Evb2

Pustuløs psoriasis: det grundlæggende

Pustuløs psoriasis er en sjælden form for psoriasis, hvor pustler eller pus-fyldte blærer, form på skællet hud, og det til tider kræver akut behandling.

Psoriasis er en autoimmun sygdom, der får huden til at skalere og blive betændte. I nogle tilfælde udvikler blærer, der er fyldt med hvide pus og omgivet af rødmende hud. Denne type psoriasis er kendt som pustuløs psoriasis.

Pustuløs psoriasis er en af ​​de mere sjældne former for psoriasis, hvilket kun er ca 1,7 procent af tilfældene. Det er typisk ses hos voksne over 50 år, og kan generaliseres (vises på tværs af kroppen) eller lokaliseret (forekommer kun på håndflader og fodsåler, for eksempel). Mens begge køn kan få generaliseret pustuløs psoriasis ens, den lokaliserede type tendens til at påvirke kvinder mere.

Pustuløs psoriasis symptomer

Pustuløs psoriasis optræder ofte i cyklusser, med det berørte hud bliver rød og betændt lige før pustler og skalering vises. Psoriasis pustler består af hvide blodlegemer, kaldet T-celler, der er de skyldige bag psoriasis, en fejlagtig immunrespons får dem til at blive overaktiv, hvilket fik betændelse og den hurtige omsætning af hudceller.

Triggers, der kunne foranledige pustuløs psoriasis symptomer omfatter:

 • Medikamenter, såsom penicillin, lithium og salicylater
 • Ultraviolet lys
 • Graviditet
 • Steroider
 • Infektion
 • Irriterende aktuelle medicinering
 • Stress
 • Udsættelse for kemikalier
 • Pludselig tilbagetrækning af steroid eller medicinsk behandling

Typer af pustuløs psoriasis

Denne type af psoriasis har tre undertyper, med symptomer varierende afhængig af beliggenhed af udbruddene:

 • Palmoplantar pustulose. Palmoplantar pustulose forårsager psoriasis pustler at danne på håndfladerne og fodsålerne, oftest langs bunden af tommelfingeren, og siderne af hæle. Den pustler form, som knopper på toppen af ​​rød hud plaques, og tænd derefter brun, skræl og skorpe over.
 • Acropustulosis. Denne subtype forårsager dannelsen af hudlæsioner på hånden. De læsioner undertiden forekomme på tæerne så godt. Denne type af pustuløs psoriasis er smertefuldt og dåser deformere negle. I svære tilfælde kan det forårsage knogle deformation.
 • Von Zumbusch. Denne type tendens til at blive vist brat, med udbredte områder af huden bliver rød, smertefulde og ømme. Psoriasis pustler vises inden for få timer. Over de næste 1-2 dage pustler tør, efterlader huden med en blank, glaseret udseende. Dette er en potentielt livstruende form for pustuløs psoriasis, der er forbundet med feber, kulderystelser, dehydrering, anæmi, svaghed, svær kløe, muskelsvaghed og hurtig puls. Hvis du har disse symptomer, skal du søge lægehjælp omgående.

Pustuløs psoriasis behandlingsmuligheder

Behandlinger til pustuløs psoriasis ofte er skræddersyet til de enkelte patienters særlige symptomer. Generaliseret (Von Zumbusch) pustuløs psoriasis kræver intravenøs væske for at undgå dehydrering, samt behandling med systemiske psoriasis medicin som Soriatane (acitretin), methotrexat, oral PUVA (photochemotherapy), cyclosporin og TNF-alfa-blokkere. Orale steroider er undertiden bruges på patienter, der ikke reagerer på andre behandlinger, men denne fremgangsmåde er kontroversielt, da pludselig tilbagetrækning fra steroidbehandling kan forårsage Von Zumbusch.

Lokaliseret pustuløs psoriasis, såsom palmoplantar pustulose, behandles ofte først med topikale medikamenter som kortikosteroider, retinoider, og Dovonex (calcipotriene). Hvis det viser sig stædig, kan lægerne derefter ty til en af ​​de systemiske lægemidler, der er anført ovenfor. Acropustulosis er typisk den sværeste form for pustuløs psoriasis at behandle. Både aktuelle og systemiske medicin bruges, med systemics hjælpe nogle til at rydde psoriasis læsioner og helbrede beskadigede negle.