Evb2

Postpartum psykose: ud over baby blues

For et lille antal nye mødre, mar bekymrende tanker og en følelsesmæssig planhed de første uger efter fødslen. Disse er blandt de røde flag, der signalerer postpartum psykose.

Du har hørt af baby blues og postpartum depression. Men én ud af hver 1.000 nye mødre står noget langt mere alvorligt i løbet af de første par uger efter fødslen: Postpartum psykose.

Postpartum psykose er præget af problemer reagerer følelsesmæssigt til barnet - selv tanker om at skade barnet. "Det er normalt repræsenterer en bipolar lidelse, ikke bare en depressiv lidelse, "siger psykiater Charlotte Ladd, MD, ph.d., assisterende professor i psykiatri ved University of Wisconsin i Madison. Faktisk kvalificerer Dr. Ladd postpartum psykose som en "psykiatrisk nødsituation."

Hvem får postpartum psykose?

Omkring halvdelen af ​​mødre med postpartum psykose har en historie af psykisk sygdom - og det betyder, den anden halvdel har ingen grund til at tro det. Årsagerne til postpartum psykose er ikke godt forstået. Det er muligt, at den bratte skift i hormoner efter fødslen kan udløse tilstanden. Og nyere forskning tyder på, at det at være en ældre mor kan øge risikoen, men at en mor, der har diabetes, eller fødte et stort barn kan en eller anden grund skal beskyttes.

Mens fødselsdepression er mest sandsynligt at dukke op i de tre måneder efter levering (men kan vises inden for det første år af barnets liv), en af ​​kendetegnene for postpartum psykose er dens tidlig debut - oftest i de første to eller tre uger efter barnets fødsel.

De fleste mødre vil være hjemme fra hospitalet og væk fra de vagtsomme øjne deres medicinske team, når det slår, men disse depression symptomer er så bekymrende, siger Dr. Ladd, at en ægtefælle eller en anden pårørende næsten altid mærker, at noget er galt, og kalder en læge eller et familiemedlem til at udtrykke bekymring.

De advarselstegn af postpartum psykose

Symptomerne går ud over dem, der er forbundet med fødselsdepression. Her er hvad man skal se efter:

 • Pludselige tanker at smide barnet eller skade det på en anden måde
 • Vrangforestillinger - eller overbevisninger om dig selv eller aktuelle begivenheder, som ikke har hold i virkeligheden
 • Hallucinationer - se eller høre ting, der ikke er der
 • "Flat påvirke" eller mangel på følelsesmæssig reaktion
 • Svært at reagere følelsesmæssigt til barnet
 • Svært ved at sove ud over det normale afbrudt søvn af nye moderskab
 • Ændringer i appetit eller spiser
 • Irritabilitet
 • Forvirring
 • Agitation
 • En manglende evne til at obligation med baby
 • Selvmordstanker og tro på, at barnet eller din familie ville være bedre tjent uden dig

I ekstreme situationer kan en kvinde med postpartum psykose udviser adfærd, såsom at stirre ud i rummet, mumlede for sig selv, nægter at spise, eller gør tilsyneladende irrationelle udsagn.

"Det er som regel temmelig dramatisk i den forstand, at manden kunne kalde op og sige hun ikke reagerer på barnet, hun ikke sover. Det er ikke normalt gå uopdaget," siger Ladd og tilføjer, at enhver mor at blive set af en læge for en humør forstyrrelse i de første dage eller uger efter levering bør blive spurgt, om de har haft nogen tanker om at skade sig selv, deres baby, eller andre mennesker.

Mens moderen selv sandsynligvis vide, at hun har et problem, kan hun ikke lyst til at søge hjælp. "Påtrængende tanker om at smide en baby ud af vinduet eller på tværs af rummet ofte synes at komme ud af ingenting, og kvinder er bange for at tale om dem," Ladd siger. Disse tanker kan faktisk skyldes en "nesting instinkt gået galt," konstaterer hun og forklarer, at disse mødre nogle gange føler næsten tvangspræget i deres baby-fokus.

Kvinder kan holde disse tanker til sig selv, fordi de er bange for, at læger eller familiemedlemmer vil tage deres barn væk, og dette uvilje mod at tale blade kvinder postpartum psykose følelse meget alene. Faktisk gør en af ​​de første Ladd ting, når behandle kvinder er lad dem kender tanker er en normal del af deres sygdom.

Hvis pårørende eller andre familiemedlemmer har mistanke psykose - eller hvis du har mistanke om det i dig selv - en øjeblikkelig reaktion er nødvendig. "Hvis nogen har psykose, er det vigtigt at få dem til en psykiatrisk facilitet højre væk og at adskille mor fra barn i denne vurdering periode," siger hun. Denne adskillelse betyder ikke at barnet vil blive permanent taget ud af moderens pleje. Målet er at flytte både mor og barn ind i en sikker situation, og derefter evaluere mor, så hun kan modtage passende medicinsk behandling, såsom hospitalsindlæggelse, antipsykotisk medicin, antidepressiva eller rådgivning.