Evb2

Prostatakræft: omsorg for pårørende

Når en mand er diagnosticeret med prostatakræft, er det ikke bare for ham - det påvirker alle omkring ham. Hvis du har taget sig rollen som omsorgsperson, sørg for at tage tid til at passe dig selv, også.

Give kræftbehandling til en prostatakræft patient betyder mere end at sikre din elskede er så sund og glad som muligt under behandlingen. Det betyder også, at gøre det samme for dig selv. Hvis du forsømmer dit eget velbefindende, mens du tager sig af din elskede, vil han også føle virkningerne af en overstressed omsorgsperson.

Prostatakræft: hvordan det påvirker de pårørende
Prostatakræft er ikke bare påvirker den mand, der er ramt af det - det har også en indvirkning på hans partner, venner, familie og især den person, der har påtaget sig ansvaret for omsorg for ham. Han kan være mentalt ødelagt af diagnosen, og fysisk vil han gennemgå mange forandringer.

Hvis du både er partner og pårørende, bliver du nødt til at være vidne til din partner oplever seksuelle problemer og toiletbesøg problemer, ud over de øvrige fysiske bivirkninger af prostatakræft og behandling.

"At være en vicevært er en meget vanskelig opgave. Når din ægtefælle af 26 år fortæller dig at han har kræft, du er virkelig chokeret, ødelagt, og uvillig til at tro, at din verden er ved at falde fra hinanden," siger Jane (ikke hendes rigtige navn ), en omsorgsperson fra Kentucky. Janes mand blev diagnosticeret med prostatakræft to år siden, og hun har været hans primære omsorgsperson hele behandlingen og efter. En fælles reaktion, ifølge Jane, er "Det er bare ikke fair!"

At være en omsorgsperson betyder også beskæftiger sig med din elskede ens følelser om dig at tage dette ansvar, og finde ud af, hvordan man håndterer det. I tilfælde af en partner, kan han ikke lade nogen, men du for at pleje ham og passe sine personlige behov, selvom du måske ikke være komfortable i denne rolle. Og hvis du er omsorgen for en far eller bedstefar med prostatakræft, kan han være urolig om dig at se ham i visse situationer.

"Jeg vil sige, at være min mands vicevært var en af ​​de sværeste ting, jeg nogensinde har haft at gøre," siger Jane. Det var svært for hendes mand at justere ", og på nogle måder, jeg havde brug tid også til at tilpasse sig denne kræft idé også," siger hun.

Sund og rask som en prostatakræft omsorgsperson
Vær sikker på at tage sig af din fysiske sundhed. Selvom tiden er begrænset, gør dit bedste for at spise en sund og afbalanceret kost, og få tid hver dag til motion. Prøv afstressende aktiviteter som yoga, eller slappe af med blød musik, afspændingsteknikker, eller endda en lang snak med en god ven.

Lige så vigtigt er din mentale og følelsesmæssige sundhed. Ser en, du elsker aftale med prostatakræft og dens behandlinger kan sætte dig gennem en række følelser, og det er okay at føle sådan. Det er helt normalt at føle vrede, skyldig, ensom, trist, og deprimeret. Du kan føle alle disse følelser på samme dag, eller endog på samme tid. Men du behøver at huske at behandle disse følelser på en sund måde.

Der er mange måder at håndtere stress og pres for at være en prostatakræft omsorgsperson:

  • Lad dig græde. Må ikke være bange for at føle dine følelser. Du er nødt til at lade dem ud, så du kan håndtere dem og komme videre.
  • Vid, at du ikke er perfekt, og acceptere det. Du kommer til at lave fejl, og det er okay. Tilgiv dig selv, gå videre og lære af, hvad du laver, og vide, at du gør det bedste, du kan for din elskede.
  • Forvent vrede. Din elskede man kan vende sin vrede mod dig, ikke fordi det er din skyld, men fordi du er der for ham. Vide, at han ikke er virkelig vred på dig, og når han er rolig og afslappet, så prøv at tale med ham om, hvad der generer ham.
  • Forstå, at du ikke kan gøre alt. Fokusere på, hvad behovene er mest umiddelbare og vigtigste, og erkende, at der er ingen måde at få alting gjort. Dit hus kan være rodet, kan retterne stak op, og du kan have en bunke vasketøj venter på dig. Accepter, at det kan ske, og at det er okay. Spørg om hjælp, når du kan, og prøv ikke at lade det generer dig.
  • Ræk ud til andre. Tal med venner og andre familiemedlemmer om, hvad du går igennem, og aldrig være bange for at bede om eller modtage hjælp. Og en lille latter og positiv tænkning aldrig ondt enten.

Hvordan Jane og hendes mand klare? "Vi forsøger at grine [og] være taknemmelig for de små ting i livet, der giver os en følelse af fred eller lidt glæde," siger hun. "Man kan se, at livet kan gå videre. Kig efter den bedste behandling plan, der er bedst egnet til dig og din partner. Være i live for hvad livet vil give dig."