden for en sund rækkevidde, sænke dine chancer for hjertesygdomme, hjerteanfald og slagtilfælde. I mellemtiden bør alle 20 år, og ældre får en kolesterol test hvert femte år - det er en simpel blodprøve, at din praktiserende læge kan bestille til at afgøre, om du har et højt kolesteroltal.

Sortering ud kolesterol myter

Først er det vigtigt at adskille fakta fra fiktion om kolesterol.

  1. Kolesterol er en dårlig ting Din krop har brug for kolesterol til at fungere;. Det holder cellemembraner stabil og hjælpemidler i produktionen af visse hormoner. "Patienter skal forstå, at kolesterol er nødvendig for sundhed," siger John Willard, MD, medicinsk direktør for hjerte-kar-tjenester på Texas Health Harris Methodist Hospital i Fort Worth. Kolesterol kun bliver et problem, når for meget af det cirkulerer i blodet og hober sig op indeni arterier, hvilket fører til en tilstand kaldet aterosklerose. Hvis der kommer for meget kolesterol bygger op, det arterie bliver blokeret, og et hjerteanfald eller slagtilfælde kan forekomme.

  2. Alle bør sigte efter de samme kolesteroltal. "Der er ikke én bestemt antal for alle," Dr. Willard siger. "Det afhænger helt af, hvad din risikofaktor profil er." Folk uden risikofaktorer - såsom at være en ryger, der har diabetes eller har forhøjet blodtryk - skal forsøge at få deres niveauer af LDL, eller "dårlig" kolesterol, under 160 mg / dl. Højt LDL-kolesterol er en risikofaktor for hjertesygdom. Høje niveauer af HDL, eller "godt" kolesterol, på den anden side, beskytte mod hjertesygdomme og er ønskelige. Men hvis du har to eller flere risikofaktorer for hjertesygdom, skal din LDL-kolesterol være under 130 mg / dl. De, der allerede har en hjertesygdom, eller dem, der har diabetes, bør sigte endnu lavere, for LDL niveauer under 100 mg / dl.

  3. Højt kolesteroltal er forårsaget hovedsageligt af kosten. Den største faktor i en persons kolesteroltal er arvelighed, Willard siger. Leveren er meningen at fjerne overskydende kolesterol fra kroppen, men genetik spille en stor rolle i dens evne til at holde kolesterol på et sundt niveau. "Hvis din lever fungerer perfekt, er du en af ​​de heldige mennesker, der kan spise hvad du vil, og dit kolesterol vil være perfekt," Willard siger. "De fleste af os har varierende grader, som det er ikke helt så effektiv, som den skal være." For de mennesker, hvis lever er bare lidt under par, en sundere kost kan være løsningen, reducere kolesteroltallet med 10 til 15 procent.

  4. Det er altid bedre at styre dit kolesterol gennem kosten alene end med medicin og kost. Selvom det kan være en mulighed for folk, hvis kolesteroltal er kun lidt forhøjet, dem med markant høje kolesteroltal eller tidligere karsygdom (som åreforkalkning) muligvis noget ekstra, ligesom en statin, at sænke deres kolesteroltal.

    "Hvis de forsøger at kontrollere det bare gennem kosten, er de ikke kommer til at nå deres mål," Willard siger. "Plus, disse meds har yderligere sunde effekter. De fald betændelse og risikoen for at få et hjerteanfald, uafhængigt af, hvad deres kolesteroltal er. "Mens der er potentielle bivirkninger til statiner, som muskelskade, er de ekstremt sjældne. "Hvis man ser på antallet af patienter, der har negative virkninger, disse numre er lille i forhold til dem, der har hjerteanfald, fordi deres kolesteroltal ikke blev kontrolleret," Willard siger.

  5. Margarine er bedre for kolesterolniveau end smør. Margarine fremstillet af vegetabilsk olie, så den ikke indeholder kolesterol, i modsætning smør, som er lavet af mejeriprodukter. Men Willard siger, margarine er også høj i transfedtsyrer - stoffer, der øger din LDL-kolesterol og samtidig sænke niveauet af HDL-kolesterol i blodet, sætte dig i risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde. Et sundere valg: enkeltumættet fedt som olivenolie og rapsolie, der kan sænke dit "dårlige" kolesterol niveauer. Willard anbefaler også transfedt-fri spreads med lavt indhold af kolesterol, Smart Balance er et eksempel på et sådant produkt.

  6. Børn kan ikke have højt kolesteroltal. "Ligesom voksne, hvis deres lever fungerer delvist, kan deres kolesteroltal være forhøjet, men ikke så slemt, at de har udbrud af vaskulær sygdom som børn," Willard siger. Men, tilføjer han, når børn med højt kolesteroltal bliver voksne, er de mere tilbøjelige til at opleve kardiovaskulære problemer i en yngre alder end deres jævnaldrende. Som med voksne, kan børnene sænke deres højt kolesteroltal noget ved at udøve regelmæssigt og efter en kost rig på frugt, grøntsager og fødevarer lavt indhold af mættet fedt. I sjældne tilfælde kan børn også have en potentielt dødelig sygdom kendt som familiær hyperkolesterolæmi, en arvelig tilstand, hvor leveren ikke er i stand til at fjerne cholesterol fra blodbanen. Denne sygdom kan være mistænkt, hvis en eller begge forældre har meget høje kolesteroltal, eller hvis barnet har en total kolesterol niveau på over 250.

Med alle de oplysninger flyder rundt, så husk, at din læge er den bedste kilde til rådgivning om dit kolesteroltal, og hvordan de skal håndtere dem.