Evb2

Paranoia i bipolar lidelse

Paranoia - en tro på, at folk er efter dig eller taler om dig - er et symptom på psykose i bipolar lidelse, som kan styres medicinsk og med andre strategier.

Et af symptomerne på psykose i bipolar lidelse er paranoia, en tro på, at verden er fuld af mennesker, der er "ude på at få dig." Selvom mange af os har tendens til at bruge udtrykket løst i daglig samtale, paranoia er en alvorlig tilstand for mennesker med bipolar lidelse.

De overbevisninger, der kommer fra paranoia er benævnt "forfølgelsen vrangforestillinger" - det vil sige, overbevisninger, andre mennesker taler om dig, plotte imod dig, efter dig, eller på anden måde bogstaveligt forfølge dig.

Paranoia er ikke uundgåelig for mennesker med bipolar lidelse. Mange mennesker med bipolar lidelse oplever en bred vifte af humørsvingninger og andre forstyrrelser i deres liv, men aldrig opleve de alvorlige højdepunkter eller lavpunkter der kan føre til psykoser og paranoia.

Paranoia er usandsynligt, at være det eneste symptom påvirker en person med psykose og bipolar lidelse. Andre symptomer på bipolar psykose kan omfatte:

  • Forstyrret, uorganiseret, eller svære at forstå tale eller tanke mønstre
  • Hallucinationer
  • Urealistiske overbevisninger
  • Svært ved at styre daglige aktiviteter
  • Svært at vide, hvad der er virkeligt og hvad der ikke er

Som med mange bipolar symptomer er mekanismen bag paranoia ikke let at forstå. Der er nogle beviser, at afbrudt søvn - især søvnløshed eller en længere periode for at få mindre søvn end normalt - kan udløse paranoia. Afbrudt søvn er kendetegnende for bipolar lidelse, især når mennesker ind i manisk fase og sover mindre end normalt eller slet ikke.


Håndtering af paranoia i bipolar lidelse

"Antipsykotisk medicin kan være nyttige i at reducere paranoia," siger psykiater Michael Peterson, MD, ph.d., adjunkt i afdelingen for psykiatri ved University of Wisconsin School of Medicine og folkesundhed i Madison. Antipsykotisk medicin kan bruges midlertidigt eller kan anvendes i en lang periode at stabilisere tanker og følelser.

Med ægte psykose, kan patienterne ikke være i stand til at spørge, om deres paranoide overbevisninger er reelle. Ofte deres paranoide overbevisninger er urokkeligt. I disse tilfælde kan medicinsk behandling være den eneste måde at reducere styrken af ​​disse overbevisninger.

Men ifølge Dr. Peterson, der er mange mennesker, hvis paranoia er ikke så fast. "Når folk har en vis indsigt i denne frygt og tanker, kan kognitive tilgange være nyttigt, også," siger han.

I disse situationer inkluderer optioner til ledelsen:

  • Therapy. Går til terapi og lære at arbejde med paranoide tanker kan bidrage til at mindske paranoia. "Et eksempel på dette kunne være at rationalisere, hvorfor den frygt kan ikke være reel eller måder at teste, hvordan virkelige disse kunne være," Peterson forklarer. Kig efter en professionel uddannet i kognitiv adfærdsterapi, eller som har specialiseret sig i at arbejde med mennesker med bipolar lidelse.
  • Social støtte. "Gennemgang denne frygt med en elsket eller betroet ven, foruden sundhedspersonale, kan også være nyttige," siger Peterson. Tillid er nøglen, selvfølgelig. Paranoia har den uheldige bivirkning at udhule selv de tætteste relationer hvis det ikke er kontrolleret.
  • Støttegrupper. Kig efter en passende støtte gruppen gennem et lokalsamfund psykiatrisk center, National Alliance om psykisk sygdom kapitel eller anden dedikeret bipolar eller skizofreni støttegruppe. Husk, at det er okay at afprøve nogle støttegrupper, indtil du finder en, du er komfortabel med.

Paranoia er en udpræget ubehagelig oplevelse for mennesker med bipolar lidelse. Men det kan blive kontrolleret, administreret og reduceres således, at det har mindre indflydelse på dit daglige liv.